Oldalak

2012. február 29., szerda

Az idei divatszín a mandarin

 Szarka Zsuzsa divatszakértőt és –tervezőt kértem meg arra, hogy röviden jellemezze, milyen újdonságokra számíthatunk az idei évben a divat terén.

„Az idei divatszín a mandarin lesz. Megjelenhet teljes öltözetben vagy kiegészítők formájában is. Emellett a divatházak saját színvilágukat hozza majd, továbbra is a saját formáikat, fazonjaikat diktálják” – kezdte a beszélgetést Szarka Zsuzsa.
Szarka Zsuzsa
Mennyire követjük a divatot? „Ha olyan újdonság kerül a tavaszi-nyári kollekciók közé, amelyet a hölgyek szívesen bevállalnak a maguk ruhatárába, mert megfelel az egyéniségükhöz, színvilágukhoz, akkor azt meg is teszik. Ha valaki viszont úgy érzi, hogy távol áll tőle, akkor hidegen hagyja az újdonság” – válaszolja a divatszakértő.

A színek mellett az is fontos, hogy a szabásvonalak mennyire változnak. Mindezt a nagy divatházak legújabb kollekcióinál könnyen megfigyelhetők. „Ami továbbra is mindenképp divat lesz, a térden felüli kis ruhák, a „A” vonalú ruhák és szoknyák, a derékban szabott, húzott és ráncolt térd, illetve térd fölötti szoknyák blúzzal, felsővel, toppal és kis blézerrel” – magyarázza Zsuzsa.
A kiegészítőkről sem szabad megfeledkezni. Az utóbbi években a nagy táskák kaptak hangsúlyt. „A praktikusságuk miatt a nagy táskák továbbra is ott lesznek az üzletek polcain. A formájuk miatt előnyös, hiszen a „életfontosságú” dolgokat magunkkal vihetjük. Viszont újra divatba jönnek a kis táskák, az igazi retikülök – különböző formákban, színekben, fogantyúkkal, csattal díszítve igazán stílusos darabok.

A kiegészítők – a táska, a cipő, az ékszerek – színben, formájukban, hangulatukban nem fontos, hogy harmonizáljanak, hanem teljesen más színekben is megállják a helyüket a ruha mellett. Kék cipőhöz nyugodtan viselhetünk zöld táskát és drapp színű ékszert. Ez már múlt évben érzékelhető volt. Mindezt leginkább a fiatalok használják ki. Nagyon szabad a divat és úgy gondolom ez jó, mert mindenki kedvére válogathat belőle. Csak merni kell választani” – tanácsolja a szakértő.

Fotók: net
Szarka Zsuzsa szerint az ősz és a tél zárkózottabbá teszi a hölgyeket, inkább behúzódnak és nem játszanak annyira a színekkel és a formákkal. Inkább választják a barna, szürke, fekete színeket. „Alig várjuk, hogy tavasz legyen, hogy ezek a sötét dolgok lekerüljenek rólunk és a színek teljes skálája kibontakozhasson öltözékünkön is. Ahogy a természet felébred és kivirágzik, úgy a hölgyek is hasonló módon ébredeznek és kinyílnak” – meséli Zsuzsa.

Azt, hogy egy divattervező mennyire követi az aktuális trendet, a választ megtudhatjuk Szarka Zsuzsától. „Az ember óhatatlanul is befolyásolják a divatirányzatok. Bár én nem vagyok kimondottan divatfüggő, próbálom a saját stílusomat kialakítani. Viszont a narancssárga, a nap színei mindig is közel álltak hozzám és nagyon szeretem a meleg színeket. Valószínűleg, ha olyan hölgy keres meg, akinek ezt ajánlhatom, és a kedvelt árnyalatai közé tartozik, akkor mindenképp ajánlom majd neki. Azok a formák és fazonok, amik most jönnek divatba – gondolok itt a kicsit nőiesebb, romantikusabb hangulatú ruhákra, kosztümökre – ezek a saját hangulatvilágomat is képezik, így én is örömmel alkalmazom.”

További képek: 





Fotók: Bershka, Zara, New Yorker
A.K.
(Megjelent: Csallóköz 2012 februárjában)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése