Oldalak

2012. február 19., vasárnap

Aranyló Prága

Moldva, Károly híd, Orloj – ez mind eszünkbe jut Prágáról a csehek büszkeségéről melyet Goethe „a világ koronájának legszebb ékkövének nevezett. A száztornyú város visszatérő turistaként ugyanúgy elvarázsol, mint első alkalommal.

Öt órás autóút után megérkezünk strahovi szálláshelyünkre. Mintha a budai Gellért-hegy tetején laknánk. Itt található az a betonmonstrum, ahol annak idején a szpartakiád zajlott. Miután lepakolunk, betérünk a Hrádek kocsmába. A cseh sör mellé az étlap finom étkeket kínál baráti áron. Vacsora után felkerekedünk egy kis esti városnézésre. A Petřín-hegyről igazán gyönyörű panoráma tárul elénk. Érdemes a fogaskerekűn is utazni egyet, amely késő estig üzemel. Napközben kihagyhatatlan a 60 méteres kilátótorony – látni róla az egész környéket.

A hömpölygő tömeg
A várnegyed 
Másnapi körutunkat a várnegyednél kezdjük. Mai arculatát Mária Terézia uralkodása idején nyerte el, aki neoklasszicista stílusban újjáépítette. A várnegyed gyöngyszeme a Szent Vítus székesegyház, amelyet még I. Vencel fejedelem alapított 925-ben. A gótikus dóm csigalépcsős tornyába is feljuthatunk. 
A látnivalók után kicsit elfáradva és megszomjazva érdemes betérni a Fekete Ökörhöz (U černého vola) címzett fogadóba. Prága egyik legrégibb kocsmájának hangulata, a barna Kozel utánozhatatlan zamata és az egyszerű falusi étkek felülmúlhatatlanok. 
Még a múlt évben volt szerencsénk megtekinteni a Wallenstein-kertet a cseh főváros egyik legszebb parkját. Megtalálható itt minden, ami a pihenéshez és a romantikához szükséges: pávák, tó aranyhalakkal,  szökőkutak, szobrok, díszcserjék. Idén a Királyi kertet szemeltük ki; sajnos hiába, mert épp zárt ajtókra találtunk. Legalább a Kampára nem szereltek kapukat! A Károly hídról jól megközelíthető, ahonnan neogótikus lépcső vezet a keskeny szigetre. Ódon házak, kertek és a csatorna teszi nyugodttá a helyet. Az már csak hab a tortán, hogy két malom is van az Ördögárok vizén.
Prága hídjai, középen a Károly híddal 
Visszatérünk a Károly hídra, ami zsúfolásig megtelt turistákkal, díszes portékájukat kínáló árusokkal, vidám karikaturistákkal és portrékészítőkkel. Átjutva a tömegen az Óváros páratlan hangulata fogad. Szűk utcácskákon, ahol egymást követik az ajándékboltok és éttermek, követjük a hömpölygő tömeget. Kisvártatva az Óvárosi téren találjuk magunkat. Változatos stílusú, de egymáshoz harmonikusan illeszkedő épületek veszik körül. Gyakorta ad helyet kézműves vásároknak. Ilyenkor picit olyan, mintha a pozsonyi Fő- vagy a budapesti Vörösmarty téren járnánk. A városháza legismertebb látványossága, az Orloj 1411 óta mutatja az időt, az évszakokat, a hónapok múlását, a Nap és a Hold mozgását, valamint az állatöv jegyeit. De nem csak kívül lehet megcsodálni az épületet, a toronyba is érdemes felmenni a szép panorámáért.

A száztornyú város
Az Óvárosból a Vencel tér felé haladva nem mindennapi múzeumot fedezünk fel. A Sex Machines sok turistát vonzó látványosság. Kétszáz mechanikus tárgy, a Művészeti Galária erotikus témájú alkotásai, nem mindennapi öltözékek (már az 1500-as évektől!) vannak kiállítva benne, mozijában pedig régi pikáns filmek láthatók. Érdemes betérni és megmosolyogni.

A Vencel tér kialakítását – már a nevéből is sejthetjük – IV. Vencel rendelte el. Sokáig piactér volt. A 19. század közepén építették át városi sugárúttá, amelyet méltóan zár le a neoreneszánsz stílusú Nemzeti Múzeum. Az üzletekben a legnagyobb hazai és külföldi ruhamárkák képviseltetik magukat, az árak borsosak.
„Találkozzunk a lónál” – mondják a csehek, ha kedvenc találkahelyükre invitálnak, amely nem más, mint a múzeum előtt magasodó Szent Vencel lovas szobor. A közelben metrómegálló is van.

Ami a mentalitást illeti, az itteni emberek sokkal nyugodtabbak. Nem dudálnak, ha kicsit később indul az előttük álló kocsi, nem rohannak a mozgólépcsőn, sőt sokkal lassabban haladnak. Volna mit tanulni tőlük! 
Szent Péter és Pál templom
Ha stílusosan szeretnénk megtekinteni Prágát, akkor pénztárcánkhoz mérten választhatunk kisbuszok, régi autók vagy hintók közül is, esetleg sétahajózhatunk a Moldván. Egy biztos: hogy nem fogunk csalódni, a látvány magáért beszél! Ha gyalog szeretnénk bejárni a belvárost, igazán könnyű a dolgunk. Egy nap alatt sok mindent megtekinthetünk úgy, hogy észre sem vesszük a kilométereket. Metróval könnyen eljutunk Vyšehradra, a Přemysl-család ősi székhelyére. Ma parkos, csendes városrész. Látnivalója a román stílusú Szent Péter és Pál templom. A megmaradt várfalak között kialakított temetőben a cseh kulturális élet nagyjait helyezték örök nyugalomba, többek között például Alfons Muchát, Bedřich Smetanát, Antonín Dvořákot és Božena Němcovát. A sírok közti séta misztikus élményt nyújt.
Ha több napra érkezünk, kihagyhatatlan a prágai állatkert. 60 hektárnyi területen, 10 pavilonban, 650 fajt képviselő 5000 élőlényt található. A létesítmény büszkesége az indonéziai dzsungel pavilon. A 2002-es árvíz után teljes megújulásban csodálhatjuk meg az állatvilágot.
Este búcsúzóul még beülünk az Ökörbe, majd másnap szomorú szívvel hagyjuk el a várost. Az itt töltött hétvége igazán remekre sikeredett. Bármikor látogatunk el Prágába, örök élmény marad!

Ando Krisztina

(Megjelent: Vasárnap 2009 februárjában)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése