Oldalak

2012. március 2., péntek

Bach esete a szlovák demokráciával

Március elején Szlovákiában koncertezik Varnus Xavér. Eredetileg a pozsonyi Szent Márton dómban, a komáromi Szent András templomban és az Ipolysági katolikus templomban adott volna koncertet. Az egyházmegye február 21-én elutasította a koncertek megtartását. Tibor Hajdú sajtószóvivő nyilatkozata szerint először fűtési gondokra hivatkozott mindhárom helyszínnel kapcsolatban, majd a pozsonyi dómnál elektromos vezetékek problémája miatt nem lehet a koncertet megtartani. Mi állhat az ügy mögött: szlovák nacionalizmus, politika, vagy szakmai féltékenység? 


A kezdetek

Csáky Pál neve is belekeveredik a koncertek körüli mizériába. Lehet, azt gondolják a koncert egy újabb kampányfogás az előrehozott parlamenti választások előtt. Tévednek! Az egész kérdéskör múlt év novemberben kezdődött Varnus Xavér érsekújvári koncertjén, ahol a katolikus templomban tartott nagysikerű koncertet. „Mivel Xavérral régóta ismerjük egymást a koncert előtt találkoztunk, beszélgettünk. Elmondta nekem, hogy Pázmány Péter egyik könyvét olvassa és csodálja az író nyelvezetét és gondolati tisztaságát. Ekkor meséltem Xavérnak, hogy a Pázmány sírhelyét nemrég találták meg a pozsonyi dómban. Fellelkesedett és rögtön azzal az ötlettel jött, hogy mi lenne, ha Pázmány tiszteletére tartanánk a dómban egy Bach koncertet. Tudniillik a Bach család is Pozsonyból származtatja a családfáját. A koncerten több száz ember előtt kért meg arra, hogy ezt próbáljuk megszervezni” – mesélte Csáky. 
Az időpontokat Xavér programjához illesztették, és a szervezésben már a koncertszervező iroda vett részt. „Nagyon sajnálom, hogy ilyen zavarok keletkeztek. Úgy gondolom két dolog lehet mögötte. Valószínűleg tényleg ott vagy egyfajta bigott nacionalizmus is, a másik oldalon pedig biztosan tudom, hogy van egy szakmai féltékenység Xavér irányába némely pozsonyi orgonisták részéről. Nagyon sajnálatosnak tartom, szeretem az orgonazenét – magam is hét éves korom óta játszom orgonán – és tisztelem azt, ha valaki a klasszikus orgonazenét játssza. Varnus Xavér játszik olyanokat is, amelyek egy egyetemi tanár, aki orgonát tanít nem játszana. 
Ebben a szakmai vitában a Xavér oldalán vagyok, hiszen látható, hogy koncertjeire megtelnek a termek” – magyarázza a probléma gyökerét Csáky Pál.

Demokratikus kultúra?

A koncertsorozat produkciós menedzsere, Héger Rudolf szerint hiába állítják azt, hogy a püspökség nem tudott róla, mert mind a három helyszínen, ahol a helyi plébános a legmagasabb szintű képviselője a templomnak megengedte a koncertet, sőt van, aki jegyeket is kapott már a rendezvényre. A menedzser szerint lehet, hogy a plébános kötelessége lett volna a koncertet a püspökségnek jelenteni, de a püspökség nyilatkozata szerint akkor sem engedték volna meg 
„Szlovákiában a legrégebbi magyar művészeti ügynökség vagyunk. Nagyon sok világsztárral dolgoztunk, de ilyen még nem fordult elő, hogy a szabadság és demokrácia idejében letilthatják kultúrát és a zenét. 

Bach mindenekfelett!
Varnus Xavér művészt szerint a koncertsorozat hirtelen olyan jelentőségű lett egy nap alatt, mint amikor pár éve Sólyom László átment a komáromi hídon, vagy nem ment át a hídon. „Csak egyet tudok, a koncerten Bach zenéjét szeretném megszólaltatni, amelyen egyenlő arányban szoktak magyarok és szlovákok is részt venni. A pozsonyi érsekség szóvivője ami a magyarországi Népszabadság tudósítójának elmondott az vicces. Állítólag fél órás különbséggel jelentették a fűtési problémákat mindhárom templomban. 
Komárom esetében azért is vicces a dolog, mert a botrány kipattanása után jelentkezett valamelyik magyarországi hírcsatornánál egy szlovákiai magyar, aki vállalkozókén öt évvel ezelőtt azért kapott ajánlatott a Szent András templom fűtési rendszerének az elkészítésére, mert annak soha sem volt fűtése és azóta sincs. Ez még sajátos filozófiai helyzetet is teremt” – magyarázta Xavér. 
A művész többször bejárta a világot, de ilyennel még nem találkozott. Elmondása szerint ez egy speciális képződmény Közép-Európában, ha ezt másutt elmesélné, akkor nem hinnének neki. „Egy borzasztóan egyszerű kérdést sokan elfelejtenek, kis is volt Michelangelo korában a miniszterelnök? Michelangelo neve fennmaradt, a művei ugyanúgy, de a miniszterelnök neve…? Elgondolkodtató, hogy 2012-ben mi minden történhet Európában” – mutat rá Varnus Xavér. 
Az egész ügyből a legpozitívabb számára az, hogy a teljes magyar nyelvű médiauniverzumban annyiszor nem írták le Johan Sebastian Bach nevét, mint az elmúlt napokban. 

xxx

Pozsonyban a Szlovák Rádió koncerttermében kétszer, Komáromban a református templomban, Ipolyságon a városháza dísztermében és Rimaszombatban a református templomban lesznek a koncertek. A püspökség által okozott tiltások csak növelték a jegyeladást és ösztönözték a koncertszervezőket a több fellépésre. Bármi is legyen az igazság Bach győzött! 

A.K.
Fotó: net
(Megjelent: Szabad Újság 2012. február 29.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése