Oldalak

2012. március 15., csütörtök

…Aki Riadót kiáltott!

Az emlékházban látható portréja.
Magyar bencés szerzetes, költő, nyelvtudós, és a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Czuczor Gergely, aki részt vett a magyar szabadságharcban. „Nem volt tagja a honvédségnek, de az, amit a forradalom oltárára letett, örökké megmarad emlékezetünkben és a történelem lapjain. Papi reverendát viselt, de bátor kiállása a forradalom mellett és a zsarnokság ellen a legnagyobb hősökhöz hasonlítható” – írja Vágvölgyi Szilárd a költőóriásról. 

Czuczor megalkotta A magyar nyelv
szótárát
, amelyet halála után Fogarasi
János fejezett be. 
Mivel is érdemelte ki ezeket a szavakat? Azzal, hogy megírta a Riadó című versét, amely egyetlen forradalmi költeménye. 1848. december 21-én jelent meg Kossuth Hírlapjában. A császári szembefordulást az válthatta ki, hogy 1848. október 3-én a császár a magyar országgyűlést feloszlatta, annak elfogadott határozatait hatálytalanította és a Magyar Királyi Birodalmat haditörvénynek vetette alá. Ezek az események mélyen felháborították, és arra késztették, hogy üzenjen népének, harcra buzdítsa őket.


Riadó
(részlet)
„Él még a magyarok nagy Istene,
Jajj annak, ki feltámad ellene.
Az Isten is segít, ki bír velünk?
Szabad népek valánk, s azok legyünk.”

                                                    
Mellszobra a Sz. Rozália templom előtt.
Osztrákok 1849 januárjában elfoglalták Pestet és Czuczort haditörvényszék elé vitték, hogy halálra ítéljék, de végül hat évi vasban letöltendő várfogság volt a büntetés. Kufstein várába (Ausztria) szállították. A vár celláit Kazinczy Ferenc és a híres betyár Rózsa Sándor is jól ismerte. Czuczor Gergely 1851-ben kegyelemmel szabadult.

Szülőfalujában, Andódon méltón őrzik és gondosan ápolják emlékét. Minden év március 15-én megkoszorúzzák mellszobrát, amely a Sz. Rozália templom előtt áll. 2004-ben teljes alakos szobrot is emeltek tiszteletére, amely szintén a faluközpontban található. Az egykori szülőháza helyét emléktábla őrzi, amelyet még 1878-ban az eredeti ház falára helyeztek el. 2002-ben nyílt meg a Czuczor Gergely Emlékház, amelynek ünnepélyes megnyitóján Csáky Pál is részt vett. 

Czuczor szobor a faluközpont-
ban.
A nyelvtudós Érsekújvárban töltötte gyermekéveit és az elemi iskolát is itt járta. A városban működő egyetlen magyar alapiskola 2000. március 15-én felvette a híres költő nevét. A Csemadok helyi szervezetének épülete mellett található a mellszobra, amelyet 1966-ban emeltek. A Thain János Múzeumban Czuczor Gergely élete és munkássága címmel állandó jellegű kiállítással rendelkezik. 
Idén már 43. alkalommal szervezi meg a város, a Csemadok helyi szervezete és a magyar alapiskola közösen a Czuczor Gergely Irodalmi és Kulturális Napokat. 

Szülőfaluja, Andód és Érsekújvár is büszke lehet arra, hogy Czuczor Gergely igaz magyarként kiállt elvei és a magyar szabadságharc mellett. Sokan példát vehetnének róla ma is!

A.K.
(Fotók: saját felvétel és net)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése