Oldalak

2012. március 11., vasárnap

Barokk trillák Varnus Xavertól


Az orgonaművészet egyik legnagyobb élő mestere Varnus Xaver a komáromi református templomba adott egy fergeteges és egyben felejthetetlen koncertet március 5-én. Az orgonajátékon túl pár személyes élményt is megosztott a hallgatósággal. A felvidéki gyökerű művész – akinek felmenői Rimaszombat mellett éltek – koncertkörútja nem indult zökkenőmentesen. A koncertek eredetileg városonként a katolikus templomokban, illetve a pozsonyi dómban kerültek volna megrendezésre.
Február 21-én a katolikus egyház sajtószóvivője először fűtési gondokra hivatkozva utasította el a koncerteket, majd Pozsony esetében elektromos vezetékek meghibásodására helyezte a hangsúlyt. A kicsinyes kifogás valójában mit takart, azt nem tudtuk meg, de végül nem is ez lett a fontos.

A koncertszervezők azonnal megtették a szükséges lépéseket, és új helyszíneket kerestek. Komárom esetében a Szent András templom helyett a református templom adott helyett a koncertnek.

Előadás közben
A művész számára érthetetlen, hogy van a világnak olyan pontja, ahol a kultúrát is el tudják lehetetleníteni egy adott pillanatban, amely démonizálhatja a világot. „A legpozitívabb számomra ebből az egészből, hogy a teljes magyar nyelvű médiauniverzumban annyiszor nem írták le Johan Sebastian Bach nevét, mint az elmúlt 24 órában. Goethének volt hasonló helyzetben egy nagyszerű mondata: »S így vált végül hasznunkra, amely idáig bosszúságunk forrása volt.«” – magyarázta a művész az incidens kipattanásakor.

Mindenesetre a koncert iránt óriási volt az érdeklődés. Az előadás előtt még az „állóhelyek” is elfogytak. Bach mindenkin felülkerekedett!
Xaver 1977-től koncertezik, a világot már többször bejárta és mindenütt elsöprő sikert aratott előadásaival. 2010. március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetésben részesült.

A művész Sir Solti Rézfúvós Együttessel 
A kétórás előadáson, melynek címe Bachtól Vangelisig, hallhattunk tőle Bach műveket, amelyek az orgonajátékok között alapműnek számítanak. „Amiből minden kiindul, és amibe minden beletorkollik” – magyarázta a művész. Elhangzott Vivaldi darab Bach átiratban, de egyéb európai zeneszerzők alkotásai is felcsendültek. A barokk trillái és violái sűrűjében jutott hely a romantika egyik gyöngyszemének is: Cesar Franck Prélude fúgáját is előadta. Sokak örömére felcsendült Andrew Lloyd Webber musical-je, az Operaház fantomjának híres részlete Sir Solti Rézfúvós Együttes közreműködésével. Az előadás egyszerűen magával ragadott mindenkit, és teljesen más dimenziókat nyitott meg. A repertoár kihagyhatatlan része Vangelis 1492 c. száma orgonára és fúvós hangszerekre átírva mindent felülmúlt. A közönség mindezt álló vastapssal jutalmazta.

A koncert végezetéül felcsendült a Tavaszi szél vizet áraszt és A Csitári hegyek alatt c. népdalok dallamaira egybekomponált rögtönzött műve, amely szintén megállta a helyét. Végül az Adjon Isten c. dallammal búcsúzott. Bátran mondhatjuk, hogy a zsenialitás ott kezdődik, amikor az improvizáció az egekig tör. Mindezt a közönségnek sikerült átélni és egy olyan egyedi előadást hallhatott, amelyet sokáig emleget majd. 

A.K.
(Megjelent: Csallóköz 2012 márciusában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése