Oldalak

2012. március 9., péntek

Sikerek és tervek között

Kassai Lajos tanyáján gyakorlás közben.
„Mindenkinek nem lehet megfelelni, sőt nem is szabad” 

Először Koppány szerepében ismerhette meg a szélesebb közönség. Manapság a színpadon Árpádként láthatjuk. Előadóként a magyarság sorsáról és a magyar értékekről énekel. A gútai Vadkerti Imrével beszélgettem munkájáról, énekesi pályafutásáról és politikai megnyilvánulásáról. 

A Honfoglalás c. rockoperát múlt év augusztusában mutatták be minőségi szereposztásban: Papadimitriu Athinával, Hujber Ferenccel, Pintér Tiborral, Kassai Lajossal. Milyen volt színpadra vinni ezt a művet? 
– Árpádként nagyon összetett szerepem van. Ugyanis az éneklés mellett, a színházi elemek és a lovaglás is szerepel. Első lovas mentorom Papp Ernő volt, ahol sajnos az egyik lovaglás alkalmával megindult alattam a ló. Rossz élményként könyveltem el, ezután nem akartam lóra ülni, de a rockopera fontossága lendített át a félelmemen. Nagyon sokat segített Márkos Attila és családja, valamint Pintér Tibor. Nagyon nagy sikere van, és nem győzünk a felkérésnek eleget tenni. A 60-70 szereplős előadásnál nehéz egyeztetni, hiszen mindenkinek van más elfoglaltsága is. Kemény előkészületek voltak, hogy minél hitelesebben adjuk elő a darabot. Kassai Lajosnál gyakoroltunk kaposmérői tanyáján – világhírű, rekordot döntő lovasíjász –, aki az előadásban is megmutatja tudását. 
A rockopera szerepelt már Erdélyben is, amiről én lemaradtam, mert épp Kormorán fellépésem volt. Felvidéken még nem voltunk, de a tervek szerint jövünk, valamint előreláthatólag augusztus végén Kanadában is bemutatjuk. Február 18-án a Duna televízió leadja az ősbemutatón készült felvételt. 

Másfél éve tagja a Kormoránnak. Mennyire sikerült beilleszkedni és elfogadtatnia magát?
– Vannak elvárásai a régi rajongótábornak, de jöttek újak is. Ez minden zenekarnál érezhető, amely átalakuláson megy át. Lényeges, hogy továbbra is igény van a zenénkre. A visszhangok pozitívak és ez fontos számunkra. Mindenkinek nem lehet megfelelni, sőt nem is szabad. Az energiámat a színpadra tartogatom, és nem arra, hogy azt nézzem, kinek felelek meg, és kinek nem. Csapaton belül jó az összhang.
Ez évi turnénkon új lemezzel állunk elő. A stúdiómunkálatok most folynak. Március vége, április eleje körül jelenik majd meg. 

Árpád szerepében Vadkerti Imre, Tas szerepében
Kalapács József.

Az előzőektől mennyire lesz más az új album?
– Az előző, a Magyar kettős c. album stílusához hasonló lesz a mostani. A Kormorán egyedi stílusa megmarad, a zenekar küldetése és szövegvilága nem változik. A magyarságról, a mostani idők nehéz helyzetéről szól. Az új album címe Vadkert Fehérben – Koltay Gergely úgy gondolta, hogy a két énekes nevét ötvözi. 

Milyen a kapcsolat az egykori tagokkal, akik létrehozták az Örökség zenekart és kormorán dalokkal lépnek fel?
– Úgy gondolom jogosan éneklik a dalokat, hiszen hosszú évekig ezt képviselték. Nincs rivalizálás, vagy harag. Itt egy a cél, és szép dolog, amit tesznek. Az a lényeg, hogy minél több embert megszólítsunk a zene által. Minél többen tesszük ezt, annál sikeresebb a célunk – a helyes világrend és világszemlélet felé. A mai világ elzüllött, eldurvult és érdektelen. Ezen próbálunk változtatni. 

Nem titok, hogy az előrehozott parlamenti választások alkalmával a Magyar Koalíció Pártja képviselőjelöltjei között szerepel. Miért döntött így?
– Nem választható el tőlem politika, hiszen már többször nyíltan kiálltam ez ügyben. Mindezt dalokkal próbálom kifejezni, és az emberek számára azokat az értékeket átadni, amit az MKP is képvisel: a magyarság megmaradásáért folyó harc. Szórakoztató, tanulságos és értékes – ez az, amit szeretnék adni a hallgatóságnak. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy felkértek erre és bizalmat adtak. Csak a jó Isten tudja, hogy a jövőben mi vár az emberre. Ha ez a sorsom, akkor vállalom!

Ha beszavaznák a parlamentbe, akkor vállalná a magyarság képviseletét? 
– Ha így történne, vállalnám. Nagyon remélem, hogy az MKP bejut a parlamentbe. Kemény harc lesz, de bízom a jó végkifejletben, mert a legtisztább és az egyetlen magyar pártnak tartom Felvidéken. Fontos, hogy legyen egy erős, igaz képviselete a felvidéki magyarságnak.

A sűrű munkabeosztás mellett mennyi idő jut a családra?
– Sajnos nem sok, de tolerálják és megértők. Viszont ha otthon vagyok, akkor igyekszem minél többet velük lenni. 

Ez évre milyen tervek vannak? 
– Április 28-án szülővárosomban, Gútán a Magyar Asszonyok Ligája szervezettel jótékonysági koncertet szervezünk, ahol több énekes segítségével a közel 300 éves római katolikus templomunk felújítására gyűjtünk, mely nagyon rossz állapotban van. Szeretettel várunk mindenkit! 
Van egy saját zenekarom is, amelyet az utóbbi időben a sok egyéb munka miatt elhanyagoltam, de ez év őszén mindenképp szeretnék egy nagyobb koncertet megszervezni a dél-komáromi Lovardában. Nem egy szólóestre készülök, hanem több hazai és magyarországi művészbarátomat szeretném meghívni, hogy együtt szórakoztassuk a közönséget. 

A.K.
(Megjelent: Csallóköz 2012 februárjában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése