Oldalak

2012. március 29., csütörtök

Egy este a rockoperák sztárjaival

Három különleges hang, három egyéniség. Ami mégis összeköti őket, az nem más, mint a rock zene szeretete és az István a király rockopera. Március 24-én Érsekújvárban a zenetörténelemben először lépett együtt színpadra Vadkerti Imre, Varga Miklós és Vikidál Gyula

Az 1983-as ősbemutatón István a királyt Varga Miklós, Koppány szerepét Vikidál Gyula alakította. 2008-ban a 25 éves jubileumi előadáson Koppány alakját Vadkerti Imre öltötte magára. Nem hiába volt az est címe, Rockoperák sztárjai.
Közel két órás műsorban az István a király rockoperán kívül további híres rockoperák, musical és saját dalok csendültek fel. Nem hiányozhatott a Honfoglalás, a Légy jó mindhalálig, a Padlás, a Jézus Krisztus szupersztár…
Varga Miklós a legendás Európa dala mellett a decemberben megjelent legújabb Újra itthon című albumáról is hozott egy csokorra valót. Zene és játék című dal szinte róla szól. Hiszen énekesi pályafutása mellett ugyanolyan fontos szerepet tölt be a zenész színház is. „A cím nem véletlen, hiszen Magyarországnak 2002 és 2010 között olyan kormánya volt, ami olyan politikát folytatott, ahol nem igazán éreztem magam otthon, az úgy nevezetett anyaországban. Ahol olyan miniszterelnök lehetett, aki saját nemzete ellen kampányolt a 2005. december 4-i népszavazása előtt. Nagyon rosszul éreztem magam. Most már nemzeti elkötelezettségű kormányunk van, ahol újra azt érezheti minden magyar, hogy nekünk egyesülni kell, együtt lehetünk erősek, és ez nemzet összefog és összetart!” – magyarázta Miklós.
Vadkerti Imre gútai énekes – a Kormorán tagja, az István a király Koppánya és a Honfoglalás Árpádja – teljes erőbedobással, tiszta szívből énekelt hazai közönsége előtt. Az utóbbi időkben ritka lehetőségnek számít neki, ezért is oly becses számára, hogy Felvidéken énekelhet. „A Kormorán zenekar az életem 80 százalékát elveszi, ami nem baj, hiszen számomra ez ajándék. Imádok idehaza fellépni, itt vannak a gyökereim, a barátaim. Remélem, hogy egyre többször eljutok haza a zenekarommal és a rockoperával. Egyébként a Honfoglalást a Dunaszerdahelyi járásban majd megtekinthető lesz, de a részletek egyelőre nem nyilvánosak” – magyarázta Imre.
A színpadon felcsendült az örök P.Mobil dal, a Zöld, a Bíbor és a Fekete. Annak idején Vikidál Gyula, Varga Miklós, Tunyogi Péter és Deák Bill Gyula énekelt. Az esten – Vikidál Gyula szavaival élve – az utód, azaz Vadkerti Imre torkából hallhatta a közönség. Valóban méltó lehet erre a szerepre, ugyanúgy, mint Koppány alakítására. Hogy mennyire próbálta Vikidált követni az örök lázadó szerepében erre maga Imre adja meg a választ. „Nagyon tisztelem Vikidál Gyulát, és a régiek közül többeket is, amit tesznek a mai napig. Gyulára hasonlítani nem akartam és nem is lehet. Mindkettőnkből csak egy van. Ami Koppány szerepét illeti, elsősorban a rendezői utasításokat igyekeztem követni és saját magamat, személyiségemet adtam bele.
Nagyon szeretnénk, ha meghívnának más településekre is ezzel a felállással. A műsor készen van. A közönség nagyon szerette a műsort. Számomra óriási időutazás volt a rockoperák világába. Úgy gondolom, hogy a műsor dramaturgiailag rendben van. Lehet most elfogultnak hangzik, de valóban zseniális előadók álltak mellettem, és remélem, hogy nagyon sok helyre eljutunk úgy Felvidék, mint más területeken is” – közölte Imre.
Vikidál Gyula egyik percben még Dobó Istvánként letette az esküt a vár védelmében, majd a másik percben arra tanított, hogy az élet a legszebb és legfontosabb, ezért legyünk jók mindhalálig. Dalok a szeretetről, a magyarságról, az összetartozásról: ezt üzente a Nemzeti dal és a Kell még egy szó és az egész este.
Vadkerti Imrét legközelebb Gútán április 28-án a művelődési házban láthatják, hallhatják egy jótékonysági esten, amelyen a városi Nagyboldogasszony templom javára gyűjtenek, mert nagyon rossz állapotban van. Vikidál Gyula, Janza Kata, Pintér Tibor, Klein Ottó és még számos vendég társaságában felejthetetlen estét szeretnének varázsolni minden érdeklődőnek.

A.K.
Fotók: Czéh Lonka, V. Zoltán
(Megjelent: Szabad Újság 2012. március 28.)

5 megjegyzés:

  1. ... nem kötözködésnek szánom, de Varga Miklós legújabb, tavaly megjelent albumának a címe ,,Újra itthon"...

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Köszi a helyreigazítást. Nem is tudom miért írtam "Itthon vagyok"-ot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ... nincs mit... Nekem ,,bántotta" a szemem picit... =)
      tulajdonképpen ez sem hangzik rosszul... ugyanis az album címadó dalának a refrénje így kezdődik: ,,újra itthon vagyok..." =P

      Törlés
  4. Akkor innen a rög és a rögzülés! :) Amúgy nekem is bántotta volna szemem, ha észreveszem... ;)

    VálaszTörlés