Oldalak

2012. június 12., kedd

Tűzvirág Naszvadon

Negyedik alkalommal rendezték meg a Tűzvirág – Művészetek hetét Naszvadon 2012. 06.01.-10-e között. A Tűzvirág Nemzetközi Képzőművészeti Szabadiskolába több európai országból közel száz művész érkezett Naszvadra.
Munka közben...
Minden művészt igényesen berendezett alkotótelep várta, ahol kibontakoztathatták tehetségüket, és közben megpihenhettek. Tűzzománc készítők, festők, kő- és fafaragók, alkottak egymás mellett. A teljes ellátás mellett bizonyos alapanyagokat a szervezők biztosítottak a munkájukhoz. Cserébe a művészek alkotásaiból Naszvadon is maradtak emlékbe, amely megszépíti a település kiállítótermeinek tárlatát, illetve a fafaragók munkái a megújuló központi parkban kapnak majd helyet. 

A művészeket bárki megtekinthette alkotás közben. Voltak itt fiatal kezdők, a helyi és a környékbeli művészeti iskolák diákjai, de hazai, anyaországi és külföldi neves művészek is. A rendezvény alatt több kiállítást is meg lehetett tekinteni, többek között Morelli Edit, Radka Urbanová, Turi Endre, Fehér Margit, Ján Hrubý, Andrej Németh Endre alkotásait. 

Mester és műve - Zsolnay Mihály fafaragó
Volt, aki szinte hazajár Naszvadra, hiszen több éve rendszeresen részt vesz az alkotótáborban, de voltak újak is. „Először vagyok itt, de jövőre, ha tehetem, akkor újból eljövök. Budapestről igazán nincs messze Naszvad, hiszen vannak itt békéscsabai barátaim is, akik szintén alkotnak. Nagy öröm találkozni velük, és új embereket is megismerni, és emellett igazán színvonalas rendezvényen lehetünk” – mondta Zsolnay Mihály fafaragó művész. 

A művészet mellett kísérőrendezvényként zenés programok vártak mindenkit. Óriási sikere volt Demjén Ferencnek, de az X-Faktoros fiúknak – Vastag Csabának és Kocsis Tibornak – egyaránt. Emellett fellépett még az LGT Revival Band, a Back II Black, a United. Fiatal hazai zenekarok sem hiányozhattak. Megmutatta tehetségét a MadDogx, a Gilotin, a Without Strings, a Csukamájolaj, a Last Blues Band, a Memory Team. A pop, rock és a blues mellett a diszkózene kedvelőit DJ Mickey és Dj Flower aka Virág Voksan szórakoztatta.

Alkotás közben
A rendezvény második szombatján az időjárás közbeszólt, így a könyvbemutatók fele elmaradt, a kézműves vásár, a Bor és pálinka udvart sem lehetett felhőtlenül élvezni. Az esti koncertek viszont fedett sátor alatt zajlottak, így szinte minden este teltház fogadta a fellépőket. 

Az utolsó napon az időjárás kegyes volt és kárpótolt mindenkit a szombatért, így a cigányzene nem maradt el a bor és pálinka mellé, amelyet csak fokozott az ünnepi záró esti Csík zenekar koncertje. 

Rácz Ernő alkotása
„Évről-évre egyre többen látogatnak el a rendezvényünkre, amelynek nagyon örülünk. Idén több újdonsággal is készültünk – Bor és pálinka udvar, Naszvadi könyvpiac –, remélhetőleg mindenkinek elnyerte a tetszését, és jövőre újból megismételhetjük” – értékelte a rendezvényt Dobosi Róbert főszervező. 







A.K.
(Megjelent: Szabad Újság 2012 júniusában)
Képek: saját (4), net (1) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése