Oldalak

2012. december 2., vasárnap

„Ég a gyertya ég…”




A 9. Czuczor Gergely Cserkészcsapat a Kultúrkorzóval közösen második alkalommal építették meg a hatalmas adventi koszorút az érsekújvári Szentháromság szobor köré a Fő téren. Az első gyertyagyújtáson népes közönség gyűlt össze, amelyen a koszorú megáldása és a gyertya meggyújtása előtt karácsonyváró és az ünnepre hangolódó kultúrműsor hangzott el.

A magyar alapiskolások előadása.

Zajíček József, a cserkészcsapat helyi vezetője megköszönte mindenkinek, aki bármilyen formában hozzájárult a koszorú elkészítéséhez. A helyi magyar és szlovák alapiskolák énekekkel és szavalatokkal készültek, amivel nagy sikert arattak. Az ünnepre hangolódást a Czuczor Gergely Alapiskola énekkórusa zárta élő zenei kísérettel. Ebből is jól látni, hogy a cserkészcsapat és a Kultúrkorzó együttműködik a helyi iskolákkal és az egyházi közösségekkel. Ďurčo Zoltán vikárius püspök beszédében kihangsúlyozta, hogy boldogsággal töltötte el a példaértékű kezdeményezés, amelynek valószínűleg az évek során hagyományt teremtenek. Amit nagyon fontosnak tartott, hogy magyar és szlovák hívek együtt ünnepelnek. A fiatalságban pedig egy szebb jövő reményét látja. Ezután megáldotta a koszorút, és a cserkészvezető meggyújtotta az első adventi gyertyát. 


Ďurčo Zoltán vikárius püspök megáldja a koszorút.
A koszorú alapanyagát hirdetéseken keresztül gyűjtötték be, aki tudott csatlakozott. Így gyűltek össze a szalmabálnák, amely a koszorú alapját képezik, majd a fenyőágak és a kézzel készített díszek. Az óriásgyertyák valójában fáklyákat takarnak, amelyek tartósan lobognak majd minden vasárnap. 


Az Fő téri adventi koszorú negyedik lángját múlt évben a betlehemi lánggal gyújtották meg. Idén is így tervezik.


A női énekkar megénekeltette a közönséget.
Kedves kis ünnepség volt ez, hogy mindenki ráhangolódjon az ünnepekre. December 7-től 23-ig az adventi koszorú környékén karácsonyi vásár vár minden érdeklődőt. A forralt bor garantáltan nem maradhat el! 


Ando Krisztina
Képek: a szerző


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése