Oldalak

2012. november 4., vasárnap

Bolti hiányosságok nyilvánosan



A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium a napokban a honlapján nyilvánosságra hozta azoknak az üzleteknek a neveit, ahol az élelmiszer ellenőrök valamilyen hiányosságot vagy mulasztást észleltek. Az adatbázis 632 ellenőrzést tartalmaz.

A honlap célja, hogy az országos ellenőrzés eredményeként a fogyasztók számára információként szolgáljon az élelmiszerek minőségéről. A minisztérium honlapján lévő térképen átfogóan láthatjuk, hogy az országban mely települések élelmiszerüzleteiben vannak hiányosságok. Az üzlet neve mellett a hiányosságok megnevezése is szerepel. Mindezeket a későbbiekben fotódokumentációval és videofelvétellel is bizonyítják.
A honlap szabályzata szerint az ellenőrzések három hónap múlva automatikusan törlődnek. Azt viszont nem taglalja, hogy az ellenőrzés során csak apró- vagy komoly hiányosságokat észleltek. Emellett több helyen olyan rövidítéseket is alkalmaznak a hiba megállapítása során, mint pl.: a DDD, a HACC vagy épp az SPP, ami a fogyasztók számára nem teszi érthetővé a dolgokat.

Van olyan élelmiszerüzlet, ahol csak olyan hiba miatt kerültek fel a térképre, hogy a dolgozók nem rakták el kellően a váltóruhájukat. Mindezt az ellenőrzés során „a ruházat és a szociális helység felszerelésével” jelölték. Ezen túl bizony akadtak jóval komolyabb vétségek is. A legtöbb hiba a higiénia körül volt.
Csehországban is működik hasonló portál, ahol az üzlet címén kívül azt is megtudhatjuk, hogy konkrétan mely termékkel voltak problémák. A fogyasztó a hiányosságokról pontos leírást olvashat.

Ami az Érsekújvári járást illeti, Érsekújvárban öt nagy üzletláncot érint és egy kisboltot. A leggyakoribb probléma itt is a higiénia betartása volt, de akadt olyan üzletlánc is, ahol az ellenőrzés során kártevőket észleltek. Ez utóbbinak egészségügyi szempontból komoly következménye is lehet.

Szerettünk volna az egyik érintett üzletláncot megkérdezni, konkrétan az érsekújvári Kauflandot, hogy pontosan milyen hibák fordultak elő náluk és azóta orvosolták-e ezeket a problémákat. De a bürokratikus rendszer miatt a próbálkozásunk csődöt mondott. A központjuk a helyi részleghez irányított, de az itteni igazgatóság nem nyilatkozhat, csak ha a központból erre engedélyt kap.

Érsekújváron kívül Tardoskedden, Deákin és Tósnyárasdon egy, Vágsellyén kettő és Galántán szintén egy üzlet került fel a minisztérium honlapjára. Érdekességként meg kell jegyeznünk, hogy az Érsekújvári járás déli részén nem akadt egyetlen problémás élelmiszerüzlet sem. Bizonyára ez annak tudható, hogy az ellenőrök a magyar lakta területre még nem jutottak el.

A kontrola.mpsr.sk honlapon bárki megnézheti, mely boltok nem tartják be a szabályokat.
Egy üzlet sem sajnálja a pénzt arra, hogy szép, színes szórólapokkal reklámozza önmagát és termékeit. Ha a tisztaságra és a szabályok betartására is ennyi időt és energiát áldoznának, akkor a legtöbb élelmiszerüzlet fel sem került volna a nyilvános honlapra. Csak remélhetjük, hogy a megvásárolt élelmiszert megfelelő körülmények között tárolták, és nem okoz semmilyen egészségügyi problémát.

A.K.
Fotók: net
(Megjelent: Szabad Újság 2012 októberében)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése