Oldalak

2012. november 10., szombat

Emberséget és hajlékot!



Már itt vannak a hideg idők. A sokszor nyirkos, ködös időben örülünk a meleg lakásunknak, házunknak. Legtöbbször nem sok kedvünk van kimenni az utcára, csak ha muszáj. A hajléktalanok számára nem sok választás van. Az már nagyon jó hír, ha van a városban hajléktalanszálló…

Érsekújvárban a hajléktalanszálló november 2-tól van nyitva. A szállást, amely a Považská utca 24. szám alatt található, szociálisan hátrányba került személyek vehetik igénybe.
A menhelyet csak éjszakára lehet elfoglalni, mindennap este hét órától másnap reggel hétig. A rászorulókat este nyolc óráig fogadják. A keményebb téli időben a szálló egésznap nyitva lesz.

A bungalókban és a konténerlakásban összesen 20 ember fér el. Télen általában a rászorulók ennek a felét használják ki. „Proti prúdu” Polgári Társulás adatai szerint nyaranta 80 – 120 hajléktalan él a városban. A téli időszakban számuk megnő 120 – 200 főre is. A menhelyet csak nagyon kevesen használják ki, ami általában márciusig tart nyitva, ahol a meleg szállás és a leves mellett zuhanyzásra is lehetőség van. Az egyik ok, amiért nem keresik fel, hogy túl messze van a városközponttól. A menhely a három hidakon túl az üzemi részen található. Körülbelül 20-30 hajléktalannak van átmeneti szállása, amelyet a régi házak, illetve a nyaralók tulajdonosai nyújtanak számukra.

A polgári társulás szerint a városban hiányzik az utcai munka, a higiénés ellátás a rászorulók részére, és nincs olyan szervezet, amely ruházatot és ételt adna nekik.
A polgári társulás a Nota Bene utcai újság kiadója is, amelyet regisztrált árusok, azaz a hajléktalanok árulnak az utcán, ezzel segítve őket a társadalom pereméről való integrálódásra. A regisztrált személy kedvezményesen 70 centért vásárolja meg és teljes áron, 1,40 euróért adja el. 

Vágsellyén két helyen található a rászorulók számára szállás. A Tó utcai lakosok petíciót írtak a hajléktalanszálló működtetése ellen. A négyszobás lakás ugyanis egy panelház földszintjén található, és ez zavarja az ott élőket. A probléma nem új keletű, a lakók évek óta tiltakoznak, de a város egyenlőre nem szűnteti meg az átmeneti szállást, ahol vasárnap egésznap ott tartózkodhatnak, és ez idő alatt kimoshatnak.
Emellett a város ideiglenes hajléktalanszállót nyitott a Partizán utcában. Itt egy műhelyt alakítottak át erre a célra, ahol 15 főnek – ebből 9 férfi és 6 nő számára – délután öt órától másnap reggel hétig lehet az időt eltölteni. A meleg szállás mellett szociális tanácsadásra és zuhanyozásra is lehetőség van. Ételkészítésre a higiénés előírások miatt nincs mód, de ételmelegítésre és teakészítésre van lehetőség. Emellett az Alternatív polgári társulás folyamatosan ügyel a ruhaosztásra.

Az Alternatív mozgalom az utóbbi években számos embernek segített. A projektjük sikerességét bizonyítja, hogy húsz embernek tudtak sikeresen segíteni, akik mára újra normális életet élhetnek. Idén körülbelül száz személy szorul a segítségükre.
A polgári társulás a jövőben a két hajléktalanszállót összevonná és egész éves nappali centrumot nyitna éjszakai hajléktalanszállóval. A szállók költsége azonban elég magas, így a város a jövőbeli változtatásokban egyenlőre nem gondolkodik.

A megye legnagyobb városában, Nyitrán a hajléktalanok számára nincs megfelelő szállás. A régi épületet lerombolták, hogy új létesítményt építsenek, amelynek idén júliusra el kellett volna elkészülni. A város a megbízott vállalattal felmondta a szerződést, az építkezés bonyolulttá vált, és ahogy lenni szokott, az épület átadása késik.

Alternatív megoldásként egy kis ház működik hajléktalanszállóként, ahol a rászorulók nehezen férnek el. Az egyik nap 40-en voltak, és így már zsúfoltság volt. 16 matraccal ugyan tudnak biztosítani további fekvőhelyeket, de ez sem elégíti ki a teljes igényt, hiszen a város utcáin 300 rászoruló van. Ráadásul a kedvezőtlen, rossz idő esetén az épület nem véd kellően. Az építkezési vállalat mindezért nem vállal felelősséget, hiszen felbontották velük a szerződést.

Csak remélni lehet, hogy a helyzet minél hamarabb megoldódik. Hiszen a legalapvetőbb szükségletekhez, mint a táplálék, az alvás, a ruházkodás, mindenkinek joga van, nem beszélve az emberi méltóság megőrzéséről. Közeledik a tél, az ünnepek…, ha tehetjük – bár nem csak ilyenkor kellene – vásároljunk Nota Bene újságot, adjunk pár aprót, vagy használt, megunt ruháinknak is biztosan megörülnek rászorulók. Az emberséghez nem kell sok, csak akarat!


A.K.
Fotók: net
(Megjelent: Szabad Újság 2012 novemberében)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése