Oldalak

2012. október 17., szerda

Szlovákiai médiacsoport Európa fővárosában




Találkozzon európai parlamenti képviselőjével c. program keretén belül tíz szerencsés pályázó vehetett részt egy Brüsszeli tanulmányúton, amelyet Bauer Edit képviselő asszony hirdetett meg október 5-7. között. A három napos kirándulás során betekintést nyerhettünk az Európai parlamentbe, a képviselő asszony munkájába és a város szépségeit sem hagytuk ki. 

A csoport tagjainak többsége a média világában tevékenykedik, de akadtak civil és társadalmi szervezetek képviselői is. A tanulmányút célja, hogy a szlovákiai médiacsoport minél átláthatóbb képet kapjon az Európai Néppárt munkájáról. 
Első este vacsoránál találkoztunk Bauer Edittel, amely a Grande Place (Fő tér) egyik patinás éttermében volt. Másnap az Európai Parlamentbe látogattunk, ahol körbevezettek minket és a képviselő asszony irodáját is megtekinthettük. 

Bauer Edit és munkatársai 
A parlamentben először Agárdi Attila, az Európai Néppárt sajtóreferense tartott előadást nekünk, amelyben bemutatta magát a pártot. Ezt követően Bauer Edit beszélt saját munkájáról: az emberkereskedelemről, a kisebbségi politikáról, a közúti fuvarozásról és a női egyenjogúságról. 
A médiával kapcsolatosan elmondta, hogy nem túl aktív a viszonyuk. Úgy gondolja, egyrészt a média felől érdektelenség övezi (itt meg kell jegyeznem, hogy a Szabad Újság ebben kivételt képez), másrészt a képviselőknek is szükségük volna sajtóreferensre, amelyet anyagi okokból nem tudtak eddig biztosítani.
„Nem szórakozni jöttem ide. Amíg jósszívvel tudom tenni a munkámat, addig mindent megteszek és azután már a fiatalokon múlik.” – vallotta be a képviselő asszony  Ez valóban így van, hiszen Bauer Edit az Európai Néppárt egyik legaktívabb képviselői közé tartozik. Ahhoz, hogy alapos és minőségi munkát végezzen egy képviselő elengedhetetlen a jó asszisztensi csapat. „Senki sem lehet Brüsszelben sikeres, ha nincs egy jó irodája!” – vallja Bauer Edit. Az asszisztensek közül Száraz Krisztina és Klenovics Gábor tartózkodik állandó jelleggel Brüsszelben és Vincze Norbert pedig a Pozsonyi irodában. 
A brüsszeli kirándulásunk során Varga Anikó kalauzolt minket, aki Bauer Editnél hat hétig tölti a gyakornokságát. 

Kis csapatunk Bartók Béla szobra előtt.
A parlamentből metróval utaztunk a Heysel parkhoz, amely az 1958-as világkiállításnak otthont adó terület. Ma itt található az Atomium – amely egy óriási vaskristály molekulát ábrázol –, az Europark – ahol Európa minden országából jellegzetes épületek makettjei látható. Szlovákia a Pozsonyi Kék templom által van megjelenítve, míg Magyarországot a Széchényi fürdő képviselteti. A híres és egyben hírhedt Heysel stadion is ebben a parkban kapott helyet. Kis csoportunk a város egyetlen magyar szobránál, Bartók Béla előtt emlékezett meg az Aradi vértanúkról, ahol a magyar himnusz nem maradhatott el. 

Belgium nem csak a csokoládéjáról és a csipkéiről híres, hanem a jó minőségű és változatos söreiről is. Így az esti program egy hangulatos sörözőben vidám hangulatban telt. 
Utolsó nap nem hagyhattuk ki a pisilő kisfiú szobrát, a Szt. Mihály és Güdül Katedrálist – amely sokban hasonlít a párizsi Notre Dame-hoz – a brüsszeli parlamentet és a nyári királyi rezidenciát. Mielőtt a reptérre indultunk volna még egy igazi, hamisítatlan belga gofrival koronáztuk meg a napot. 

A.K.
Képek: a szerző felvételei
(Megjelent: Szabad Újság 2010 októberében)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése