Oldalak

2013. február 13., szerda

Iskoláink – jövőnk Zoboralján

A Nagycétényi alapiskola tanulói
E fenti címmel látott napvilágot egy könyv, amely összefoglalja a zoboralji magyar iskolákat. A közel 400 oldalas kiadvány tájékoztató és egyben útmutató minden zoboralji magyar szülőnek, családnak. A könyv a jelenleg működő iskolák mellett egyben emléket állít azon oktatási intézményeknek, amelyek már megszűntek.

„A kötet születésének ötlete abból a felismerésből fakadt, hogy kiválóan szereplő, a legkülönbözőbb versenyeken helytálló, szlovák nyelvből tanulóit kitűnően felkészítő színvonalas iskoláink vannak. Ezért szeretnénk megismertetni, népszerűbbé tenni magyar tannyelvű intézményeinket a szülők előtt” – írja a köszöntőben a könyv szerkesztője, Zilizi Zoltán.

Az anyanyelvi tanulás fontosságáról és a kultúra megtartásáról szól az olvasóhoz Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Pék László, a Pedagógusszövetség elnöke, Polyák Imre, az Élő Zoboralja Polgári Társulás elnöke és Répás Zsuzsanna, a Magyarország Kormánya nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Ďurčo Zoltán is rámutat arra, hogy miért a magyar iskolát válasszák a magyar szülők. „Az, aki az anyanyelvén való oktatást választja gyermeke számára, a lehető legértékesebbet nyújtja: a gyökeret” – kezdi bevezetőjében a püspöki helynök, és végül Wass Albert: A gyökér megmaradt c. versével zárja sorait.
A kiadványban helyt kap Zoboralja nyolc alapiskolája, amely Alsóbodokon, Csehin, Gímesen, Kolonban, Zsérén, Nagycétényben, Nagykéren és Pogrányban működik. Az egyes intézmények vezetői és pedagógusai bemutatják az iskolájukat, az ottani életet és az elért sikereket. Emellett megszólalnak az egykori végzős diákok és olyan szülők, akik a magyar oktatást választották.

Az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola
épülete
Az alapiskolákat a környék egyetlen középiskolája, az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola követi, amely a Zobor-vidéki magyarság megmaradásáért jött létre. „A Nyitrai járásban a magyar tanítási nyelvű gimnázium megszűnése után 24 évig szünetelt a magyar nyelvű középfokú oktatás. Úgy gondoltam, tenni kellene valamit a magyar diákok megmentése érdekében” – kezdi a történetet Paulisz Boldizsár iskolaalapító és fenntartó. A középiskola vállalkozói- és idegenforgalmi szakot kínál a jelentkezőknek. Az idegen nyelvek mellett gépírást, könyvelést, közgazdaságtant sajátíthatnak el a diákok, illetve az idegenforgalmi szakon idegenforgalom szolgáltatásait, technikáit és idegenforgalmi földrajzot is tanulnak. Két kollégiumi épülettel rendelkezvén a távolabbról érkező diákoknak is megfelelő ellátást kínál az iskola. A 13 éve működő intézmény számos szakmájában sikeres embert adott ennek az országnak, így már megérte a sok fáradtságot és az áldozatot a tanárok és a vezetőség részéről.

További 6 településen: Berecsen, Kalászon, Nagyhinden, Nyitrán, Nyitragerencséren és Nyitragesztén már nem működik magyar iskola.

A könyv a Nyitra és Vidéke Célalap, illetve az Élő Zoboralja Polgári Társulás összefogásával jött létre. Remélhetőleg a kiadvány eléri célját és az iskolák megszűnése helyett a zoboralji magyar diákság száma nő majd évről-évre.

Ando Krisztina
Fotók: net
(Megjelent: Szabad Újság 2013 februárjában)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése