Oldalak

2013. február 20., szerda

Egy gimnázium, amely az életre is felkészít

Beszélgetés Peternai Zsuzsanna igazgatónővel


Az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium fennállása óta 170 év telt el. Ősszel az intézmény Pro Urbe díjban részesült. Nem kis teljesítmény ennyi éven át fennmaradni és minőséget nyújtani. Erről beszélgettem Peternai Zsuzsanna igazgatónővel, aki felidézte a múltat, vázolta a jelen helyzetet és céljaikat sem hagyta ki.



Mi az, ami a fennállása óta fontosnak, illetve sikernek könyvelhet el az iskola?
Az ilyen típusú iskolának a rendeltetése volt a nagy. Minden iskola arra lehet büszke, hogy hány művelt embert nevelt ki, aki nem csak jól érvényesült az életben, hanem saját gyökereit sem feledte el, és tovább támogatta az iskolát vagy a várost, ahonnan származott. Ez az iskola is minőséget nyújtott és a környékbeli elitet képezte. Mindig is voltak tevékeny tanulóink.
Ahogy változik a kor, úgy próbálunk mi is alkalmazkodni. Olyan stádiumba kerültünk, hogy az iskola szolgáltatás nyújt. Egyfajta „vállalat”, aminek alkalmazkodni kell a piac igényeihez. Ha most az az embertípus a nyerő, aki tud prezentálni, eladja magát, tud válogatni és el tudja dönteni, melyik lépés jó neki és mindemellett kreatívan gondolkodik, akkor nekünk ezt a tudást is át kell adni, nemcsak felkészíteni az egyetemre.

Vannak olyan osztályok, amelyek a humán- vagy épp a reáltantárgyakra összpontosítanak?
Jelenleg 160 diákunk van. Ennyi diákkal nem lehet ilyen irányultságú osztályokat nyitni. Itt amiben gondolkodhatunk, az iskola filozófiája olyan legyen, ami megfogja a szülőt és ide íratja be a gyermekét. Az első két évben a humán tárgyakra alapozunk. A harmadik évfolyamban természettudományi tárgyakat erősítjük. Az utolsó évfolyamban négy tantárgyat intenzívebben tanulnak attól függően, hogy miből szeretnének érettségizni. Minden mást igyekszünk iskolán kívüli tevékenységként vagy projekteken keresztül megoldani. Három irányzatra összpontosítunk: a multikulturalizmusra, az ökologikus gondolkodásra és az idegen nyelvek – angol, német és spanyol – elsajátítására. Az ökologikus gondolkodásban különféle országos projektben veszünk részt, emellett a Föld napja, a hulladék szeparálása, papírgyűjtés is helyt kap. A multikulturalizmus és a toleranciára való nevelés a mások elfogadását jelenti. Ha nekünk, mint kisebbség olyan érzésünk van, hogy nem fogadnak el, akkor jó, ha mélyebben keressük az okokat. A projektjeink által nem csak a nyelvekre koncentrálunk, hanem más hátrányos helyzetű csoportokra is, mint pl. a nyugdíjasokra vagy az autistákra. Ezért fontos számunkra, hogy másodéves diákjaink egy napot valamilyen szociális intézményben töltsenek el.
Felszereltségünkhöz hozzátartozik egy interaktív terem a Szülői Szövetség felajánlásával, amit szemléltetésre és vetítésre használunk. Fontosnak tartjuk megtanítani a diákot tanulni, az információkat feldolgozni és átadni azokat. Nem maradtunk a klasszikus tanításnál, mert az nem elégíti ki a mai fiatalokat. Így két éves módszertani átképzésen vett részt az egész tanári kar.

A továbbtanulás terén ma mi a fő irányvonal?
Változó. Diákjaink fele-fele arányban választják a természettudományi, illetve a humán szakokat a hazai és csehországi egyetemeken. Igyekszünk őket úgy irányítani, hogy maradjanak itthon, mert tapasztalatból tudjuk, hogy aki külföldre megy tanulni, nagy valószínűséggel ott vállal majd munkát és alapít családot, így eggyel kevesebben maradunk. Fontos, hogy maradjanak itthon és erősítsék a magyarságot. 

A diáklétszámot illetően, az utóbbi években mi tapasztalható?
Tíz éve költöztünk ebbe az épületbe 380 diákkal, ami fokozatosan csökkent. Négy évvel ezelőtt volt a mélypont, akkor csak 16 diák érkezett hozzánk. Azóta erős kampányt indítottunk a környező magyar alapiskolákban, ahol elmagyarázzuk miért jó a mi gimnáziumunk. Ennek köszönhetően tavaly 29 beíratott diákunk volt, idén úgy néz ki 38-an jelentkeznek. Mivel egy osztályt nyithatunk 30 fővel, így felvételiztetnünk kell.

Bizonyára nemzetközi projektekbe is bekapcsolódnak.
2009-ben indítottunk az első nemzetközi kapcsolatunkat, ahol 4 országgal működtünk együtt: Hollandia, Spanyolország, Norvégia és Lengyelország. A diákok mind a négy országban jártak. Egy afganisztáni projektben is részt vettünk, aminek célja volt, hogy a diákok a média által prezentált információkat kritikus gondolkodással értelmezzék. Idén is bekapcsolódtunk egy nemzetközi projektbe és február végén Spanyolországba látogatnak a diákok. Diákcsere programra is lehetőség nyílik Pécsett. Jövőre ezt a spanyol partnerekkel szeretnénk kipróbálni.
Szeptemberben a diákok Angliába látogatnak, ebben az esetben a költségeket ők térítik. 2010 és 2011-ben kaptunk angol-német asszisztens az iskolába, aki erősítette az idegen nyelvű tanítást. A német nyelvből működik nálunk a DSD program. Aki megszerzi, az ingyen tanulhat Németországban. 

Mit várnak a jövőtől?
Úgy gondolom, hogy jó úton haladunk. Továbbra is szeretnénk nyitottságot a nemzetközi kapcsolatok felé. A jövőben újból két osztályt szeretnénk nyitni és azt szeretnénk elérni, hogy a régióban erős gimnázium legyünk, amire büszke lehet a mostani és az egykori diák is.

Ando Krisztina
Fotó: PPG
(Megjelent: Szabad Újság 2013 februárjában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése