Oldalak

2013. február 26., kedd

Egy ital, amely megváltoztatja a testet és a lelket


Beszélgetés Guzman Kristiánnal, a Cejlon teázó tulajdonosával 


Egy csésze finom tea mindig felmelegíti az ember testét – lelkét. Az utóbbi időben gyakran hallhatjuk, hogy a teázás egészséges, de ez az ősi ital mennyire vált a mindennapjaink részévé? A tea fajtáiról és azok jótékony hatásairól, illetve a teázási szokásainkról beszélgettem az Guzman Kristiánnal, az érsekújvári Cejlon teaház tulajdonosával.

Mióta foglalkozol teákkal?
Úgy 9 éve, de már 14 éve a mindennapjaim részévé vált a teázás. Ugyanis diákként kikerültem Angliába egy indiai családhoz, ahol mindennapos volt a teázás. Az utcában, ahol laktunk, volt egy teázó, ahova a családdal és a barátaimmal gyakran eljártunk. Számomra ott vált mindennapossá a tea fogyasztása. Amikor hazajöttem, rájöttem, hogy hiányzik a teázó hangulata és maguk a teák. Akkor jött az ötlet, hogy teázót kéne nyitni a városban.

Számos teafajtát ismerünk. Mi a különbség ezek között?
Mi mindent teának hívunk, de nem minden tea készül tealevélből. A tea alapja a teacserjén lévő tealevél (Camellia sinensis) ebből lesz a fehér-, a félzöld- (oolong), a zöld- és a fekete tea. Ezenkívül vannak gyümölcsteák, amik nem tartalmaznak tealevelet. Nálunk a gyógynövényekből készült teáknak van régi hagyománya.
A tealevél oxidációs folyamat közben alakul át félzöld-, zöld-, illetve fekete teává. Leszedik a tealeveleket, ezeket hagyják szárítani a levegőn úgy 27 oC-on. Ezt követően présbe rakják és megtörik a levelek szerkezetét. Ezután hatalmas állványokon hagyják száradni. Azáltal, hogy megtörték a levél struktúráját, érintkezik a levegővel – amit oxidációnak nevezünk – és 20 – 70 percig tarthat. A fehérteánál a legfiatalabb tealeveleket kézzel szüretelik és az oxidációs folyamatot kihagyják. Régen ez a császárok teája volt és ma is a legértékesebbnek számít.

A zöld teánál részleges oxidációt alkalmaznak. Ha tovább hagyják a levegőn, úgy lesz belőle a fekete tea.
Az oxidációs eljárás és egyben a fekete tea eredetének a története egészen oda nyúlik vissza, amikor a kínaiak el kezdtek üzletelni a hollandokkal. Az eljárás a tealevelek konzerválására szolgált, így tudták hajón szállítani Európába. Ennek köszönhetően honosodott meg Angliában és egész Európában a fekete tea.
A fekete tea tejjel való tálalásának is érdekes a története. A franciák azért raktak tejet a teába, mert akkoriban a csokoládé nagyon drága volt. Úgy próbáltak csokoládé ízt varázsolni maguknak, hogy fekete teába kakaót tettek és tejjel keverték.
Angliában azért itták a fekete teát tejjel, mert régen gyakran mérget kevertek az italokba, így a teába is. Az esetleges mérget a tej azonnal kimutatta, ugyanis a tej „összeugrott”.

Nagy a választék a teázóban. Melyek a legnépszerűbbek nálatok?
A visszatérő vendégeink tudják, hogy évente ötször szedik a tealeveleket. Az oolong és a fehér tea tavasszal a legjobb, a zöld teák nyáron, vagy nyárvégén, illetve a fekete teák ősszel, hiszen ekkor a legfrissebbek. Akik tudják ezt, azok az egyes időszakban kifejezetten ezeket kérik.
Ha a téli időszakot nézzük, akkor ilyenkor a fűszeresebb teák fogynak, mint a fahéjas, amik felmelegítik a belsőnket, illetve a gyógyteák is keresettebbek.
A nyáron inkább a zöld tea, aminek hűsítő hatása van, és nem izzadunk tőle. Nem kell feltétlenül melegen inni, hiszen hidegen is el tudjuk készíteni. Emellett a zöld teából kalácsot süthetünk, fagylaltot, de levest is készíthetünk otthon.

Ha kiválasztottuk és elkészítettük a teát, miként érdemes tálalni?
A teát mi olyan kerámiakancsóban tálaljuk, amit egy mécses tart melegen. Ezt régen a világhálón láttam először. Egy teát nem úgy fogyasztunk, mint egy sört. A tea mellett általában pihenünk, olvasunk – ezért jó a mécses, ami a teát 50-60 oC melegen tartja és ráadásul esztétikus.
Fontos, hogy a zöld és a fekete teákat mindig melegen és frissen (elkészítés után) igyuk. Ugyanis az elkészített tea sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, amely idővel, akár kihűlés esetén is, fokozatosan elveszíti értékét.
Vannak többöntetes teák, amiket többször is kiáztathatunk, de ezeket is egymás után el kell végezni. Ha már a kiáztatott tealevél kihűlt, akkor már ne öntsük le forró vízzel. A kínaiak szeretik kihozni a zöld teából a maximumot. Ezt kung fu életfilozófiának hívják, aminek jelentése „jól csinálni a dolgokat”.

Nálunk mennyire fejlett a teakultúra?
Ami a városunkat illeti, nagyon pozitív a tapasztalatom. Idén kilenc évesek leszünk, ami azt jelenti, hogy van rá igény, és ez évről-évre javul. Ami Szlovákiát illeti nincs olyan teakultúránk, mint Angliának vagy Törökországnak.
Európában az utóbbi pár évben egyre népszerűbb a keleti kultúra, mind a gyógyászat, mind az egészséges táplálkozás terén, ezáltal a teakultúra is terjed. Ez az ősi ital, amit ma ismerünk, 2800 éves. A gyógynövényekből készült tea viszont már 5000 évre nyúlik vissza. Az első tealevélből készült főzetet a kínai császári udvarban készítették, véletlenül. Akkoriban a teacserjéket dekorációként ültették, amit folyamatosan nyírtak, gondoztak. Így történt egy nyírás során, hogy a forró vízbe belehullott pár tealevél és elkészült az első teafőzet.

Igaz az az állítás, hogy a tea ugyanolyan élénkítő hatású mint a kávé?
A kávé, ami koffeint tartalmaz, és tea, amiben tein van, között az a különbség, hogy a koffein a szívre hat. A kávé ugyan felébreszt, de rövid ideig, azaz egy, másfél óráig tart a hatása. A tein viszont a központi idegrendszerre van hatással és a hatása több órás. A szívproblémásoknak a teát ajánlják fogyasztani. Ezenkívül a tea számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.

A többi különleges teafajtákról mit tudhatunk?
Az afrikai rooibos pár évvel ezelőtt még vadon nőtt, ma már ültetvényeken is termesztik. Teán kívül krémekben is használják, ami az öregedés ellen kiváló. Nem tartalmaz egyáltalán teint, viszont kalciumot és sok más ásványi anyagot igen. Ami érdekes, ha 3 percig áztatjuk, akkor élénkítő hatása van, ha 5-10 percig, akkor épp ellenkezőleg, nyugtató hatású.

Utóbbi időben eléggé keresett a lapacho tea, ami Dél-Amerikából származó fakéreg. Az indiánok által több száz éve ismert, aminek magas gyógyhatása van az onkológiai betegségek terén is.
A pu-erch kínai tea kiváló zsírégetéshez, tisztítja a vért, méregtelenít és általa az alkohol is gyorsabban felszívódik a vérből. Tehát csupa hasznos hatása van. Ha fogyókúrához használjuk, akkor a mozgás is szükséges hozzá, hogy beinduljon zsírégetés.

Gyógynövényes teák esetében azt tanácsolom, hogy ne fogyasszuk naponta vagy túl gyakran, csak amikor szükségünk van rá – pl. köhögés, torokfájás, nátha esetén. Ha naponta fogyasztjuk, akkor a szervezet annyira megszokja, hogy amikor szükség lenne rá, nem lesz hatással a szervezetünkre.
Érdemes változatosan inni a teákat, ugyanúgy, ahogy az ásványvizeket is cserélgetjük, hiszen mindegyik más vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz.
A tea megváltoztatta az embert, ezért az ember is megváltoztatta a teát. Elég, ha megnézzük hányféle teát és teakeveréket ismerünk...

Ando Krisztina
Fotó: szerző (1), Cejlon (1)
(Megjelent: Szabad Újság 2013 februárjában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése