Oldalak

2012. augusztus 18., szombat

Elég a sorozatos bűnözésből!

Vígh Gábor felolvassa a petíció szövegét

A szőgyéni lakosok egységes fellépése a törvénytelenség ellen

Agusztus első vasárnapján Szőgyénben végleg betelt a pohár. A lakosság úgy döntött, hogy nem tűri tovább a bűnözést és a megfélemlítést, és egységesen lépnek fel ez ellen.„Amióta a Németh család a faluba költözött csak a problémák vannak” – panaszkodnak sokan. De mi is történt vasárnap, mielőtt közel kétszázan a Németh család házához mentek volna tüntetni, amellyel azt követelték, hogy hagyják el a települést?!



Kunyik Vilmos, aki az érintett család egyik szomszédja, a Pátria rádió péntek reggeli műsorában számolt be a történtekről. „Vasárnap estefelé családom éppen ment el, amikor újra egy nagy kiabálásra lettem figyelmes a szembe lévő háznál. Ifj. Németh František ordítva kiabálta Gyulának, a 60 év körüli szolgájuknak a nevét,  közben átszaladt a szomszéd házból, és el kezdte őt ütni. Ekkor kiáltottam rá, hogy mit csinál. Németh válaszolt, hogy „Buzerant te is akarsz?”. Közben mentem feléje, és abban a pillanatban már zajongtak a hátam mögött, a másik házból az anyja szaladt ki olyan szándékkal, hogy megüssön, vagy épp ellökjön. Erre kitettem a kezemet magam elé, amibe ő belerohant. Rögtön azt kiabálta, hogy megütöttem és hívja a rendőrséget. Ekkor elmentem, de már ott voltak a falurendőrök – akik véletlenül jöttek arra – és a szomszéd háza elé mentek. Az ott lakók jöttek ki a házból, a rendőrök próbálták őket megnyugtatni. Az ifj. Františeknak már alabárd volt a kezében és később azt kiabálta, hogy „kinyírlak benneteket, felgyújtom a házatokat, én vagyok itt a király, ezzel a jelszóval a vánkosod alatt puskát tarts!”.

A vasárnap esti tüntetésen két önkormányzati képviselő jelent meg és próbálta megoldani a helyzetet, ugyanis a polgármester és alpolgármester épp szabadságon volt. Végül a rendőrség oszlatta fel a tüntetőket, az összejövetelen senkinek sem esett baja. 
Vasárnap óta a faluban elindult egy folyamat, hogy miként lehetnek ezt az ügyet megoldani. Közben az idős fehér szolgát azóta nem látni a ház körül, remélhetőleg nem történt baja.

Fóbiás ferdítések
Az ügyben több cikk megjelent, olyan fénybe állítva a történteket, hogy Szőgyénben romofóbia uralkodik, és ez ellen sürgősen tenni kell. „Felháborítónak tartjuk, hogy ilyen vádakkal illetnek minket és a falunkat, hiszen egyáltalán nem erről van szó” – mesélte az egyik a lakos, majd hozzátette – „a faluban élnek más roma családok is, akikkel semmi bajunk nincs, sőt vannak közöttük barátaim is.” Kunyik Vilmos is ugyanezt nyilatkozta a rádióban: „Itt nincs romofóbia, hiszen nekem sok roma barátom van, de mióta ez a család ideköltözött, a bűnözés mindennapossá vált” – majd hozzátette, hogy múlthét szerdán a rendőrök előtt a fiát életveszélyesen megfenyegették.

A vasárnapi incidens óta állandó rendőrségi felügyelet van az utcában és a faluban egyaránt, akik a Kunyik családra is vigyáznak.
„Rengeteg szőgyéni roma, aki több éve él a faluban, ők is ugyanúgy tiltakoztak ez ellen. Sőt a Németh család nem egyszer őket is megfélemlítette. Ami itt megtörtént az nem csak Szőgyénre kell vonatkoztatni, hanem az egész országra, mert egyre több az ilyen jellegű probléma az egyes településeken” – nyilatkozta lapunknak Šimonka István alpolgármester.

A múlt héten Ravasz József romológus, szociológus segítségét is kérték az ügyben. Tőle kérdeztük, hogy miért került elő a ciganizmus és a romofóbia, hiszen nem a bőrszínről és a faji megkülönböztetésről, hanem a bűnözés és a félelemkeltés megállításáról szól az ügy.
„Ami a romákat érinti – nem csak Szlovákiában, hanem a környező országokban is –, valójában nem tudjuk különválasztani azokat a problémákat, amik általánosak – akár a közélet, vagy az együttélés területén – hiszen a romakép mint olyan megjelenik” – magyarázza Ravasz József, majd folytatja – „Az emberek sajnálatos módon hajlamosak mindezt összetéveszteni azt, amit külön kellene választani. Ez mennyire tudatos vagy sem, nehéz megmondani, én nem akarok senkit sem vádolni. Szász Attila szőgyéni polgármesterrel megegyeztünk abban, hogy kerekasztal-beszélgetést hívunk össze a faluba péntekre. Kielemezzük, hogy milyenek a lehetőségeink, hogyan oldjuk a feszültséget, hogyan előzzük meg az olyan eljárást, aminek már szemtanúi voltunk Ógyallán. Látjuk, hogy Szlovákiában milyen sok romaellenes fellépés és provokáció van, ezért nekünk kötelességünk óvatosan és érzékenyen kezelni ezt az ügyet.

Gyűlnek az aláírások
A hivatalos álláspont
Pénteken a településen nyilvános közgyűlést tartottak ez ügyben, amelynek végén megfogalmazták Szőgyén hivatalos álláspontját:
1. Szőgyén lakossága elhatárolódik mindennemű rasszista megnyilvánulástól, nem nacionalista, nem romofób.
2. Falunk tíz év óta szenvedi egyetlen család tagjaitól a rablásokat, fosztogatásokat, csalásokat, átveréseket, hogy a közszeméremsértést már ne is említsük. A falu idős lakosai és a gyerekek állandó zaklatásnak, megfélemlítésnek vannak kitéve.
3. Önkormányzatunk lépései ellenére – roma integrációs program, a szociális gondoskodás, ingyenes étkeztetés, ruhagyűjtési program – ezek az emberek összeférhetetlen magatartást tanúsítanak a közösségünkkel szemben.
4. Le kell szögezni, hogy a család több tagja többszörösen büntetett előéletű és a körözött személyek nyilvántartásában szerepelnek.
5. A tősgyökeres szőgyéni romaemberek, akikkel évtizedek óta békességben élünk, együtt demonstráltak azzal a közel 200 emberrel, akik felemelték hangjukat a tarthatatlanná vált helyzet ellen.
6. A falu lakossága kiáll Kunyik Vilmos és családja mellett, és szolidaritást vállal a beilleszkedni nem akaró család által megkárosított polgáraival. 
7. Felszólítjuk a kormányszerveket, a rendőrséget, az állami szerveket, hogy az évtizedek óta halogatott megfelelő intézkedéseket foganatosítsa akár, törvénymódosítás útján is.

A héten aláírásgyűjtés is indult, amellyel a lakosok az alapvető emberi jogok megsértése miatt tiltakoznak, a Németh család tagjai ellen. Lapzártánkig közel ezer aláírás gyűlt össze.
Szombaton kora este egy újabb demonstráció vette kezdetét, melynek hangulata teljesen békés volt. A több száz összegyűlt lakos számára Karol Krško szlovákul, majd Vígh Gábor magyarul – mindketten a képviselő-testület tagjai – felolvasták a petíció szövegét, amelyben részletesen kitértek arra, hogy az évek során a Németh család mely alkotmányos jogokat sértette folyamatosan. Az összejövetelen nem volt semmilyen incidens, mindenki békésen hazament.

A házkutatás során talált fegyver
(rendőrségi felvétel)
Bűnözés a köbön
A Németh családtól valóban nem áll távol a bűnözés. Csütörtökön a rendőrség a családnál házkutatást tartott, amely során két körözött személyt vettek őrizetbe, de kábítószert és különböző fegyvereket is találtak és foglaltak le.
A lakosok számos atrocitásnak, megfélemlítésnek és bűncselekménynek voltak az áldozatai. „Mindez akkor kezdődött, amikor Némethék ideköltöztek Szőgyénbe. Heti szinten voltak feljelentések. Az emberek nagy része aktív dolgozó, a lopások, betörések viszont mindig nappal történtek. Szeretnénk nyugodt életet élni, és nem arra akarunk hazamenni, hogy nem tudjuk, mi vár otthon” – magyarázta az alpolgármester.

Mi a megoldás?
Ravasz József szerint van lehetőség, például az, hogy a Németh család beleegyezik, és elköltözik a faluból. „De ez nem olyan egyszerű, mert ez egy nagy család rokonokkal, ami kb. 50-60 főt érint, tehát 8-9 családot. Amennyiben ha magántulajdonban lévő házban laknak – függetlenül attól, hogy folyik-e az ingatlannal kapcsolatban végrehajtói rendelet vagy sem –, akkor nem olyan egyszerű őket felszólítani petíció vagy más formában, hogy hagyják el a települést. Az alkotmányban egyértelműen benne van, hogy senkinek sem szabad korlátozni a személyi szabadságán. A falu többsége azt akarja, hogy költözzön el ez a család. A feszültségek oldása érdekében szerintem is ez volna a legjobb megoldás, ha máshová költöztetnénk őket – vázolta a lehetséges megoldást a romológus.

Az alpolgármester szerint nehéz megmondani mi lenne a megoldás, mert csak jogi megoldásokról lehet beszélni. „Erre vannak a jogászok, akik ezzel foglalkoznak majd, és remélem mindenki felfigyel településünkre és erre a problémára, mert szerintem másutt is vannak ilyen esetek. A megoldás az, hogy ez a család Szőgyénben nem maradhat tovább. Hogy miként érjük ezt el, majd a jogászok javasolják” – vázolta a helyzetet Šimonka István.

Ha tovább gondoljuk a kérdést, akkor egyáltalán nem egyszerű a helyzet. Ha a Németh család elköltözik azzal Szőgyén számára megoldódik a régóta húzódó probléma. De mi lesz a helyzet a soron következő településsel, ami esetleg befogadná a családot? Hiszen köztudott, hogy a Németh család tíz éve él Szőgyénben, előtte Léváról kellett elköltözniük, hasonló problémák miatt. „A szakembereknek kötelességük, hogy hosszú távon keressenek megoldást. Ha egy fertőző betegségről volna szó, akkor nem csak lokalizálni kell a betegséget, hanem teljesen meg kell szüntetni, hogy ne terjedjen tovább. Ha csak valakit átköltöztetünk más helyre, de elmarad a foglalkoztatás – egyfajta szocializációs program, ami a felzárkóztatásukat jelentené –, akkor mi is hibázunk. Ha kollektív döntést hozunk, akkor pozitív folytatásnak is lennie kell, ahol ezek az emberek esélyt kapnak arra, hogy változtassanak a család körülményein és a viselkedésükön, hogy kivívják a köztiszteletet. Hogy ezt elérjük, nagyon sokat kell tenni” – vélekedik minderről Ravasz József.

***

A régóta húzódó, egész települést érintő kellemetlen ügy remélhetőleg mihamarabb megoldódik. A falut, ahogy az alpolgármester is fogalmazott, az egység jellemzi, és a lakosok egyöntetűen a nyugodt életre szavaznak. A további fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat.

A.K.
(Megjelent: Szabad Újság 2012 augusztusában)
Képek: szerző (2), rendőrségi felvétel (1)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése