Oldalak

2012. augusztus 31., péntek

Egy különleges találkozás Párizsban

Egy három évvel ezelőtti különleges találkozás évfordulójára.
Augusztus utolsó hétvégéjét a csodás Párizsban töltöttem. A sok lenyűgöző nevezetesség mellett igazi, életre szóló élményt mégis egy különleges találkozás adott a Sacré Coeur (Szent Szív) székesegyháznál, amely mellett a művésznegyed nyüzsgő életébe lehet belekóstolni. Mindez a 130 méteres Montmarten található, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra.

A katedrális fehér hagymakupolái, és belső egyszerűsége mindenki tetszését elnyeri. A templom mellett egy kis színpad áll, amelyen épp egy francia keresztény dalt éneklő lány gitározik népes közönségének. Isten háza előtt nagy a nyüzsgés. Turisták és a helyi lakosok keverednek. Sokan csak ücsörögnek a lépcsőkön és beszélgetnek, vagy valamelyik produkciót szemlélik. Van, aki egy focilabdával zsonglőrködik, vele szemben viszont egy pap hirdeti az igét pár hallgatónak.

Autóbusznyi csoportunk szétszéled, és mi magunk fedezzük fel a művész negyedet, ahol gyönyörű festmények között maguk a művészek árulják portékáikat. Mivel a kis területet gyorsan bejártuk, újra a Szent Szív katedrális felé vesszük az irányt. Ahogy közeledünk a templom előtti lépcsősor felé a kis színpadról hallani, hogy valaki angolul énekel gitár kísérettel. „Ez a hang… olyan ismerős. De nem lehet az, akire gondolok! Ilyen nincs! …Vagy mégis?” – tűnődöm magamban, majd ugyanezt szobatársamnak is elismétlem. A lépcsők előtt vagyunk. Ekkor úgy döntök, hogy nekem mindenképp meg kell tudnom, hogy ki énekel. Látnom kell, különben a kíváncsiságom és feltételezéseim hónapokig emészteni fognak! Szólok az ismerősömnek, hogy itt várjon meg.
Br. John Paul Mary egy száll gitárra a színpadon.
Izgatottan, szinte futva indulok felfelé a lépcsőkön, hogy végre megpillantsam… És nem hiszek a szemeimnek, de mégis gondolataim beigazolódtak! Ő az, John Paul Mary testvér! Gondolom így ismeretlenül hangzik, de ha úgy mutatom be, hogy Michael Patrick Kelly a Kelly család egy tagja, akik zenekarjukkal 1994-ben robbantak be a pop világában, akkor már sokaknak ismerős. Legtöbben csak Paddyként ismerik, aki épp keresztény dalt énekel és gitározik.

Mindig is szerettem és hallgattam a zenéjüket, de úgy 1999-2000 körül valahogy eltűntek a világ szeme elől. Idén májusban csak úgy a kíváncsiság és a nosztalgia kedvéért világhálón kutatva elég sok információt találtam róluk. Ekkor tudtam meg, hogy mindegyik testvér férjhez ment, illetve megnősült és családjuk van. Csak egyikük cselekedett másként, méghozzá Paddy, aki a rajongók sztárja és a színpad igazi bohóca volt, pár éve teológiát és filozófiát kezdett tanulni, lenyíratta jellegzetes hosszú haját, és 2008. augusztus 5-én Medjugorjében bejelentette, hogy szerzetesi fogadalmat tesz. Ekkor vette fel a Brother John Paul Mary nevet. A színpadon is szürke szerzetesi ruhában énekel Istenről és vele együtt a közönség is.

Amikor mindezt megtudtam róla, álmomban se gondoltam volna, hogy egyszer az életben még élőben hallgathatom őt. Az álom Párizsban a Sacré Coeur tövében valóra vált.
Mindebből az is kiderül, hogy híres emberek is követik Isten útját, és vannak olyan eltökélt közismert személyek, akik az egész életvitelüket ennek szentelik, és Jézus szeretetét és tanítását adják tovább, akár ének formájában is.
Tudom, hogy ez a találkozás nem volt véletlen, mert nem hiszek a véletlenekben. Minden okkal történik! Így voltam jó időben, jó helyen...

A.K.
Fotók: szerző
(Megjelent: Remény 2009. 10. 18.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése