Oldalak

2012. augusztus 23., csütörtök

A magyar jogok egyéni érdekek felett


Interjú az Érsekújvári Magyarok kezdeményezés alapítójával

Májusban figyeltünk fel a népszerű közösségi portálon, hogy elindult egy kezdeményezés Érsekújvárban „Ahol magyarul beszélhetsz” címen. Ki az, aki e mögött áll? A személy kiléte nem olyan fontos, hanem tettei és hozzáállása. Az anyanyelv használatára hívja fel a figyelmet egy olyan városban, ahol érezhetően fogy a magyar. Jelenleg a hiányos magyar utcanév táblák pótlásán dolgozik az Érsekújvári Magyarok csoport. Munkájukról, céljaikról és terveikről beszélgettem a csoport alapítójával.




Múlt év szeptemberében elindult a közösségi portálon az Érsekújvári Magyarok oldal. Mi volt ezzel a céljuk?
Különböző szervezetek alakultak meg, mint pl. a Kétnyelvű Dél-Szlovákia, és úgy gondoltam, a városunkban is lehetne valami hasonló kezdeményezés, hátha sikeres lesz. Érsekújvárban a maradék magyarság nagyon szétklikkesedett. Úgy éreztem, hogy kellene valami, ami felpezsdíti a dolgokat és egyéni érdekek felett áll, ezért is anonim a kezdeményezés. Jelenleg hárman dolgozunk rajta.

Mi az, amivel foglalkoznak?
Majd egy év alatt kétezer tagunk lett és a csoport egyfajta fórummá vált. Az emberek megvitatják, hogy melyik étteremben mit tapasztaltak, hol lehet magyarul kommunikálni, milyen lehetőségek vannak a környékbeli falvakban stb.
Emellett városszerte gyűjtjük a magyar feliratokat. Képeket küldenek azokról a helyekről, ahol magyarul beszélnek, de nincs magyar felirat, illetve a negatív példák is előjönnek. Ez utóbbinál az állami szférára összpontosítunk, ahol a magyar feliratnak törvényileg is szerepelnie kellene, mint pl. a kórház.
Nemrég indítottunk egy bazár csoportot „Érsekújvár és környéke Bazár” néven, ami dunaszerdahelyi mintára történt. Meglepett, hogy két hét leforgása alatt több mint ezer tagja lett, és napi szinten történik az adásvétel.
A nyáron új kezdeményezést indítottunk, amely a hiányos magyar utcatáblák pótlásáról szól. Már nyolcvanat sikerült összegyűjteni, amelyeket többségében önkéntes lakosok fényképeztek le és küldtek el hozzánk a közösségi hálózaton. Pár helyen megrongálták, vagy eltüntették, de a legtöbb helyen nincs is ott a tábla helye, vagy egyszerűen nem számoltak a magyar felirattal, hiszen a szlovák tábla alatt rögtön a házszám van. Ami pozitív, hogy egy új utcánál már egy táblán szerepel a szlovák és a magyar felirat.

Milyen lépéseket tesznek ez ügyben?
A város köteles kétnyelvűen feltüntetni az utcaneveket, erről városi rendelet is szól. A helyi MKP alapszervezete felajánlotta a segítségét. Besegítenek a gyűjtésbe is, és továbbítják majd a megfelelő helyre a begyűjtött hiányos utcanevek listáját, illetve ellenőrzik majd a táblák kihelyezését.

Úgy tervezzük, hogy hónap végéig feltérképezzük a városban a hiányos utcanév táblákat, és szeptember elején benyújtanánk az illetékes szervekhez a kérésünket.

Ami a politikai dolgokat illeti, pártatlanok vagyunk. Bárki, aki jó ötlettel keres meg bennünket, illetve, ha felajánlja a segítségét, nyitottak vagyunk feléje.

A jövőre nézve milyen terveik vannak?
Szeretnénk kinyomtatni az „Ahol magyarul beszélhetsz” c. jegyzéket, és a Castrum Novum által minden háztartáshoz eljuttatni. A későbbiekben ennek a bővített változata is megjelenhetne, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy ez nem egy teljes lista. Aki szeretne ezen a listán szerepelni, az még megteheti a közösségi portálon, illetve e-mail formájában.
Reklámtárgyakat és ajándékokat készítünk a jelképünkkel ellátva, és akik az oldalunkat színesítették képekkel, azok kapnak majd pólót.
Szeretném, ha a közeljövőben fizikálisan is megjelennénk. A magyar helyek listáját szeretnénk népszerűsíteni a városi rendezvényeken. Ami a legfontosabb, hogy a kezdeményezésünk bekerüljön a köztudatba. Ennek egy merészebb és egy hosszadalmasabb célkitűzése, hogy egyfajta márkanévvé váljunk. Ez azt jelenti, hogy népszerűsítenénk a helyi magyar vállalkozókat. Így, aki számára fontos a helyi magyar vállalkozók támogatása, tőlünk útmutatást kapna. Akár még bizonyos kedvezmény is járna az ilyen vásárlónak. Idővel mindez kivitelezhető lehet, csak először az első lépést kell teljesítenünk. Valószínűleg a közösségi portálon kívül készítünk saját honlapot, ahol jogsegély szolgáltatást is nyújtanánk.

Mindez megéri Önöknek?
Anyagilag biztos nem, hiszen ebből nem származik semmilyen bevételünk. A jövőben örülnénk, ha szponzorokra lelnénk.

A többi hasonló non-profit szervezettel, mint pl. a Kétnyelvű Dél-Szlovákia, vagy a „Fontos vagy” mozgalommal kapcsolatban vannak?
Még nem kerültünk kapcsolatba. Úgy látom, hogy ezekben a szervezetekben van legalább egy ember, aki szabadideje nagy részében ezzel foglalkozik. Nálunk ilyen egyén egyelőre nincs, és a népszerűsítésen is dolgoznunk kell. De ha legközelebb bármelyikük szervez egy nagyobb akciót, biztosan megkeressük őket, és szívesen segítünk.


***


Felhívás!
Ha bárki tud olyan érsekújvári utcáról, ahol nincs feltüntetve a magyar elnevezés, akkor küldje el az www.facebook.com/ujvarimagyar oldalra, illetve a magyarujvar@gmail.com e-mail címre!


A.K.
(Megjelent: Szabad Újság 2012 augusztusában)
Fotók: net


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése