Oldalak

2012. május 27., vasárnap

„A rock örök és elpusztíthatatlan!” – P.Mobil


Rockmúzeum nyílik Nyitragerencséren

A Kárpát-medence első Rockmúzeuma nyílik Nyitragerencséren az Eper utca 2. házszám alatt (Nitrianske Hrnčiarovce, Jahodová 2.) május 28-án. A megnyitó napján a tárlatvezető maga Schuster Lóránt a P.Mobil együttes vezetője lesz, aki a zenekar lelke, motorja, igazi showman-je. A Perpetuum Mobile (örökmozgó) avagy a P.Mobil zenekar már 1969 óta (korábban Gesarol) töretlenül, és nagy sikerrel mozog a magyar rock színpadán. A zenekar történetén keresztül szeretnék bemutatni a műfajt, és az ahhoz kapcsolódó tárgyi emlékeket. 

Íródik a rock szlogenje
„Szólhatna ez a történet akármelyik magyar, vagy szlovák rock zenekarról is. Ugyanabban a világban – a létező szocializmusban – éltünk, ugyan úgy a nyugati fellazítás eszközeinek tekintettek minket. Szerettük a zenét, utáltuk a rendszer. Az erő nálunk volt. A közönség szerette, amit játszottunk, és szeretett minket is. Mi is a közönség soraiból mentünk fel a színpadra. Műfajokat, szakmákat teremtettünk. Népdalokat írtunk. Sokszorosan megfizettük az árát mindennek. Nem gazdagodtunk meg, de nagyon sokan meggazdagodtak abból, amit mi hoztunk létre.” – vallja Schuster Lóránt. Hasonlóan fogalmazta meg egy felvidéki újságíró is: „A P.Mobil együttes tette a legtöbbet a magyar rockzene elterjesztéséért, és ők profitáltak belőle a legkevesebbet.”
Schuster Lóránt, Ladányi Lajos és Katona László a régi
időkről nosztalgiáznak. 
A magánkiállítás, amely semmilyen állami támogatásban nem részesül, eszmei értéke felbecsülhetetlen. Az elmúlt 40 évből jócskán akad tárgyi emlék: az egykori technikán és hangszereken kívül, rajongói ajándékok, fellépő ruhák, színpadi kellékek – mint például a tapsgép –, különböző színpadi jelmezek, albumok, személyes tárgyak, plakátok és fotók lesznek közszemlére téve. Az 1984-es Pusztavacsi Békefesztiválról is láthatók képek, bilincs és „kádár kolbásznak” nevezett gumibot. 
Rögtönzött tárlatvezetés közben
Miért éppen Zoboralján létesül ez a nem mindennapi múzeum? Schuster Lóránt erre is megadja a választ: „A mai világban kevés az olyan önzetlen ember, mint Katona László jó barátom, aki gyerekkora óta a rockzene rajongója és ez a szeretet elég ahhoz, hogy saját házában ad helyet a Rockmúzeumnak. Ladányi Lajos barátom is sokat segített, aki a Zoboraljai Közhasznú Társaság vezetője és a Generációk Találkozójának a szervezője többször meghívta zenekarunkat koncertezni, és általa megszerettük a környéket, Zoboralját.”
A múzeumi megnyitó napján CD-kel és DVD-kel is kedveskednek a látogatók számára, amelyen az Örökmozgó lettem c. négy órás interjút, koncertet és zenét tartalmazza. Természetesen a megnyitót követően lehetőség lesz a tárlat megtekintésére minden vasárnap előzetes bejelentkezés alapján (Katona László: +421 903 770 539).
A tárlatvezetés felejthetetlen percei
„Szerettük volna megőrizni a rockzene kezdetét, amíg lehet” – meséli Lóránt, és tovább folytatja – „Sajnos a mai gyerekek már nem tudják milyen egy szalagos, vagy kazettás magnó, lemezjátszó, de mint egy felmérésből kiderült, többségük már a szén szó jelentését se ismeri. Ezért határoztam el a Rockmúzeum létrehozását, ezért kértem a zenészek, technikusok, rajongók segítségét, hogy együtt rakjuk össze közös múltunkat, amíg lehet. Mi elmegyünk, a számok maradnak. A Rockzene örök és elpusztíthatatlan!” 
"Tudod milyen jól állt rajtam ez a nyúl?" 
















Beszélgetés Schuster Lóránttal a P. Mobil Rockmúzeumról. 

Szöveg: A. K.
(Megjelent: Szabad Újság 2011 májusában)
Fotók: O. N.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése