Oldalak

2012. május 18., péntek

A Loire folyó mentén

Chambord számtalan tornyával
Franciaország kastélyait felfedezni igazán izgalmas feladat. Lelkesen indultunk útnak, hogy utánajárjunk két csodálatos kastély titkának, történetének, amely a Loire folyó mentén található nem messze a francia fővárostól.

Első megállónk Chambord, amely páratlan méreteivel Franciaország legnagyobb és egyik legismertebb palotái közé tartozik. 1519-ben az újdonsült király I. Ferenc kezdi el az építkezést egy középkori erődítmény mintája nyomán, amelyet fia II. Henrik majd XIV. Lajos fejez be. Érdekessége még, hogy az ország legnagyobb körbekerített erdejét birtokolja, ahol 5440 hektáros területen mai is élnek vaddisznók, szarvasok, őzek és rókák.


Megszámlálhatatlan toronnyal ékeskedik. Nevezetessége a belső kettős csigalépcső, amelyet a legendák szerint Leonardo Da Vinci tervezett. Belső díszítése olyannyira sajátos stílussal rendelkezik, hogy ezt a 16. századi ízlésvilágot Chambord stílusnak nevezik. A három emeleten összesen 426 terem található.
A belső szobák pompája
A csoportomtól már az elején leszakadok, mert mindent megcsodálni és egyben megörökíteni, nem egy gyorsasági feladat. Szinte egyedül fedezem fel a kastélyt, amely mindent elárul történetéről. A tetőteraszról festői kilátás nyílik a vidékre, amely egy nyugodt, csendes környék. A kijáratnál elengedhetetlen az ajándékbolt, ahol mindenki pénztárcája szerint válogathat a sokféle apróság közül.

Blois főbejárata
Autóbusznál újra együtt a csapat, így folytathatjuk utunkat a következő megállónkhoz Blois városába, ami a közelben található. A felsővárosrészt szűk utcácskák és ódon épületek jellemzik. A legmagasabb ponton található a kastély, amely múzeumként funkcionál. Több szakaszban épült, így a gótika, a reneszánsz és a klasszicista stílusjegyek is képviselteti magán. A korhűen berendezett szobákon kívül, egy kiállító terem és egy 35 000 kötetből álló könyvtár is jól megfér egymás mellett.
Mindenképp említésre méltó, hogy a kastély egyik termében 1588. december 23-án III. Henrik tanácskozás ürügyével tőrbecsalta Guise Henrik herceget és testőreivel megölette. A gyilkosságot állítólag ágya kárpitja mögül ő maga is végignézte. Ez a momentum fontos állomása volt a vallásháborúk korában a „három Henrik” közötti küzdelemnek (I. Henri de Guise herceg, Navarrai Henrik herceg és III. Henrik király). A történelem órának beillő kastélylátogatást szabad program követi. A belváros felfedezése után, igazi lelki megnyugvást jelent bemenni a közelben lévő Sz. Mihály templomba. A lelki feltöltődés után öröm újból nekiindulni a világnak és felfedezni, amit csak lehet…
A belváros épületei
A parkon túl Sz. Mihály temploma


(Megjelent: Szabad Újság 2010 áprilisában)
Fotók: saját, térkép: net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése