Oldalak

2014. április 28., hétfő

A Kerecsen végvári vitéze Budapesten


Megjelent a Kerecsen zenekar legújabb videoklipje Militartis Congratulatio címmel. A rock, metal műfajban jeleskedő felvidéki együttes Debreczeni Szappanyos János versét dolgozta fel, ami 1604-ben íródott.

A 2004-ben alakult zenekartól sosem állt távol a magyar motívumok és a népzene. „A Bocskai István üdvözlő versnek nem ismerték az eredeti dallamát, így hozzárendelték a régi magyar egyházi éneket. Mi ezzel a dallammal dolgoztunk” – nyilatkozta portálunknak Varga Zsolt alapító tag, aki hozzátette – „Népzene és a régi zene nem áll tőlünk távol. Van pár népzenei feldolgozásunk, és emellett a saját daloknál is kiérezhető a népies dallamvilág.”

Az énekes, gitáros elmondta, hogy szeretnének albumot kiadni, amin saját dalok és feldolgozások egyaránt szerepelnek majd. „Újból feldolgozzuk a múlt évi albumon található négy dal is, amit azóta igyekeztünk még jobbá tenni” – magyarázta Varga Zsolt.


A klip főszereplője egy korabeli végvári vitéz, aki Budapest mai forgatagába csöppen. Elgondolkodtató, hogy őseink vajon miként vélekednének a mai életvitelről, a magyarságról és világról. „Az emberek nem a monitorok előtt hadakoztak egymással, hanem ahogy a dalban is hallható: »sisakban, fegyverben, lovakon, nyergekben, sátor alatt mezőkben« – olvasható a videoklip leírásában.

„Kaptunk egy felajánlást, hogy alacsony költségvetéssel forgathatunk klipet. Nem akartunk beállni a saját dalra készülő kisfilmek sorozatába. A múlt évben feldolgozott érdekes dallal egyedit akartunk alkotni. Így talán több emberhez eljut a zenekar neve.

A háromtagú együttest – Varga Zsolt ének, gitár, Kuszák Tibor basszusgitár, Fazika Péter dob – legközelebb a budapesti Hard Metal Feeling Festen láthatja a közönség május 16-án. Ezt követően a Kerecsen Dél-Komáromban a június 8-ai Honnap rendezvényen és a nádszegi Felvidéki Magyar Szigeten június 21-én ad koncertet.

Ando Krisztina
Fotó: net

(Megjelent: Felvidék.ma, 2014 áprilisában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése