Oldalak

2012. szeptember 2., vasárnap

Ürményi elegancia Mária Terézia módra



Pazar ruhaköltemények, parókák, udvari etikett, menüett, ünnepélyes zene trillákkal… Augusztus végén az ürményi (Mojmírovce) kastély parkjában   a barokk kor jegyei elevenedtek fel. Nyitrától 15 km-re fekvő településen a népszámlálás szerint már csak 17 magyar ajkú lakos él. De a múltban ez másként volt. Nem szabad megfeledkezni a Hunyadiak által épített csodálatos kastélyról, amelyet 1945-ig laktak.


A kastély keletkezésének története a török háborúk befejeződése után, abban az időszakban kezdődött, amikor a falvakba visszatértek a menekültek – az eredeti lakosok, de egyben az új bevándorlók is.
Ebben az időben, 1675-ben a településen szerzett birtokot a Hunyadi család, akinek a 18. században már Ürmény volt a birtokközpontja. 1721-ben Hunyadi Imre felépítette a barokk stílusú kastélyt. Az 1866-os tűzvészt követően barokk-klasszicista stílusban építették át.

Mária Terézia fiával, II. Józseffel
Gróf Hunyadi József 1814-ben messze földön híres merinói juh és méntelepet alapított, ahol arab, spanyol és olasz lovak nemesített fajtáit tenyésztették. 1814-ben a birtokához tartozó keszi síkon az akkori Magyarország első lóversenyét rendezte meg. 1821-ig számos országos hírű lóversenyeket tartottak itt. Gróf Széchenyi István 1828-ban „A Lovakrul” című könyvét, mely a magyar lótenyésztés alapműve, gróf Hunyadi József emlékének ajánlotta.

A kastély részét képezte az „üvegházként“ emlegetett botanikus kert, amely napjainkban már nem létezik. Parkja a korabeli Felvidék egyik legszebb kastélyparkja volt sok egzotikus faritkasággal és dísznövénnyel. 1910-ben a család utolsó férfitagja gróf Hunyadi László a kastélyt és a birtokot a nagysurányi cukorgyárnak adta bérbe. Az első világháború után a birtokot felparcellázták. A család utolsó nőtagjai egészen 1945-ig éltek itt.

A főhercegnő udvari kísérete

A második világháborúban az épület súlyos károkat szenvedett. Ezután különféle célokat szolgált, végül 1953-ban felújították és 60-as évek végéig iskolaként működött. 1974-ben a széleskörű rekonstrukció után művelődési intézeti központ lett. Ma szállodaként és kongresszusi központként működik. (Meg kell jegyeznem, hogy a kastély előcsarnokában, rögtön szemet szúrt a helytelen névhasználat, amit az információs táblán olvastam. A Hunyadi család neve szlovák helyesírással volt feltűntetve.)


Az este forró hangulatban telt. 
Aki augusztus 29-én épp Ürményben járt, Mária Teréziával és udvartartásával találkozhatott. A történelmi fesztivál a barokk kort és annak szokásait elevenítette fel. A főhercegnőről elnevezett fesztivál Mária Terézia barokk kertben elnevezést kapta. Több korabeli tánc került bemutatásra, mint pl. a menüett, a pavane, a gaillarde. A „pórnép” barokk dallamok kíséretében együtt kávézhatott az uralkodónővel és élvezette, hogy Mária Terézia látogatása Ürményben szabadnappal jár. A török sátorban teával, kávéval és vízipipával szolgáltak, közben hastáncos lányok mutatták meg tehetségüket. Katonai harci bemutatók, komikus jelenetek és az est fénypontja, tűzzsonglőrök szórakoztatták a nagyérdeműt.
Remélhetőleg Mária Terézia és kísérete jövőre is látogatást tesz!

A.K.
Fotók: Miskó Tamás
(Megjelent: Szabad Újság 2012 szeptemberében)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése