Oldalak

2012. szeptember 26., szerda

Egy eltűnt városkép nyomában


Interjú Melecski Lajossal

12 méteres ponyván több mint 30 kép mutatja be Érsekújvár egykori csodás küllemét. A város a századfordulón számos olyan épülettel rendelkezett, amelyet az 1944-45-ös bombázások porig zúztak. A kiállított ponyva főként azokat az épületeket mutatja be, amelyek ma már nem léteznek. A hétvégi szüreti ünnepségekre kiállított történelmi fényképek, amelyek jó része színes, szinte múltbéli utazásnak számítanak. Rögtön sikert aratott a hazaiak és városba látogatók körében is. Erről beszélgettem Melecski Lajossal, aki a kiállításnak a kezdeményezője.

A projekt az Érsekújvári fotóalbum elnevezésű csoporttal kezdődött. Úgy három éve a legnagyobb közösségi oldalon kiraktam az első régi képeket a városról, és kérdőjeleket raktam hozzá, hogy hol készülhettek. A csoport gyorsan nőtt, így indítottunk egy albumot Érsekújvári fotóalbum – Novozámocký fotoalbum címen, és jelenleg 1770 tagunk van, és több mint 4000 képpel dicsekedhetünk. Kezdetben a saját képanyagomból, a helyi levéltárból, Strba Sándor és František Daniel gyűjtéséből állt az oldal. Ahogy bővült a tagság, a felhasználók segítségével gyűltek a régi szép és ritka képek is.

Miként jött a ponyva ötlete?
Pár hónappal ezelőtt jártam Komáromban, és a Klapka téren láttam egy gyönyörű nyomtatott ponyvát, amelyen komáromi történelmi fényképek voltak. Ez adott ihletet arra, hogy ezt Érsekújvárban is megvalósíthatnánk.
Az ötletet eljuttattuk a városházára, kerestük a szponzorokat. Menet közben a Kürti Borfesztiválra is készült egy a falu múltját bemutató ponyva. Mindezt a helyi szövetkezetnek és a falu vezetőségének köszönhetően gyorsan meg tudtuk valósítani és sikere volt a kezdeményezésnek. Ott egy 9 méteres ponyvát tudtunk kihúzni, a fesztivál látogatói számára.
Érsekújvárban Pischinger Géza és Ágh Péter elöljárók segítségével 12 méteres ponyvát húztunk ki a Komáromi utcában a Plébánia-templom kerítésére. Ďurčo Zoltán vikárius is támogatta a kezdeményezést. Már a felhelyezés sem ment könnyen, mert olyan sokan jöttek megcsodálni a régi képeket.
A ponyva anyaga nagyon tartós kivitelezésű, amely acélszemekkel van ellátva. Jól bírja az esőt és a napsütést is. Most két hétig lesz látható, majd minden városi rendezvényre újból kihelyezzük.

Milyen további célja van a csoportnak?
A csoportot azzal szeretnénk bővíteni, hogy honlapot indítunk www.nzalbum.sk címen, amely össze lesz kötve a közösségi oldalunkkal is. Itt már magyar-szlovák nyelven lehet majd böngészni. Továbbá a képekhez GPS koordinátákat helyezünk el, amely térképen megmutatja majd, hogy az adott épület hol volt valamikor.
Nagyon komolyan gondolom ezt az egészet, bár gyerekkoromat nem ebben a városban töltöttem. Lokálpatriótaként mindkét településhez, Kürthöz és Érsekújvárhoz is kötődöm.

A.K.
Kép: Melecski Lajos
(Megjelent: Szabad Újság 2012 szeptemberében)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése