Oldalak

2012. szeptember 9., vasárnap

Szőgyén: „Magunkra maradtunk”


A kormány emberei nem ígértek anyagi segítséget

Szőgyénben a múlthéten megtartott rendkívüli testületi gyűlés, amelyen az összeférhetetlen Németh család ügyét tárgyalta, nem hozott kézenfekvő megoldást. Hiába volt jelen A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztos, Nyitra megye roma ügyekben illetékes megbízottja és a romaügyi kormánybiztos hivatalának több képviselője is, a település anyagi segítségre nem számíthat.

„Sajnos a hivatalok közül senki sem tudott olyan segítséget nyújtani nekünk, ami anyagi vagy más jellegű segítség lenne ennek a problémának a megoldására. Így magunkra maradtunk” – nyilatkozta lapunknak Szász Attila polgármester.
A tanácskozás előtt a megbeszélt időpontra a Németh család benyújtotta javaslatát az ingatlanok áraira, de a testület az ülésen elutasította. A javaslatban lévő összegek ugyanis jóval a helyi ingatlanárak fölött voltak. „A testület úgy határozott, hogy a megvásárolható ingatlanokat, amelyeken nincs végrehajtói bejegyzés, szakemberrel felértékeltetjük, és azon az áron hajlandók vagyunk kompromisszumot kötni a családdal” – magyarázta az elutasítás okát a polgármester, majd folytatta – „vagy megvásároljuk, vagy abban az értékben máshol lakást biztosítunk számukra. A megoldások lehetőségei még nyitottak, erre még nem született megegyezés.”

Az öt ingatlanból a település hármat megvásárolna, de nem egyszerű a feladata, hiszen a falu nem bővelkedik anyagiakban. A lakosok is megértették, hogy anyagi ráfordítás nélkül nem lehet megvalósítani a költözést.
A kormánybiztos és a romaügyi szervezetek elnökei azzal indokolták kijelentésüket, hogy egyik hivatal sem tud anyagi segítséget nyújtani. „Olyan programokkal tudnának segíteni, mint például különböző integrációs tanácsadás, tanfolyam esetleg szociális munkás, iskolai pedagógus, aki segítené a gyerekek tanulását. Ezeket a lehetőségek a múltban kihasználtuk, de a végeredmény sikertelen lett, az érintett család nem tudott beilleszkedni a többségi társadalomba” – magyarázta Szász Attila.

Megkérdeztük A. Nagy László kisebbségügyi kormánybiztost: „A romaügyi kormánybiztos hivatalának képviselője és nekem, mint kisebbségügyi biztosnak sincsenek olyan pénzeszközeink, amellyel a községet ki tudnánk segíteni. Ami az én posztomat illeti a nemzetiségi kultúra támogatása fölött rendelkezhetem, de lakás, ingatlan vásárlásra vagy szociálisan hátrányos helyzetbe került embereken nem tudok segíteni” – válaszolta kérdésünkre A. Nagy László.
A kisebbségügyi biztos kijelentette, hogy Szőgyénben nem etnikai konfliktus alakult ki, a Németh család roma származása nem játszik szerepet az ügyben.
Megoldási lehetőségként Nyitra megye roma tanácsadója, aki szintén jelen volt, megvizsgálja, vannak-e anyagi lehetőségek. „Feltételezésünk szerint, aki segíthet, az a belügyminisztérium és a miniszterelnök. Az ülésen megígértem, hogy megpróbálok tárgyalni velük ez ügyben, de kevés reményt látok, mivel azok az eszközök, amik a rendelkezésükre állnak, katasztrófahelyzet megoldására vannak félretéve” – magyarázta a kisebbségügyi biztos.

A falunak nagy valószínűséggel önmagának kell megoldani a problémát. „Esetleg hitelt veszünk fel az ingatlanok megvásárlására, vagy más módot keresünk, hogy fizetni tudjunk. A lehetőségek még nyitottak. Remélem, mihamarabb megtaláljuk a megoldást és gyorsan a végére érünk az ügynek, hogy a nyugodtság visszaköltözzék a faluba” – vázolta a helyzetet a település első embere. 


A.K.
(Megjelent: Szabad Újság: 2012 szeptemberében)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése