Oldalak

2012. július 12., csütörtök

Nyolc ország két keréken

A polgármester elköszön Kovács Tamástól (középen) és
Baranyi Antal Gábortól

Kovács Tamás neve már nem hangzik ismeretlenül az olvasó számára, hiszen többször is olvashattak róla. Múlt évben római körutat tett, idén Párizsba indult el, mindezt kerékpárral.


Július 7-én reggel vette kezdetét Kovács Tamás útjára bocsátása szülőfalujában, Kürt községben. Elsőként a falu polgármestere, Téglás János biztató szavakkal köszönt el a merész fiatalembertől és annak barátjától, a szentesi Baranyi Antal Gábortól, aki az út feléig lesz útitársa Tamásnak. Közösen megmásszák Európa legmagasabb csúcsát, a Mont Blancot, ami 4810 m magas. Innen Tamás egyedül folytatja útját Párizsba, ahol egy hétig lesz, majd egy másik útvonalon szeptemberben érkezik haza.

A lelkes kísérő csapat! 
Mielőtt még Tamás és Antal elindultak volna a 4000 km-es útnak a helyi cserkészcsapat is elköszönt a zarándokoktól. Az utolsó dominó eldőlésével – amit a polgármester indított el – kezdetét vette a túra. Ahogy múltévben, idén is lelkes csapat kísérte a fiúkat Esztergomig, a kitartóbbak Komáromig vagy egészen Sopronig. Az úton kerekező csapat mellett veterános autók is felvonultak, mindez teljesen spontánul történt, de az összhatás igazán jól nézett ki. Esztergomban a csapat Majer István sírját látogatta meg, amelyre Tamás emlékszalagot helyezett el az előző évi mellé.

A két hónap során folyamatosan úton lesz, és útvonala nyolc országot érint. Útjának célja Majer István emlékét feleleveníteni és újra köztudatba hozni. A pedagógus, püspök és nagyprépost 1813-1893 között élt és Kürt sokat köszönhet neki. Az ő érdeme a faluhoz való kötődés, és rámutatott, hogy a település kiváló bortermelő vidék.

Jövőre Majer István születésének 200. évfordulójára is biztosan tartogat meglepetést. Ha nem is világkörüli út lesz belőle, de bizonyára kitalál valami emlékezetes. Addig is kövessük útját a www.emlektura.hu oldalon és szurkoljunk, hogy szeptember 9-én mosollyal az arcán térjen haza! Erős hátszelet!

A.K.
(Megjelent: Szabad Újság 2012 júliusában)
Képek: saját, Cserepes Erika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése