Oldalak

2012. július 18., szerda

Együttműködés vagy versenyhelyzet?


Egy médiadélután Kalászon, amely a felvidéki magyar média helyzetéről szólt. A magyar média képviselői: Molnár Norbert (Új Szó), Rajkovics Péter (Csallóköz), Lovász Attila (a közmédia nemzetiségi adásai), Csermák Zoltán (MTVA), Bartók Csaba (Hírek.sk), Oriskó Norbert (Felvidék.ma), Haraszti Mária (Magyar Interaktív Televízió). A beszélgetést Molnár Judit vezette.

Az elmúlt időszakban nem volt arra példa, hogy a meghatározó felvidéki sajtó képviselői egy asztalnál a hazai médiaviszonyokról beszélgessenek, ezért is volt ez a kezdeményezés.
A résztvevők bemutatták sajtóorgánumaikat. Beszéltek a média állapotáról, erejéről és az olvasói elvárásokról, valamint a támogatási rendszer hiányosságairól.

Komoly kérdésekre keresték a választ: mennyire van befolyása a médiának? A vitapartnerek úgy vélték, a szlovák sajtónak van ereje – gondoljunk csak a Gorilla-ügyre –, a magyar média ereje még nem ekkora. 

Lehet-e független a sajtó a politikától? A résztvevők abban egyeztek meg, hogy ebben a kérdésben az objektivitás és a hitelesség a legfontosabb. Mint elhangzott: különbséget kell tenni az eszmei elkötelezettség és pártelkötelezettség között, ez utóbbi a sajtó esetében megengedhetetlen. Elhangzott az is, hogy a regionális sajtó, a helyi lapok meglehetősen erőtlenek. A helyi sajtót többnyire az önkormányzatok működtetik, ami nem mindig engedi meg az objektivitást. 

Elegendő vagy épp szegényes a félmilliós közösségünk sajtópiaca? A résztvevők többsége szerint általában nem tekinthető szegényesnek a magyar lappiac – bár vanna vélemények, melyek szerint elsősorban a napilap terén hiányzik a pluralitás. Csermák Zoltán szerint az is túlzás, ami Erdélyben tapasztalható. Sokkal több a sajtótermék, mint amennyit az ottani magyar társadalom megkíván.


A beszélgetés végén egyfajta vita alakult ki arról, hogy mennyire van fontos szerepe a médiának a magyarságtudat közvetítésében. Lovász Attila szerint akkor lesz jó helyzet, ha a felvidéki magyarnak állapot lesz és nem feladat. „A jövő szempontjából létfontosságú, hogy elkezdődjön az együttgondolkodás, mert ez adhat jövőképet a felvidéki magyarságnak, s ebben meghatározó szerepe van a véleményformáló sajtónak” – zárta le Molnár Judit a beszélgetést. A médiadélután az első, de remélhetőleg nem az utolsó lépés volt az együttgondolkodás útján.


A.K.
(Megjelent: Szabad Újság 2012 júliusában)
Képek: saját

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése