Oldalak

2012. július 28., szombat

Éden Malonyán


Az Inóc-hegység déli lejtőinek tövében a Zsitva partján terül el Malonya (Tesárske Mlyňany) községe. A 19. század végén Migazzi Vilmos gróf tulajdonában volt ez a terület, amit 1892-ben lányának Antóniának adott hozományul, aki Ambrózy Istvánnal kötött házasságot.


Az ifjú férj álma az volt, hogy egy mediterrán ékszerdobozt varázsoljon ebből a területből. Ambrózy tanulmányai alatt beutazta a mediterránumot, Nyugat-Európát, majd Csehországban találkozott Josef Misák kertésszel, akit Malonyára csábított. Együtt teremtették meg Európa egyik legszebb, mégis kevésbé ismert arborétumát.

A gróf ügyelt rá, hogy a park a fajok sokasága ellenére ne váljon botanikus kertté. Kerülte a geometrikus formákat, nem telepített fasorokat. „Semmi se nézzen ki mesterségesen” – mondotta mindig.
Kedvelte a Kelet-Ázsiából és Észak-Amerikából származó örökzöldeket is. A kastély közelében teraszokat épített a fény- és szárazságtűrő növényeknek. Az északi oldalon, pedig az árnyék és nedvességkedvelő fajoknak létesített alpinumot. Nemesítéssel is foglalkozott. A legnagyobb sikere a karcsú, egysudarú, rövid oldalágút Thuja occidentalis „Malonyana” kinemesítése volt.

Két évtized alatt megteremtette és gyönyörködhetett ebben a földi paradicsomban. 1914-ben elhagyta Malonyát és többé nem tért vissza. A háború után a park nehéz időket élt át.
1953-ban a Szlovák Tudományos Akadémia gondozásába került, melynek dendrológiai intézete máig itt működik.

A 76 hektáron közel háromezer növényfaj található. Öt részre tagolódik: az Ambrózy-parkra, a kelet-ázsiai, a koreai, és az észak-amerikai részre és egy elzárt kísérleti területre. Olyan különleges növények láthatók, mint pl.: a nagytobozú fenyő, a kínai mandula, a mamutfenyő, a sárgafenyő, az altáji cédrus. Tavasztól őszig rengeteg növényi faj ontja csodás virágát. De május elején különösen érdemes ellátogatni, hiszen ekkor virágoznak a gyönyörű, buja rododendronok.


A neoklasszicista kastély, amely 1895-ben épült a parkalapító gróf által, a karcsú tornyával nemzeti műemlék az örökzöld park szélén. A kastély felső emeletén csak adminisztratív helyiségek találhatók, melyek a látogatók előtt zárva vannak. A földszinti helyiségek látogathatók. Szabadon megnézhető az előcsarnok, ahol az Ambrózy-Migazzi István emlékszoba található, valamint a lépcső alatti rész az expozíciókkal és időszaki kiállításokkal. A könyvtár, a Fák világa tanterem és Alkotóműhely csak előzetes egyeztetést követően tekinthető meg.


Amikor a gróf elhagytak Malonyát a magyarországi Jeliben alkotta meg azt az édent, ahol örök nyugalomra lelt. 

Az arborétum és a kastély április1-től október 31-ig hétköznap 7 – 18 óra között, míg ünnepnapokon és hétvégéken 8 – 18 óra között tart nyitva. Télen is látogatható más nyitva tartással. 

Összeállította: A.K.
Képek: net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése