Oldalak

2012. július 14., szombat

Kalászon learatták a fesztiválozás babérjait!


A hétvégén tizedik alkalommal került sor a Generációk Találkozására Zoboralján. A kulturális, művészeti és zenei fesztiválnak idén Kalász adott otthont. Az igazán sokrétű programkínálatból minden generáció megtalálta a maga számára a megfelelő programot. Művészet, kultúra, zene, sport… a négy nap alatt minden volt. 


Július 5-én a kreatív fiatalok művészkedtek a természetben, közben a sportot kedvelő csapatok a helyi focipályán rúgták a bőrt. Este a három különleges hang, a VVV-formáció lépett a színpadra. Varga Miklóstól, Vikidál Gyulától, Vadkerti Imrétől olyan dalok hangoztak el, mint a Nemzeti dal, a vén Európa, Dobó esküje, Petőfi visszatér, István a király és sok más felejthetetlen dallam. 

A nemzeti hármast, nemzeti zenekar követte, mégpedig az Ismerős Arcok. Szakadjon szét az ég, énekelték, és eleredt egy kisebb nyári zápor, ami a hangulatot csak emelte. Az eső és a zenekar egyaránt felfrissülést hozott testnek és léleknek egyaránt. A fesztivál mottóját az Építsünk hidat c. daluk adta: 

„Építsünk hidat tiszta szavakból határok fölé, 
S elindulhatunk egymás felé! 
Építsünk hidat, ha nem megy másképp hát így kezdjük el, 
Míg magyar szóra magyar szó felel!” 

Másnap sűrű és változatos programkínálat vette kezdetét. Délelőtt Együttműködési lehetőségek c. konferencia zajlott a zoboralji-, a Kelet-Balatoni Kistérség- az őrbottyáni-, a hejcei- és az erdélyi Málnás község polgármesterei számára. 

Kora délután először osztották ki a Zoboraljáért díjakat. Olyan személyek részesültek elismerésben, akik az elmúlt húsz évben sokat tettek Zoboralja szellemi fellendülésében, megmaradásában. Kukor Ferenc a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium történelem szakos tanára, igazgatóhelyettese 2004-től testvériskolai kapcsolatot ápol az alsóbodoki szakközépiskolával. A mai napig ő ennek a fő mozgatója, aki többször is bizonyította, hogy a szíve félig Zoboraljáért dobog. Frideczky János a Pozsonyi Casino újraépítése mellett megalapította a Vidéo Alapítványt, amely támogatja a Kárpát-medence területén, szórványban élő családok gyermekeit nemcsak anyagilag, hanem különféle rendezvények szervezésével, anyanyelvi oktatásuk biztosításával, iskolabuszok működtetésével. Mindennek Zoboralja is részese. Gerzanics Magdolna népzenekutató évek óta szívügyének tekintik a Zobor-vidéki hagyományőrző csoportok segítségét. 

A média képviselői elmondhatták véleményüket 
A díjakat kiállítás-megnyitó követte. Nagy Ágota alsóörsi festőművész tárlatát nyitották meg. A Balaton vidéki képek után igazán izgalmas beszélgetés vette kezdetét. Együttműködés vagy versenyhelyzet? ez volt a címe a médiadélutánnak, amelyen a felvidéki magyar média képviselői a helyi média állapotáról beszélgettek.

A Karthago dübörgő elefántokkal érkezett
A Bugár – Berényi vita elmaradt, ugyanis Bugár Béla lemondta részvételét a találkozóról. Ugyanez volt a helyzet a szombati vitadélutánnal is, ahol a Via Nova ICs és a Most-Híd Ponte ifjúsági PT ült volna egy asztalhoz. Így Berényi Józseffel Bartók Csaba beszélgetett és a Via Nova ICs közönségtalálkozón vett részt. 
Estére újból a zene kapott főszerepet. A hazai Rock-Stone után dübörgött a Karthago és annak elefántjai. A krisztusi korban lévő zenekar változatlan felállásban zenél. Árulók sosem lesznek, hiszen Apáink útján járnak! Őket követte a História zenekar, akik Felvidék legismertebb blues-rock bandája. 

Az Örökmozgók kitettek magukért!
Szombaton a hagyományos Zobor túrával kezdődött a nap a millenniumi emlékműhöz. Koradélutánt a motoros találkozó résztvevőinek felvonulása tette izgalmassá, majd kezdetét vette a X. Zoboralji Rockfesztivál: Hajlok Blues Band, Expried Passport, Men In Age, Storyum. Az est főműsora, az örökmozgó P. Mobil, aki 43 éve szüntelenül él és mozog a rockzene színpadán. A főnök, Schuster Lóránt hozta a formáját: tapsgép, két forint, kutyamaszk… Az estét az M-Rock zárta.

Készül a kopjafa
Vasárnap az ünnepi szentmise után kopjafát avattak, majd a népdaloké és a hagyományőrzésé volt a főszerep. 
A négy nap felejthetetlen élményeket szerzett sokaknak, és méltó volt a felvidéki magyarság közösségformálására. 

A.K.
(Megjelent: Szabad Újság 2012 júliusában)
Képek: saját


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése