Oldalak

2013. június 9., vasárnap

KLIKkesedés a barátság jegyében

Beszélgetés a Kassák Lajos Ifjúsági Klub szervezőivel

2013 év elején „reinkarnálódott” a 20 évvel ezelőtti érsekújvári KLIK, azaz a Kassák Lajos Ifjúsági Klub. Hagyományokhoz híven a helyi Csemadok pincéjében szervezi rendezvényeit. Sokan felfigyeltek a megmozdulásra és csak találgatják, ki vagy kik állnak a kezdeményezés mögött. A kilétüket kérésre mi sem fedjük fel, egyenlőre maradjon titok a titok, viszont a múltról, az újjászerveződésről és a jövőbeli célokról többet is megtudtunk.


20 évvel ezelőtt miért jött létre a KLIK?
Úgy éreztük, hogy nagyon ritkák azok a lehetőségek, amik összehozzák a barátokat. Ha működne egy közösen kialakított klub, akkor a baráti kapcsolatok szorosabbak lennének. Hisz ez olyan felszabadító erő, ami megadja a legfontosabb dolgot az életünkben, magát a szabadságot. Ennek hatására jelentkeztünk egy klubvezetői tanfolyamra, amit a Magyar Ifjúsági Szövetség szervezett Budapesten. Ezután nekiálltunk a klub kiépítésének. A helyszínt az érsekújvári Csemadok pincéje biztosította. Itt kezdtünk rendezvényeket szervezni, először a szűk baráti körnek, majd a létszám egyre bővült. Kéthetente voltak programok, amit mi csak KLIK-buliknak neveztük. Nemcsak szórakozásról szólt, gyakran voltak előadások, beszélgetések, filmvetítések.

A klub miért pont Kassák Lajos nevét viseli?
Kassák Lajos szorosan kötődik Érsekújvárhoz. A klub nevét viszont úgy örököltük, amit két generációval előbb, 1967-ben alapítottak. Ennek a szervezetnek és a helyszínnek a misztikuma annyira vonzott minket, hogy a névváltoztatás fel sem merült bennünk. Az első megszervezett fesztiválig rendszeresek voltak a találkozások, rendezvények. 1993-ban Szímőn rendeztük meg az első fesztivált, amely egyidőben volt a budapesti első Diákszigettel. De a mi rendezvényünk egy nappal tovább, azaz kilenc napig tartott. A klub látogatottsága egyre népszerűbb lett: érkeztek Brünntől egészen Kassáig. Analóg plakátozást folytattunk, hisz abban az időben nem volt internet és mobiltelefon sem. Ma ezt a plakátozási technikát újból felelevenítettük.

Húsz év után újjáéledt. Mindez nosztalgiából?
Az idei újjászerveződés a 20 évvel ezelőtti működésünkre alapoz. Olyan energiákat kezdtünk érezni magunkban, mint a ’90-es évek elején. A fejünkből egymás után pattantak ki az ötletek és elkezdtünk szervezkedni. Sorban jöttek az előadások, a borkóstoló és legutóbb egy koncertet rendeztünk. A látogatottság egyre bővül, közben igyekszünk megtalálni azokat az embereket, akik egykor részt vettek a KLIK akcióin.
Annak ellenére, hogy a világhálón bárkit elérhetünk, mégsem érezzük azt, hogy ez valós kapcsolat lenne. A klub működése az egységen alapul. A nagy család érzetét adjuk, ahol mindenki mindenkivel kapcsolatban van.

Mennyire tudtátok összehozni az egykori társaságot?
Akik elérhető közelségben élnek, örömmel fogadták az újbóli megjelenést. Olyan ez, mint egy sötét szobában a gyertyafény, amely hirtelen odavonzza a tekinteteket és a gondolatokat. Újra megtaláltuk egymást.
A kezdeményezés a Facebook közösségi hálón is terjed Klik Fest néven. Még a régi Klikkesek előtt is titok volt, hogy ki vagy kik azok, akik az egész mögött állnak. Egyenlőre nem szándékozzuk felfedni magunkat. A misztérium által olyan vonzalom teremtődött az érdeklődőkben, hogy pont ezért látogatnak el egy-egy rendezvényre.

Mik a céljaitok?
A nyári időszakban nagyon szerettünk volna megvalósítani egy fesztivált, nem sok hiányzott hozzá, de végül nem sikerül összehozni. Nem olyan könnyű támogatókat találni. Non-profit társaság vagyunk, szinte a semmiből teremtjük elő a rendezvényeinket. Mindenki a maga módján igyekszik segíteni. Bízunk benne, hogy a jövőben sikerül a fesztivált is létrehozni és továbbra is folytatjuk azt, amit elkezdtünk. Az említett rendezvényeken kívül tartunk filmvetítéseket, iskolák számára szakmai bemutatkozásokat, történelmi bemutatókat és táncházakat a hajnalba nyúló kellemes beszélgetésekkel fűszerezve.

Ando Krisztina
Kép: KLIK
(Megjelent: Szabad Újság júniusi számában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése