Oldalak

2013. június 15., szombat

A magyar nemzet kézfogása


Június 3-án, a Nemzeti Összetartozás Napjának előestéjén a Magyar Közösség Pártja Érsekújvárott rendezte meg központi megemlékezését. A rendezvényen Magyarország legnagyobb hivatásos néptáncegyüttese, a Honvéd Együttes előadását tekinthette meg a közönség. Az eseményen Balogh Csaba Magyarország pozsonyi nagykövet is részt vett.


Három évvel ezelőtt Trianon napját a magyar kormány a Nemzeti Összetartozás Napjának nyilvánította. „Ma a béke és az együttélés korát éljük” – fogalmazta beszédében Potápi Árpád János. Az Országgyűlés Nemzeti Összetartozás Bizottságának elnöke beszédében kitért Érsekújvár történelmére is, ahol annyi pusztítás és ellehetetlenítés volt az elmúlt évszázadok során, mégis túlélte a magyarság. Ugyanez az állapot jellemzi az egész Felvidéket. Rámutatott a kettős állampolgárság ügyére is, arra, hogy csak Szlovákia tett ellenlépéseket. A többi környező országban nincs ilyen probléma. Potápi Árpád János továbbá tolmácsolta a magyar miniszterelnök szavait „Magyarország Önökkel, Magyarország a Felvidékkel van”.

Berényi József fő gondolatai is a megmaradásról szóltak. „Trianon fájdalmas minden magyarnak, de az összetartozás érzése enyhítheti mindezt” – hangsúlyozta az MKP elnöke. A kettős állampolgárság akadályozását a szlovák politika felől egyfajta bizalmatlanságnak tekinti. „A szlovák félnek túl kell lépni ezeken. Fogadja el Szlovákia a magyarságot integrált részként. Mi pedig becsüljük meg kultúránkat, nyelvünket” – üzente Berényi.

A Honvéd Együttes az előadás első felében magyar táncokat és hagyományokat mutatott be: dunántúli üveges tánc, csárdás, mezőségi táncok, toborzó, kalotaszegi lakodalom. A szemet gyönyörködtető táncokhoz a Honvéd Zenekar húzta a talpalávalót. A második részben a Ghymes együttes frontembere, Szarka Tamás által – aki szintén ott volt a közönség soraiban – komponált Dózsa című táncjátékba nyerhettünk bepillantást. Dózsa György szerepét Novák Péter játszotta. A színpadon a magyar hadifogság, illetve a 1848-as szabadságharc történelmi pillanatai is felelevenedtek. Az előadás alatt a Muzsikás Együttes több dala is felcsendült, mint például Ősz az idő, Fordulj, kedves lovam. A közönség együtt énekelte Novák Péterrel a Nemzeti dalt. Az est méltó befejezése volt, amikor a Ghymes együttes híres száma, a Kézfogás felcsendült.

„A hagyományápolás, a különböző nemzetiségek kultúrájának tiszteletben tartása és megőrzése itt, a Kárpát-medencében, megmaradásunk záloga és szimbóluma. A magyar néptánc nemzeti sajátosságainak legélőbb őrzője, de ugyanakkor legegyszerűbb formája a különféle népek közötti kommunikációnak is, hiszen egymás anyanyelvének ismerete nélkül ismerhetjük meg egymás szokásait, vérmérsékletét, ízlésvilágát. Tánc közben őszinte a megnyilatkozás, a »lélek« kitárulkozik” – vallja Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház koreográfusa-rendezője és művészeti vezetője ars poeticájában.

Ando Krisztina
Kép: net
(Megjelent: Szabad Újság 2013 júniusában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése