Oldalak

2014. május 8., csütörtök

Világcsúcsok fekvenyomásban

Balról: Kathi Béla, Oláh Vivien,
Mészáros László, Orosz János

A szímői Orosz János fekvenyomásban sorra dönti saját rekordjait. Pontosan 22 év kihagyás után négy éve tért vissza a fitness világába. A visszatéréskor a felkészülésekben sokat köszönhet Mészáros Lászlónak, a világ legerősebb fekvenyomójának. A teljesítménye alapján a súlyához viszonyítva az első helyen van. Orosz János sikeresen szerepelt az európai versenyeken és Amerikában egyaránt. A három év alatt ötszörös világbajnok lett: háromszoros Európa-bajnok és két világcsúcstartó. Áprilisban társtulajdonosként Szlovákián egyedülálló fitnesstermet nyitott Érsekújvárott. 

„Amerikában jobban ismerik, sokkal hamarabb fejlődött ki a fitness és az erőemelés, többen foglalkoznak ezzel a sportággal. Az edzőtermek az egészséges életmóddal egyetemben utóbbi években nálunk is egyre felkapottabbak. 1982-ben középiskolásként kezdtem edzeni és versenyekre járni” – kezdte a beszélgetés a sportoló, aki hozzátette, hogy akkoriban az erőemelésre úgy tekintettek, hogy nem egészséges sport. Elég sok kritikát kapott. Arnold Schwarzenegger viszont pont abban az időben kezdte a fitnesst, látni rajta milyen „rosszat” tett vele ez a sport.

„Világcsúccsal nyertem Miamiban. A WPC világszövetség versenyén a Master 2-es kategóriában a fekvenyomásban versenyeztem. A súlycsoportok és az életkor szerint vannak a kategóriák. Idén betöltöm az ötvenet, így átlépek a Master 3-as kategóriába. 
2013-ban két világcsúcsot hajtottam végre két különböző világszövetségnél. Két évvel ezelőtt 225 kg-mal nyertem Amerikában. Egy évvel ezelőtt egy közös magyar-szlovák bajnokságon ezt a rekordot felemeltem 230 kg-ra, majd ősszel a világkupán 231,5 kg-mal teljesítettem” – magyarázta a teljesítményeit Orosz János. Idén egy magyar-szlovák bajnokságra készül, ahol szintén be lehet íratni a világcsúcsot, immár a Master 3-as kategóriában. Reméli nem lesz sérülése, akkor van esélye egy újabb világcsúcsot dönteni.

A verseny nyolc – tíz hetes intenzív felkészülést igényel, ahol
fokozatosan emelik a súlyok terhelését. „A pihenőidőszakban a nagy súlyokat kiiktatjuk, hiszen a regeneráció épp olyan fontos, mint az edzés. A fontos versenyek ősszel lesznek. Először Miamiba utazunk, majd novemberben világkupa lesz Pozsonyban. 
Az Arnold Classic Europe a fitness sportok legnagyobb versenye. A madridi rendezvény fő támogatója szeretné elérni, hogy itt is legyen fekvenyomás. Ha ez megvalósulna, és a versenyen jó eredménnyel szerepelhetnék, egy életre szóló élmény lenne” – vallotta be János.

Valaki már időben elkezdi az edzéseket
A fekvenyomó bajnok úgy tervezi, hogy a jövőben egy-két évet kihagy a versenyzésből. Ahogy azt már említette a regenerálódás is fontos. „Mindig azt mondom, hogy eljárt fölöttem az idő, de van tőlem 43 évvel idősebb barátom, aki szintén versenyez. Ez évben töltötte be a 73. életévét, de úgy tervezi az edzéseket és a versenyeket, mint egy huszonéves. Ő a példaképem” – mondja mosolyogva János, aki mindenkinek javasolja ezt a sportot. Ha nem is profi szinten, de izommegmozgatás gyanánt nagyon jó a test anyagcseréjének, rugalmasabbá teszi a bőrt, a szervezetben lerakódott méreganyag könnyebben távozik és az egész test fiatalossá válik. A sportember emellett vallja, hogy megváltozik az ember testtartása, és ha rendszeresen sportol jobb kedvvel kezdi a napot. 

A versenyekre való felkészülés során az étrend is megváltozik. „Sok fehérjét fogyasztok, ami az izmok fejlődésére szolgál. A vörös hús pedig energiát ad a szervezetnek. Ilyenkor érdemes táplálék kiegészítőket, vitaminokat és rengeteg folyadékot fogyasztani. A felkészülési időszak alatt napi öt-hat liter folyadékot minimálisan be kell vinni a szervezetbe, hogy bírja a terhelést.


A sportolónak a fiatalabbik fia ifjabb Orosz János is a nyomdokaiba lépett. „Két évvel ezelőtt kezdett komolyabban foglalkozni ezzel a sporttal. Egy évnyire rá a versenyeken szép eredményeket ért el. Az idén felnőtt korúvá váló János tavaly Miskolcon 2. helyezést ért el, majd ősszel a prágai világbajnokságon szintén 2. helyezést nyert. Egerben egy másik világbajnokságról szintén ezüstérmet hozott haza. Ez évben remélhetőleg, még jobb lesz neki a teljesítménye” – mondta a büszke édesapa.

Közben a fitnesstermet is bejártuk, aminek a harminc gépét Amerikából hozatták. Az ötven állomást tartalmazó berendezések a legújabb 2013-as technológiával készültek. Izület és forgókímélők, ezáltal hosszabb távon lehet rajtuk edzeni akár profi sportolóként, akár szabadidős tevékenységként. A futópad különlegessége, hogy súly alapján beállítja a rugózást. Így olyan érzést kelt, mintha a szabadban futnánk. 
A bemutató napokon több neves fitness-, erőemelő- és fekvenyomó bajnok is megtisztelte jelenlétével: jelen volt Toldi Zsuzsanna, Csuhai János, Oláh Vivien, Kathi Béla és Mészáros László Magyarországról.

Ando Krisztina
Fotók: a szerző
(Megjelent: Felvidék.ma, 2014 májusában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése