Oldalak

2014. május 13., kedd

Emlékezni a jövőbeli megmaradásért

Kiosztották a Jedlik-díjakat


Szímőn a Jedlik Ányos Emlékünnepség keretén belül kilencedik alkalommal osztották ki a Jedlik-díjakat. Idén Szanyi Mária és Élesztős Pál kapták a felvidéki magyar tudományos elismerést.


Jedlik Ányos szülőfaluja és annak kulturális és oktatási intézményei felvállalták, hogy őrizzék a magyar pap, tudós örökségét. 2000-től eleinte évente, majd kétévente osztják ki a Jedlik-díjakat természettudományi és társadalomtudományi kategóriában. A díj odaítélésének elbírálására öttagú kuratórium alakult, melynek tagjai a Szlovákiai Magyar Tudományos Társaság, a Professzorok Klubja, a Mercurius Társaság, a Fórum Intézet és a Szímői Önkormányzat egy-egy képviselője.

Az ünnepség a hagyományokhoz híven ökumenikus istentisztelettel kezdődött, amit Ďurčó Zoltán püspöki helynök és Jakab Christián görög katolikus diakónus celebrált a Szent Márton templomban. Ezt követően Varga Bach Helga koncertjét hallhatta a közönség, akit Madarász Veronika spinetten kísért. Többek között felcsendült Monteverdi, Mozart operáiból egy-egy részlet.
Az összes helyi kulturális és tanintézmény, számos szervezet és Jedlik leszármazott főhajtással és koszorúval tisztelgett a híres magyar feltaláló mellszobránál. A koszorúzás előtt Bób János polgármester – aki egyben a Szímői Jedlik Ányos Társaság elnöke – köszöntötte az egybegyűlteket. 

„Jedlik Ányos életét a fiatalság körében töltötte el, a találmányait is szemléltető eszközként használta fel arra, hogy diákjait bevezesse a fizika rejtelmeibe. Tanítójukat gyorsan megszerették, és példaképükké választották. A mai ifjúságnak is példaképe lehet Jedlik Ányos. Ilyen kis közösségből, Szímőről indulva bebizonyította, hogy tehetséggel, szorgalommal és nyitottsággal nagyszerű eredményeket lehet elérni” – hangsúlyozta Szímő polgármestere. 

A történelmi folytonosságról és a vállalás szükségességéről tartotta ünnepi beszédét Csáky Pál politikus, író.
„Mi magyarok nem most, nem tíz éve váltunk európai emberré, hanem ezer évvel ezelőtt, a magyar államalapítás alkalmával. Nincs a világon értelmes és komoly személyiség vagy tudós, aki azt mondaná, hogy az európai vagy a civilizált világ kultúrtörténetét meg lehet írni a magyar történelem nélkül. Meghatározó elemei voltunk az egyetemes emberiség kultúrtörténetének” – emelte ki beszédében Csáky Pál, majd tovább folytatta – „Ragaszkodunk és ragaszkodni fogunk Jedlik Ányos szellemiségének kiteljesítéseként ehhez a folyamathoz. Mi felföldi magyarok különösen büszkék lehetünk arra, hogy nélkülünk nem lehet megírni az egyetemes magyar kultúrtörténetet, sőt az össztörténelmet sem: Jedlik Ányos, Czuczor Gergely nélkül.” Továbbá megemlítette Batthyányi Lajost, Jókai Mórt, Mikszáth Kálmánt, Madách Imrét, Sellye Jánost, Rákóczi Ferencet, akik mind felvidéki születésűek voltak.

A tudományos szimpóziumot a Jedlik Házban tartották, amit Farkas Iván, az MKP alelnöke nyitott meg. Beszédében a gazdaság és a tudomány kapcsolatáról beszélt. Varga Lajos a Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendjének elnöke a Szikvízről tartott érdekes előadást. Jedlik találmánya 2013-ban hungarikummá vált, bekerült a Magyar Értéktárba. A lovagrend elnöke a közönséget egy kis gondolkodásra bírta. Frappáns történetével rámutatott arra, hány híres feltalálót adott a magyar nemzet a világnak a televíziótól a dinamón át, a C-vitaminon keresztül a gyufáig…
Az előadása végén Varga Lajos Bób János polgármesternek átadta a Magyar Szikvízgyártók Jedlik Ányos Lovagrendjének kitüntetését.

Lacza Tihamér a két évvel ezelőtti Jedlik-díjas tudomány és művelődéstörténész A tudomány apostolai című könyvét ismertette. Az első megjelent kötet – a folytatása már készülőben van – a felvidéki településeket veszi számba abc sorrendben és bemutatja a Felvidék tudósait, nagyjait. Szellemi honvisszafoglalásnak nevezi. „Nem fegyverrel, hanem a tényekkel lehet bizonyítani, hogy mennyi magyar érték van Felvidéken” – magyarázta Lacza Tihamér, aki szerint a Felvidék és az itt élő magyarok szellemi exportőrök a nagyvilágnak.


Az ünnepség fénypontja a Jedlik-díjak átadása volt. Szanyi Mária néprajzkutatót, pedagógust és a Kincskeresők megálmodóját és főszervezőjét Lacza Tihamér méltatta, majd átvehette a társadalomtudományi díjat. Élesztős Pál a Szlovák Műszaki Egyetem Alkalmazott Mechanikai és Mechatronikai Intézetének helyettes vezetőjéről és kutatójáról Orogány Ernő beszélt elismerően, és a természettudományi díjat érdemelte ki. 

Fontos tudatosítani, hogy az emlékünnepségek nem csak a múltat idézik, hanem támpontot adnak a jövőt illetően. A díjak pedig elismerést és köszönetet fejeznek ki a sok éves áldozatos és töretlen munkáért. Mindezek létfontosságúak itt a Felvidéken, az itt élő magyarok számára, hogy a példamutatás mellett Jedlik Ányos és a többi nagy ember szellemi öröksége is tovább éljen. 

Ando Krisztina
Fotók: a szerző
(Megjelent: Felvidék.ma, 2014 májusában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése