Oldalak

2014. január 27., hétfő

Milánói séták I.

A híres Dóm tér

Kétszer voltam és közel egy hónapot töltöttem el a szépség, a divat és a világmárkák városában. De nehogy azt higgye a kedves olvasó, hogy ennyire felületes vagyok, hiszen Milánó számos művészettörténeti ritkaságot rejt magában. Egy igazi ékszerdoboz!
A Duomo, a Scala és Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráján túl is tartogat igazi meglepetéseket. Ezek felgöngyölítésére indítom el mini-sorozatomat. Tartanak velem egy kis milánói sétára! 



A város szimbóluma 
Milánó legszebb és leggrandiózusabb épülete a Dóm, a város szívében található. A gótika egyik mesterműve közel 600 évig épült. Emellett a reneszánsz és a neoklasszicizmus jegyei is megtalálhatók a fehér márványos szakrális épületen. 1386-ban kezdték építeni és csak 1965-ben fejezték be. A világ negyedik legnagyobb székesegyházán 135 torony és megszámlálhatatlan szobor és vízköpő található. 
A dóm tetőn látható vízköpők egyike
A dómba való belépés ingyenes, de a fotózásért fizetni kell. Belülről az egyszerűség és a monumentalitás jellemzi. Lenyűgöző és áhítattal tölti el az embert. 
Kedvező időjárás esetén érdemes a Dóm tetejére is felmenni, ahol testközelből csodálhatjuk meg a szobrokat, vízköpőket és a kupola tornyán látható madonna aranyszobrot. Ráadásul páratlan kilátás nyílik a városra. 



Az egyedi galéria bejárata
A Dóm homlokzatával szemben, a Dóm téren áll az egyesített Olasz Királyság első uralkodójának, II. Viktor Emánuel lovas szobra, aki 1861-78 között foglalta el a trónt. Tőle balra található a Galleria Vittorio Emanuele II., ami összeköti a város főterét, azaz a Piazza del Duomot a Piazza della Scalával. A keresztalapú bevásárlóközpontot Milánó szalonjának is nevezik, ami 1865-75 között épült. A leghíresebb világmárkáknak ad helyet, mint a Louis Vuitton, Prada, Gucci, Versace… Az üvegkupola,

amely az Eiffel torony szerkezetét is megihlette, és a gyönyörű mozaik kőpadló csak fokozzák a hatást. 
A galéria üvegkupolája
A galéria központi részében perdüljünk egyet a bika hátsó részén valamelyik lábunk sarkával, ugyanis az a monda járja, aki ezt megteszi, visszatér a városba. Nekem bevált!

Visszatérve a központi térre, jobbra a Pallazo Reale, azaz a Királyi Palota áll. Egykor a város uralkodójának a székhelye volt. Ma múzeum és konferencia-központnak ad helyet. A két híres család közül a Viscontiak építették, míg a Sforza család a Sforza kastélyban rendezte be udvartartását.
A Királyi Palota a Dóm tetőről
Ideje egy kellemes kávézót találni, ahol megpihenhetünk, és tovább folytathatjuk 

a sétánkat. A város minden sarkán találunk egy kávézót, ahol igazán aromás feketék közül válogathatunk. Egy kis érdekesség: az olaszok kizárólag a reggelinél fogyasztanak cappucinót. Érdemes megkóstolni az affogato al caffé különlegességet, így egyszerre érezhetjük az aromás fekete- és a csodás vaníliafagylalt ízét, ami desszertként is tökéletes választás.

A város főterétől nem könnyű eldönteni, hogy merre folytassuk utunkat. A lenyűgöző látnivalók után javaslom, induljunk el a Via Torino utcán, ahol számos nemzetközi divatmárka sorakozik egymás mellett elérhető árakon. Természetesen az éttermek és a kávézók sem hiányozhatnak a sorból. Nálam nagyon bejött a Caffe Torino, ahol kávé mellé süteményt, de akár reggelit is rendelhetünk. A hölgyeknek javaslom, ne hagyják ki az OVS olasz divatáruházat, a KIKO vagy a Deborah Milano szépségboltokat, ahol előnyös áron jó minőségű ruházat és kozmetika található.

A lombard főváros bővelkedik a templomokban. Még a legeldugottabb részben és utcában is kisebb-nagyobb szakrális építményre bukkanhatunk. Ez tapasztalható a Via Torino utcán is, ahol a Dómtól nézve bal kéz felől az egyik beugrásban a reneszánsz stílusú Santa Maria presso San Satiro templom található. Érdekessége az apszis, amit, ha a főbejárattól nézünk semmi különös nem tűnik fel. Amint a főoltárhoz közelebb megyünk, már szemmel látható a kegyes csalás. Ugyanis az oszlopos szentélyt helyszűke miatt valójában a falra festették.
A San Satiro templom hom-
lokzata
A San Satiro templom
hátulról
A templom különleges
apszisa
Utunkat folytatva a Via Torino utcáról indul a 2-es, 3-as és a 14-es villamos. A 2-es vagy a 14-es villamossal eljutunk a Piazza Resistenza Particiana térre. Induljunk el a Via E. De Amicis úton az M3-as metró irányában. (Egy városi térképet mindenképp szerezzünk be!)
Az út jobb oldalán található az Amfiteater Romanot, pontosabban annak maradványát, ami egy parkban található. Az egykor 30 000 néző befogadására alkalmas arénát Maximilianus császár idejében kezdték építeni Kr. u. 286-ban, de csak 406-ban fejezték be. Kétszer is próbáltam bejutni a parkba, de nem jártam sikerrel. Sebaj, tovább sétáltam és megérte! 

Csoki csodával a kezemben
Kicsivel odébb egy tündéri boltot fedezhetünk fel, ami a Cupcake Cuture névre hallgat. Nem tudtam ellenállni a kísértésnek, így egy dupla csokis és egy vaníliás mini tortácskákkal édesítettem meg a napomat!

A korintoszi oszlopsor 
A kis süti csodák elfogyasztása után a süti bolt melletti kereszteződésben forduljunk balra, a Corso di Porta Ticinese utcára és induljunk el a Dóm irányába. Ahogy átmegyünk az úton rögtön a San Lorenzo Maggiore bazilikánál találjunk magunkat. A templom előtt a város legteljesebb épségben megmaradt római kori emléke, a 16 korinthoszi oszlopból álló oszlopsor (Colonne di San Lorenzo) sorakozik. Egy 2. vagy 3 századi római építmény (templom vagy fürdő) tartozéka lehetett. A tér közepén Konstatinusz szobra áll. 

San Lorenzo bazilika Konstantinusz
szoborral
A bazilika egy kora keresztény centrális építmény barokk főoltárral. Sant’Aquilino-kápolna, a főoltártól jobbra található. Belépőjegy megvásárlása után 4. századi mozaikrészleteket, 11. és 14. századi freskókat csodálhatunk meg. Ha csak az üvegajtón kukucskálunk be, akkor is megpillanthatjuk a kápolna szépségének egy kis részletét.

A bazilika terétől folytassuk utunkat a Dóm irányába. Gyalogosan újabb érdekes üzletek sorára bukkanhatunk. Ha viszont elfáradtunk, akkor egyszerűen a bazilika tér mellett szálljunk fel a 3-as villamosra, amivel könnyen visszajutunk a Via Torino utcára.

(A képek kattintásra nőnek!)
Folyt. köv.
Ando Krisztina
Képek: a szerző

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése