Oldalak

2014. január 1., szerda

Margóra #11

Új év, új kezdet…

Beköszöntött az új év, immár 2014-et írunk. Oly gyorsan elröppent az előző, épp csak megszoktuk az új évszám írását és már kopogtatott a húsvéti nyúl. Aztán azt vettük észre, hogy itt a strandidő, majd ezt követően a kötött pulóverek is előkerültek a szekrény aljáról, s közben ezernyi új élménnyel gazdagodtunk. Lassan a karácsonyi égősort is eltesszük pihenni és közben a gondolatainkban az jár, habár még jó pár hónap, de ismét nagyon gyorsan itt lesz karácsony.


Az élet körforgása nem áll meg, és sokszor azt érezzük, versenyt futunk az idővel. Mégis így az óév végén s az év elején érdemes időt szánni magunkra, a gondolatainkra, a lelki világunkra. Én rendszerint még az óév utolsó napjaiban összegzem magamban az aktuális évet, számot vetek és értékelem a dolgaimat, az életem alakulását. Felelevenítem az emlékezetes és szép pillanatokat, a családi eseményeket. Eszembe jutnak a baráti találkozók, a jóízű beszélgetések és a közösen eltöltött idő. Értékelem az egész éves munkámat, a döntéseimet, hogy a jó dolgok inspiráljanak, és ha valamiben hibáztam, akkor tanuljak belőle. Emlékeimben végiglapozom merre jártam, utaztam, milyen nagyobb rendezvényeken vettem részt. Hálát adok az égieknek, hogy a családban egészség, béke és összetartást uralkodik.

A szilveszter mámorában könnyedén teszünk fogadalmakat, amelyeket már az új év kezdetén megszegünk. A leszokom a dohányzásról, holnaptól fogyókúrába kezdek, rendszeresen eljárok futni, egészségesebb életet élek, avagy ezentúl minden munkámat időben leadom kezdetű fogadalmak helyett inkább arra törekszem, hogy az új esztendő jobb legyen. Mindig egy kicsivel jobb, mint az előzőek. Az előretekintésben azonban fontosnak tartom a pozitív hozzáállást. Hiszen új év, új kezdet, új lehetőségek!


Erről eszembe jut, amit egykor az osztályfőnököm mesélt az érettségi előtt. „Képzeld el, hogy az élet egy játék, amely során öt labdával kell zsonglőrködnöd. Mindegyik labdának van neve: az egyik a munkát képviseli, a másik a családot, a harmadik az egészséget, a negyedik a barátságot és az ötödik a jellemet. Mindegyiket a levegőben kell tartanod. De egy nap rájössz arra, hogy a munka nevű labda gumiból van. Ha elengeded, ugyan leesik, de vissza is pattan a kezedbe. A többi labda – a család, az egészség, a barátság és a jellem – viszont üvegből van. Ha ezek közül bármelyik leesik, javíthatatlanul megsérül, elreped, de akár apró darabokra is törhet. Ha egyszer megérted ennek a mesének a tanulságát, akkor tudod majd megtartani az egyensúlyt az élet mérlegén.” Bölcs tanárnőm volt, aki történetével előre üzent nekünk, hogy majd a nagybetűs ÉLETben is megálljuk a helyünket. Bizony, a munkát bármikor újra kezdhetjük, de ami törékeny, azt óvni kell. Ezért azt kívánom az új évben, hogy ne felejtsük el honnan indultunk, kik vagyunk, vigyázzunk az egészségünkre, szeressük a családunkat és ápoljuk a baráti kapcsolatainkat! A többi pedig megy magától!


Ando Krisztina
Fotó: net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése