Oldalak

2013. november 25., hétfő

Szakmai gyakorlat a jövőért

A milánói csapat Europass bizonyítványokkal
Az alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola az előző iskolai évben sikeresen pályázott a meghirdetett Leonardo da Vinci – Mobilitás projektre, így október folyamán összesen 25 diák vehetett részt háromhetes külföldi szakmai gyakorlaton.

Az Egész Életen Át Tartó Tanulás program keretén belül a diákok Budapesten és Milánóban töltötték szakmai gyakorlatukat. Az idegenforgalmi és vállalkozói szakos tanulók egyik fele Budapesten a Neckermann utazási irodánál dolgozott, ahol belekóstolhatott az utazási iroda mindennapjaiba.

„Igazán jó volt a munkahelyen. A Neckermann utazási irodáiban voltunk szétosztva, illetve az egyik osztálytársunk 1CEBA (Első Közép Európai Önsegítő Egyesület – a szerk. megj.) irodájában dolgozott. Kulturális programokban sem szenvedtünk hiányt: a Budai vár, a Citadella, a Csodák Palotája, Van Gogh kiállítás mind külön élményt nyújtott számunkra. Nagyon jól éreztük magunkat!” – mesélt élményeiről Szabó Noémi végzős diák.

A csapat másik fele Milánóban 3-4 csillagos szállodákban gyarapíthatta tudását és nyelvismeretét. „Nagyon örültem, hogy lehetőségem volt eljutni Milánóba. A város elképesztően szép! Legfőképp a Dóm és a szűk utcák, sikátorok tetszettek. Mivel kisvárosi lány vagyok, ahol nincs metró, így ez is nagy élmény volt számomra” – számolt be olaszországi élményeiről Gál Janka harmadik osztályos tanuló, majd tovább folytatta – „A munka kapcsán sok tapasztalatot szereztem, hiszen láthattam, miként működik egy szálloda. Mindezek mellett jó csapat voltunk és új barátságok szövődtek, a régiek pedig megerősödtek. Remélem lesz még alkalmam eljutni Milánóba!”

Munka közben
A húsz napos szakmai gyakorlatért ugyan fizetés nem járt, cserébe teljes ellátásban, illetve zsebpénzben részesültek a diákok. A munka mellett kulturális programokon is részt vettek, hogy jobban megismerjék az adott várost és annak kultúráját, illetve aktív pihenéssel töltsék a szabadidejüket.


A szakmai gyakorlat végén minden résztvevő Europass bizonyítvánnyal lett gazdagabb, mely a külföldi szakmai gyakorlat Európa-szerte elfogadott nemzetközi igazolása. Mindez a későbbiekben, az önéletrajzban és a munkakeresés időszakában hasznosnak bizonyul.


A budapesti csoport
„A szülők és diákok visszajelzései alapján az iskola hitelességéhez és színvonalához hozzájárul az is, ha nemzetközi projektekbe kapcsolódunk be. Ennek már tradíciója van középiskolánkban, hiszen az idén lezáruló Comenius projekt után másodszor vehettünk részt a Leonardo nemzetközi projektben, mely kimondottan a szakközépiskolákat érinti. Úgy látom, az ilyen projektben való részvétel próbára teszi a diákok nyelvi készségét és szakmai rátermettségét is. A nemzetközi együttműködések révén olyan kompetenciákat szerezhetnek a diákok, melyeket később a gyakorlatban, majdani munkahelyükön kamatoztathatnak” – nyilatkozta lapunknak Hajtman Béla iskolaigazgató, továbbá hozzátette – „A diákok háromhetes távolléte után gyors felmérésünk alapján elmondhatjuk, hogy az idei Leonardo projektben való részvételünk is sikeres és eredményes volt. Ha diákjaink részéről a jövőben lesz igény a részvételre, akkor mindent megteszünk annak érdekében, hogy sikeresen pályázzunk. Ezúton is köszönetet mondunk a nagykaposi székhelyű Luminosus non-profit szervezetnek, akik segítettek a projekt kidolgozásában és megvalósításában” – búcsúzott az iskolaigazgató.

Ando Krisztina
Képek: Hörigh Tamás, Hajdú Tamás
(Megjelent: Szabad Újság 2013 novemberében)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése