Oldalak

2013. május 3., péntek

Rendezvények a sárkányölő ünnepén

Csámpai Ottó köszönti az egybegyűlteket.

Április 24-e Szent György római kori katona és keresztény mártír napja, aki legyőzte a sárkányt. A legenda azt a keresztény meggyőződést fejezi ki, hogy a hit megszünteti a démonok uralmát, és a gonoszt minden alakjában legyőzi. Szent György, a visegrádi 1326-os alapítású és a mai napig meg nem szűnő lovagrend patrónusa.

A kemény harcok közepette.
Szent György hetében a nyitracsehi Jurta Látványtárban Szent György napi vigadalmat szerveztek immár harmadik alkalommal. A Jurta Látványtárat 2010-ben avatták fel azzal a céllal, hogy eleink ősi életmódja bemutatása mellett fellendítse a kulturális életet a településen, bemutassa nemzeti értékeinket. Az építmény eredeti, nemezből készült kazak jurta, amely alkotóművészek kiállításainak, történelmi-ismeretterjesztő előadásoknak, gyerekfoglalkozásoknak és ünnepi megemlékezéseknek ad otthont. Csámpai Ottó, a jurta tulajdonosa és a rendezvény kezdeményezője, jogosan mondta nyitóbeszédében, hogy a Jurta Látványtár kinőtte Nyitracsehi határait, hiszen a helyi lakosokon kívül anyaországi és burgerlandi vendégek is érkeztek Zoboraljára. A délután leglátványosabb része a Szent György Lovagrend Katonai Hagyományőrző csapatának a bemutatója volt, amelynek vezetője Cseke László, aki egyben a lovagrend megbízott kancellárja is. Lándzsákkal, íjakkal mutatták meg ügyességüket, majd karddal, buzogánnyal és fejszével párbajokat vívtak.



Nagy János szobrászművész tart előadást.
Ezt követően a kismartonai (Eisenstadt) Esterházy huszárezred tagjai mutatkoztak be Kickinger Zoltán vezetésével. Nagy János szobrászművész is vendége volt a rendezvénynek. Fejezetek a magyarság történetéből c. kiállítását lehetett megtekinteni. A gyönyörű bronz lovas szobrok mellett – ami nem hagyományos ló ábrázolások, hanem körplasztikák, amit a művész nem egy nézetre tervez, hanem körbejárhatóak – többek között a Táncoló huszár és az Esterházy János szobra is ki volt állítva kis méretben. A szobrász legújabb alkotását Esterházy Jánosról május 15-én Budapesten leplezik le, amely az első Esterházy szobor lesz a magyar fővárosban. A programok mellett a jókedvről és az énekről a nyitracsehi férfikórus gondoskodott.

A legkisebbeket is lenyűgözte a kiállítás.


Az ezt megelőző napon Visegrádon a Szent György Lovagrend lovagavatása és ünnepi rendi ülése zajlott. A 23 évvel ezelőtt újjáélesztet lovagrend ma már nem karddal vívja meg becsületét, hanem karitatív és tudományos tevékenységgel. Akárki nem lehet lovag. Bizonyítania kell rátermettségét, és a cím elnyerése után még nagyobb felelősséggel és tudatossággal kell a jót cselekednie – ebben a korban csak így maradhat valaki lovag.

Ando Krisztina
Fotók: a szerző
(Megjelent: Szabad Újság 2013 májusában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése