Oldalak

2013. január 4., péntek

Harmónia-díj – a zenei elismerés

A 2011-es Harmónia életműdíjat Stirber Lajos kapta.
Interjú Dobosi Róbert szervezővel


Idén is kiosztják a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjakat. A hiánypótló kezdeményezést Lábszky Olivér álmodta meg, és Dobosi Róbert Csemadok naszvadi alapszervezetének elnökénél nyitott fülekre talált. A kezdeményezéshez csatlakozott a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE), a Csemadok Művelődési Intézete és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága. A Harmónia-díj lényege, hogy a szlovákiai magyar egyetemes zenei világát feltárja és elismerje. Idén február 23-án Dunaszerdahelyen adják át a Harmónia-díjakat. Az ez évi változásokról és a gáláról beszélgettem Dobosi Róbert szervezővel. 


A díjjal kapcsolatosan vannak-e újdonságok?
Vannak változások, ami a díjakat illeti. Már múlt évben is tisztában voltunk vele, amikor összeállítottuk a hat kategóriát, hogy a kuratóriumi tagoknak nem lesz könnyű feladatuk, hiszen összehasonlítani egy rockzenészt egy népzenésszel nem egyszerű feladat. Idén úgy döntött a szervezőbizottság, hogy külön népművészeti kategóriákat hirdet meg. Így a 2012-ben a hat kategórián túl további hármat: A legjobb fiatal népzenész díja, A legjobb népzenész vagy szólista díja, A legjobb zenekar vagy csoport díja kategóriákat. A jövő évben szeretnénk a komoly zenét is külön kategóriákba sorolni. Ezt a fokozatosságot muszáj betartanunk, mert az anyagi lehetőségeink szűkösek.
Ami technikai hiányosságnak számított – idén ezt szeretnénk kiküszöbölni –, hogy nehezen tudtuk elektronikus úton eljuttatni a kuratóriumi tagoknak a nevezők hangfelvételeit. Idén korábbra tettük a határidőt, így lesz időnk a beérkező anyagokat dvd-re írni, hogy mindenki időben megkapja. Ezzel kizárjuk azt a lehetőséget, hogy bárki késsen a pontozással.

Az idei megmérettetésre már érkeztek jelölések?
Az előző díjkiosztónál szinte az utolsó pillanatban kaptuk meg a nevezéseket. Idén a felhívások nyilvánosságra hozatala óta folyamatosan érkeztek a jelölések az egyes kategóriákba. Január 15-ig lehet még nevezni, jelölni. A nevezést a www.harmoniadij.sk honlapon tehetik meg.

A díjkiosztó helyszíne is változik. Miért pont Dunaszerdahelyre esett a választás?
Úgy terveztük, hogy egyik évben a Komáromi Jókai Színházban, másik évben pedig a kassai Thália Színházban lesz majd a gála és évente váltakozna a két helyszín. Mivel a kassai Thália Színházat felújítják, az igazgató nem tudta garantálni, hogy időben elkészülnek. Így a Dunaszerdahelyi Városi Művelődési Központba helyeztük át a műsort.

A kuratóriumi tagok felállása mennyire változott múlt évhez képest?
Nagy részük maradt (Balázs Fecó, Bárdos Ágnes, Buják Andor, Csehi Ágota, Czajlik József, Dóka Zsuzsa, Dusik Gábor, Farnbauer Péter, Hégli Dusan, Horkay Tamás, Hriagyelné Pelle Andrea, Németh Imre, Póka Egon, Tóth Tibor, Vakler Anna, Vida Igor, Zsákovics László). Berki Tamás ebben az évben nem tudta elvállalni ezt a tisztséget, mert ez időszakban külföldi koncertsorozata lesz. Új tagként említhetjük Vakler Anna népdalénekest, egyetemi tanársegédet, Tari Lujzát, a zenetudomány kandidátusát, népzenekutatót, Lakatos Róbertet, aki múlt év egyik győztese és Agócs Gergely, népzenészt, népzenekutatót.

A múlt évi díjazottakra milyen szabály érvényes? Esélyesek lehetnek idén is a díjakra, vagy vonatkozik rájuk valamilyen szabályzat?
Például a Legjobb fiatal muzsikus díjat és a Harmónia életműdíjat csak egyszer nyerheti meg az illető. Az év dala sem lehet ugyanaz a dal. Viszont A legjobb énekes vagy szólista, illetve A legjobb zenekar díja nyertesei ismétlődhetnek bizonyos időn belül, pontosabban három éven belül nem jelölhetők, így kizárjuk gyakori ismétléseket. A három év alatt sok minden változhat, sok zenészt megismerhetünk így minden évben izgalmas lesz a mezőny.

Múlt évben igazán nívós gálán vehettünk rész. Az idei gáláról tudhatunk-e valamit?
A gála menete ugyanolyan lesz, mint múlt évben. Csak a helyszínen tudjuk meg, hogy kik kapják a díjakat. Ami a zenei műsort illeti az összes kategória képviselteti magát. Nagyrészt a múlt évi győztesek szerepelnek majd, Gyöpös Krisztina zongora előadással, Lakatos Róbert a Rév zenekarral lép fel. Szarka Tamás is jelezte, hogy szívesen fellép a gálán – az éves nagy koncertjeinek dátumától függ mindez. Emellett a Lyukas Garas és a Históra zenekarok képviselik a rock-blues vonalat. Lőrinc Aranka a népdal világát tárja majd elénk és a 2012-es évi Országos Citeratalálkozó győztese, a Buzitai lányok is fellépnek. A Harmónia életműdíjas Stirber Lajos Gaudium kórusa sem hiányozhat a sorból. Szeretnék idén is egy szlovák zenei előadót hívni, de erről még az egyeztetés folyik. A műsorvezető Szvrcsek Anita – remélhetőleg újból el tudja vállalni – és Fazekas Dániel lesz. A dunaszerdahelyi művelődési központ technikailag kihívásnak bizonyul, de megteszünk mindet a látványért és a jó hangzásért.

Ando Krisztina
Fotó: archívum
(Megjelent: Szabad Újság 2013 januárjában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése