Oldalak

2012. december 14., péntek

Nemsokára érkezik a betlehemi láng


Beszélgetés Zajiček Tamással, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség koordinátorával


1986-ban kezdődött minden, azóta hagyománnyá vált. A szeretet lángját őrizheti egy gyertya, egy mécses, de akár a petróleumlámpa is. Mindez egyenesen Betlehemből. Zajiček Tamással, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség koordinátorával beszélgettem a betlehemi láng történetéről és az idei érkezéséről.

Hogyan kezdődött a betlehemi láng története?
A betlehemi láng története az osztrák cserkészeknél kezdődött 1986-ban. Linzben egy kulturális programot készítettek a testi és szellemi fogyatékos gyerekeknek, és akkor jött azaz ötlet, hogy a gyermekek közült az egyik elmehetne Betlehembe a Születés templomába és onnan elhozná a lángot és ezt szétosztanák egymás között. A láng útja évről-évre szélesebb körben terjedt, ebből hagyomány lett, hiszen a béke, a szeretet és az összetartozás szimbóluma.
Linzből több nagyobb központba viszik a lángot, majd ott továbbadják és így terjed. Számunkra a legközelebbi hely, ahová én is hivatalos vagyok, december 15-én Bécs lesz. Oda hozzák el a lángot, ahová egész Közép-Európából cserkészszövetségként háromfős csapatok érkeznek, hogy hazavigyék és szétosszák. Még aznap hazahozzuk a lángot és itthon már minden cserkészcsapat maga intézi, hogy hozzájuk is elkerüljön a láng. Én a magyarországi cserkészekkel együtt kapom meg a betlehemi lángot. Stafétát indítunk, azaz cserkészcsapatról cserkészcsapatra adjuk tovább. Nagyobb településeken a helyi cserkészeknek a feladata, hogy minél több civil szervezet is részesüljön ebben. Természetesen a templomokban is megtalálható lesz. Fontos, hogy szentestéig minél több helyre eljusson. Ebben az évben nagyon jól jön ki a bécsi átadás, hiszen közel tíz napunk van arra, hogy minél több helyre eljuttassuk. Volt olyan év is, amikor csak pár nap állt rendelkezésünkre.

A civil szervezeteken kívül családok is kaphatnak a betlehemi lángból?
Természetesen igen. A cserkészcsapatoktól függ, hogy miként tudatják a településsel a betlehemi láng érkezését, de legtöbbször kihirdetjük a templomokban, vagy ott a faliújságra kihelyezzük, illetve plakátokon reklámozzuk. Majd december 24-ét megelőzően, aki akar – családok, civil szervezetek – azok feliratkoznak, és még karácsony előtt, de legkésőbb szenteste napján kis őrsökbe csoportosulva elvisszük nekik a betlehemi lángot. Időseknek – akiknek nehézkes a mozgás – is elvisszük, csak meg kell kérni valakit, hogy írja fel őket a listára.

A Születés temploma
A betlehemi lángot miként tudjuk elképzelni?
A Születés templomában található örökláng valóban egy égő láng, onnan hoznak belőle, amit repülőn szállítanak és petróleumlámpával, illetve nagyobb mécsesekkel terjesztik tovább. Ha elalszik, akkor mindig vissza kell menni egy olyan helyre, ahol van az eredeti lángból. Öngyújtós betlehemi láng nincs, és nem is lesz. Mindez szép szimbólum Betlehemből, hiszen ott született Jézus.
Több mint 20 éve minden évben elmennek a lángért, de itt a környékünkön mégsem hallottak erről az emberek. Ezt próbáljuk az évek hosszú során propagálni. Évről-évre egyre többen felfigyelnek rá.

Minden évben Ön szervezi a békeláng szétosztását?
Eddig minden évben más cserkészvezető töltötte be eddig a koordinátori szerepet. Idén én lettem a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Koordinátora. Most még tanulom a szerepemet, hiszen új vagyok ezen a téren, de szeretném jövőre is elvállalni, akkor már több tapasztalatom lesz, így eredményesebben tudom tenni majd a dolgomat.

Mennyire működnek együtt a szlovák cserkészekkel?
A Cserkészszövetségek Fórumának vagyunk a tagja, amely összefoglalja a határon túli magyar cserkészszövetségeket. Mi egy kis cserkészszövetség vagyunk, hiszen a magyarországi cserkészek 8 ezren vannak, míg mi kb. 1300-an vagyunk. A szlovák cserkészszövetséggel igyekszünk együttműködni. Vannak tervek arról, hogy közös képzést szervezzünk a gyerekeknek. A vízi-cserkészeten keresztül szorosan együttműködünk velük. A kommunikáció működik a két szervezet között, csak éppen azon múlik, mennyire keressük egymást egy adott dologban. A keleti csapataink a szlovák cserkészektől kapják majd a betlehemi lángot, mert a szlovák cserkészek gyorsvonattal utazva viszik az országban.

A cserkészetnek mi az valódi célja?
Az első megfogalmazás szerint a „jobb polgárrá nevelés”. Különböző módszereken keresztül és a természet megismerése által a végső célja, hogy akik bekerülnek hozzánk, azok jobb emberekké váljanak. A cserkészet alapítójának mondása volt, hogy „jobb helyzetben hagyjuk a világot, mint ahogy megkaptuk”. Egyfajta nevelőszervezet vagyunk: a mese, a színjátszás, a természet által igyekszünk nevelni a fiatalabb generációt, mindezt önkéntes alapon és együttműködve az alapiskolákkal és az egyházi közösségekkel.


Ando Krisztina
Fotók: net
(Megjelent: Szabad Újság 2012 decemberében)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése