Oldalak

2012. december 10., hétfő

Havasi – a leírhatatlan zenei csoda


Megpróbálom leírni a leírhatatlant, hiszen a zenét szavakba önteni nem egyszerű feladat. December 9-én egy mindent elsöprő, extázisba repítő zenei élményben lehetett annak része, aki részt vett Havasi Balázs koncertén a Budapest Sportarénában.

A koncert előtt egy nappal hírlevélben értesítettek arról, hogy mind a 12 ezer jegy elkelt. Még szeptemberben jött a hír, hogy az új Havasi Symphonic Concert show kreatív rendezője a világhírű Brian Burke, aki többek között Celine Dion, Elton John, Marc Anthony koncertjeinek rendezője volt. Az II Divo 2012-es turnéja során kedvet kapott a klasszikus műfajhoz is. A látványtervező Gilles Papainra esett a választás. „Ez egy vadonatúj elképzelés, az elsők leszünk, akik megpróbáljuk ötvözni a látványos show-elemeket a klasszikus zenei értékekkel” – nyilatkozta a látványtervező.

Brian Burke-kel és Gilles Papainraval.
Nagy várakozások közepette foglaltuk el ülőhelyünket és vártuk, hogy ez évben ismét megtörténjen a csoda. Két és fél óra fantázia, kreativitás, emberfeletti erő és mindenekelőtt Zene a legnemesebb értelmében. Múlt évben a Kongresszusi Központban egyazon napon két telt házas koncertet adott, ami négyezer nézőt jelentett. Idén az Aréna színpada előtt háromszor ennyien tapsoltak állva.

A grandiózus nyitány után ismert dallam csendült fel, a Lacrimosa – fájdalmat, sírást jelent, ami egy megtisztító folyamat és teret ad az új felismeréseknek. Havasi Balázs azon zenészek közé tartozik, aki állandóan meg tud újulni. The Unbeding Tree c. számát most három tradicionális kínai hangszereken játszó kínai művész egészítette ki és tette különlegessé.

Az előadás alatt a négy ősi elem gyönyörűen kibontakozott. Ecset és Zongora összeállításban a híres magyar festő, Munkácsy előtt tette tiszteletét, ami egyben az örökséget jelképezte. A föld szeretete mutatkozott meg a Poros Út zenében és a Krisztus-trilógiában. Ezt követően teljesen más műfajt hallhatott a közönség. A Hooligans dobosával, Endivel múlt évben egy közös projektet álmodtak és valósítottak meg. Drum & Piano Project ütős, szenvedélyes alkotás, ami tele van tűzzel, ráadásul a Freedom végén három démoni gitáros hevítette a levegőt. Rock a javából! Ha valaki azt hitte, hogy itt elérkezett a katarzis, akkor az nagyot tévedett, hiszen még csak most kezdődött minden. A másik két számnál – Finale és a Duel – Endi a magasított dobszerelésével egyszer csak megfordult a levegőben és fejjel lefelé dobolt. Látványokból és meglepetésekből nem volt hiány. „Szép, ami érdek nélkül tetszik” – Havasi így konferálta fel Lajkó Félix hegedűvirtuózt a színpadra, aki egy száll hegedűvel és füttyszóval betöltötte az Arénát. Hajós-Dévényi Kristóffal előadták a The Unbending Tree zenére íródott You Are A Lover c. számot, ami a lélek legmélyéig hatol, és Angliában és Amerikában 2011-ben a zenei listák élére került. 

A Trinity River c. számmal megeredtek a folyók –  a víz – és a Stormmal mennydörgések közepette mindent elsöprő vihar keletkezett, amely a Tavaszi szélben nyugodott le - végül a szél

A Végtelen (Infinity) c. dalnál Havasi megmutatta, hogy semmi sem lehetetlen. 150 kimagasló művész állt egy színpadon – akik között volt indiai, kínai, japán és természetesen hazai zenész – és a káosz helyett a rend, az egység és a harmónia uralkodott. Ezt már csak a repkedő, hegedülő angyalok tetézhették. A koncert során a képi elemek mindvégig csodásan kiemelték a zene mondanivalóját és stílusát. Látványban és élvezetben nem volt hiány, de mindez az Igazi Zenét kiemelte! Az egyik pillanatban lemerültünk a tenger legmélyére, hogy a következőkben sasként szálljunk a fellegek felett. 

Havasi mindvégig tisztelettel és alázattal bánt a zenével, hiszen ez a szenvedélye. „A virtuozitás önmagában semmit nem ér. A virtuozitásnak csak akkor lehet szerepe a zenében, ha segít kifejezni az egyik legfontosabb dolgot a világon: a szenvedélyt” – vallja a zeneszerző. Havasi zenéjének lelket felszabadító ereje van! Jövőre újra az Aréna színpadán láthatjuk a 11 platinalemezes zongoravirtuózt, aki eredetiségével, virtuozitásával és stílusával újból lenyűgözhet mindnyájunkat. 

Ando Krisztina 
Fotók: net

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése