Oldalak

2012. november 9., péntek

Tettek, amik előreviszik a várost


Érsekújvárban kiosztották a városi díjakat


Október utolsó hete Érsekújvárban a közösségi élet szempontjából mozgalmas volt. Vasárnap a város egykori bombázására emlékeztek, majd hétfőn kiosztották a városi-, illetve a polgármesteri díjakat.


Pischinger Géza polgármester a megemlékezésen az összetartozást és a tenni akarást hangsúlyozta, hiszen a II. világháborúban a békés város egyik napról a másikra a legnagyobb pusztulást szenvedte el, ami a lakosság számarányát illeti. Csak összetartással és egymás megsegítésével tudták lehetővé tenni, hogy újból élhető és fejlődő település legyen Érsekújvár. Ebben a fejlődő városban ma is vannak olyan emberek, akik munkájukon kívül, szabadidejükben sokat tesznek az embertársaikét, a város jó hírnevéért országhatáron belül és nemzetközi szinten is.



Mielőtt a díjak kiosztására került volna a sor a városi művészeti alapiskola növendékei és tanárai impozáns gálaműsort adtak: a klasszikus zene mellett, opera, operett és a könnyűzene is képviseltette magát.
Pro Urbe 2012 díjban négy személy részesült. Kemény Viktor a XIV. nyári paralimpián a 100 méteres mellúszásban a hetedik helyen végzett, Adrián Matušík szintén a paralimpián nyolcadik lett súlylökésben és diszkoszvetésben negyedik helyezést érte el. Továbbá Marek Éva szemorvosnő is városi díjban részesült, akinek számos jótékonysági rendezvény fűződik a nevéhez, amellyel példamutató lehet mindenki számára. Štefan Pirohár 30 éve alapította meg a Hexagon amatőr fotósklubot a városban, amely a mai napig megannyi sikerben részesült.

A polgármesteri díjakat öt személy és további öt szervezet vehette át. Elsőként Igor Stojka a város idei év első újszülöttje kapta. A Pázmány Péter Gimnázium 170 éves jubileuma és kitűnő eredménye alkalmával kapta az elismerő díjat. Ján Kudrn és Miroslav Bacigán mindketten egy-egy városi polgár életét mentették meg. Kelemen András lovagias viselkedése példamutató, aki a megtalált pénztárcát – amiben nem kevés pénz volt – becsületesen visszajuttatta a gazdájának, szintén polgármesteri díjban részesült. Ugyanez az elismerés illette Csanda Endre volt polgármestert is, aki megalapította a kihelyezett főiskolai képzést. Horvát Margit áldozatos munkáját is díjazták, aki sokat tett a helyi magyar kultúráért. Az Érsekújvári Motorosklub is polgármesteri elismerésben részesült, akik az életformájuk mellett nem csak szórakozásnak tekintik a motorozást, hanem számos karitatív tevékenységet folytatnak. Végül a Technia vállalat vehette át a díjat, amely 20 éve sikeresen létezik az üzleti világban.

Fontosak az ilyen ünnepségek, ahol a tenni akaró emberek szüntelen munkájuk mellett elismerésben részesülhetnek. Ezen az esten olyan tulajdonságok játszották a főszerepet, mint a becsületesség, a jóság, a türelem, a küzdelem és a kitartás. Nem szükséges világmegváltó terveket szövögetni, elég ha a környezetünkre odafigyelünk, és azt jobbá tesszük.

A.K.
Fotók: Szabó Péter
(Megjelent: Szabad Újság 2012 novemberében)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése