Oldalak

2012. november 15., csütörtök

Határtalanul Budapesten


A Szent Korona előtt

„Két hónap alatt több barátot szerezhetsz, ha őszintén érdeklődsz mások iránt” – így hangzik az idei Határtalanul 2012 program címe, amelyen részt vettek az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola tanulói. Október elején Budapestről, pontosabban Csepelről érkeztek Alsóbodokra diákok, hogy megismerkedjenek a Felvidékkel és az itteni diákokkal. Most a felvidéki diákokon volt a sor, hogy a látogatást viszonozzák.

Kövér László köszönti a diákokat
November 5-8-a között lehetőségük volt megismerni Esztergomot, Budapestet és Tatabányát. A legfőbb attrakciót a Magyar Országgyűlésben tett látogatás jelentette. A két iskola diákjait és tanárait Kövér László házelnök fogadta. Köszöntésében elmondta, hogy szívügyének tekinti ezt a programot, amely keretén belül a diákok határon átívelő barátságokat köthetnek, amely a pár napos látogatás után is megmaradhatnak.

A házelnök beszámolt arról milyen nemzetpolitikát folytatnak, amely a határon túli magyarságot érinti. Kérdezni is lehetett, így szóba került milyen feladatai vannak a házelnöknek, illetve az is érdekelte a jelenlévőket, hogy miként érhető el az, hogy egy felvidéki magyarnak ne titokban kelljen felvenni a magyar állampolgárságot. A találkozás után senki sem ment el üres kézzel, a diákok a házelnöktől egy dedikált alaptörvényt, valamint egy a Parlamentről szóló ismertető füzetet kaptak ajándékba.

Egykori pénzverő működés közben
Aznap a diákok ellátogattak még a Magyar Nemzeti Bankba, ahol számos érdekes pénzzel kapcsolatos interaktív játék mellett, sok mindent megtudhattak a pénz és az euró történetéről, majd egy előadás keretén belül az inflációról is.

A tanulmányi kirándulás célja volt az új barátságok kialakítása, a szakmai ismeretek szerzése és Budapest felfedezése mellett a történelmünk megismerése is. Ezért a kirándulás Esztergomban vette kezdetét. Nem csak az ország legnagyobb temploma, hanem a magyar államiság megszületésének a helye is, ahol a bazilikát bejárva a kupolából gyönyörködhettek a Dunakanyar látványában. A parlamenti látogatás után a Terror Háza megismerése következett, ami a 20. századi diktatúrák áldozatainak emlékére hoztak létre. Ez egy olyan múzeum, ahová egyszer mindenkinek el kell látogatnia, hogy okuljunk a történelemből.

Melyik csapat a leggyorsabb?
A budapesti kirándulás alatt nem maradhatott ki a Váci utcai séta, az Andrássy út, a Budai vár és a Citadelláról való letekintés a csodás városra. A sétahajózás során a diákok teljesen más szemszögből élvezhették a város szépségét. A tartalmas programba még az is belefért, hogy a délelőttöket a Csete Balázs Gimnázium és Szakközépiskola diákjaival töltsék. Megismerhették az iskola életét, beülhettek az órákra és a helyi diákok műveltségi és sportvetélkedőkkel, a tanáraik pedig kézműves foglalkozásokkal készültek a vendégek számára.

Interjút is adtak a diákok
Az utolsó nap a tatabányai Turul-emlékművet nézték meg közelebbről, amely Európa legnagyobb madárábrázolása, és meglátogatták a Jókai Mór Általános Iskolát, hiszen hat tatabányai diák Alsóbodokon tanul. A felvidéki iskola ezzel is azt bizonyítja, hogy határtalanul is lehet oktatni és tevékenykedni!

Ando Krisztina
Képek: Zarándi Bence (2), szerző (3)
(Megjelent: Szabad Újság 2012 novemberében) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése