Oldalak

2012. június 20., szerda

A falusi turizmus egyben életstílus is


Beszélgetés Miklós Zsuzsannával a falusi turizmusról


Keszölcést egy mesébe illő világvégi falucskának lehetne nevezni, ahová még a madár is ritkán téved be. Aki így gondolja, az téved, ugyanis egy kis település nyújthat meglepetéseket. Itt lehet Dunán átjutni komppal a Szigetközi Tájvédelmi Körzetre, amely igazi vízi paradicsom. A mindössze 160 fős község ideális helyen található ahhoz, hogy a falusi turizmus virágozzon. Erről beszélgettem Miklós Zsuzsannával, aki rancsot működtet Keszölcésen. 


Miklós Zsusza munka közben.
Miként fogant meg az az ötlet, hogy falusi turizmusba kezdjél?
Az egész vállalkozás véletlenül született meg a gondolatunkban, ugyanis a fővárosból származunk, ott nőttem fel. Tíz évvel ezelőtt édesapám vásárolt egy telket itt Keszölcésen, és annyira magával ragadott a vidéki atmoszféra, a hely hangulata, hogy egy-két évnyire rá a vidéki turizmusba vágjuk a fejszénket, és fokozatosan fejlesszük. Így alakult ki a kis a rancs állatkákkal és a panzióval, amit hét éven keresztül fejlesztettük a mostani állapotára. Az alapvető inspiráció a lovam volt Árkádia, amelyről a rancs is a nevét kapta. 

Egy fővárosi lányból, miként válik vidéki lánnyá, aki nem rest a munkára?
Az egész gyerekkorom vidékhez fűződik. Ugyanis édesapám Gömörből származik. Nagyon szeretem azt a vidéket, ugyanis egy családi tanyán, az úgynevezett Pusztán nőttünk fel, ahol gémeskút van. Mély kötődésünk van a vidéki élethez. Már gyerekkorban hozzászoktunk a vidéki életstílushoz. Épp ezért, mert így nevelkedtünk, nem tudtam magamból sehogy sem kitörölni a vidék iránti szeretetet. Amikor megláttam ezt a kis falut, Keszölcést beleszerettem, és vágytam az ilyen életstílusra. Ez egy elég komplex munka, amihez nem vagyok helyhez kötve, de főleg itt dolgozom. Ha fel akarok töltődni a város atmoszférájával, akkor közel van Pozsony. 
Germanisztikát tanultam, ami nagyon jól jön, hiszen közel vagyunk az osztrák határhoz, sok német ajkú turista megfordul itt. Emellett elvégeztem az idegenvezetői továbbképzőt, majd a lovas edzői kurzust is, ami szükséges ahhoz, hogy lovaglást taníthassak. 

Csézázni igen jó móka

Mit lehet tudni Árkádiáról? 

Árkádia egy szlovák fogathajtó kétszeres bajnok. Két csézánk is van, ahova be szoktuk fogni, hogy a vendégek egy kisebb körutat tegyenek a településen és annak környékén. Ilyenkor ellátogatunk Bacsfára, vagy felmegyünk a Duna töltésére, hiszen a Duna mellett helyezkedik el a község. Úgy is lehet mondani, hogy Duna alatt vagyunk. Esténként láthatók, ahogy a hajók végigmennek a Dunán. Atipikus, hogy a Duna alatt vagyunk, és nagyon sokan megkérdezi, hogy mi történne a véletlenül gátszakadásra kerülne sor, a válaszom egyértelmű erre: az első ház, ami úszna az a mi panziónk. De ezzel csak viccelek, hiszen a gát teljesen biztonságos.

A falusi turizmus keretein belül mi az, amit kínálni tudsz?
Ahány vendég, annyi elvárás, elképzelés, kérés. Két csoportra osztanám a vendégeket: vannak az aktív turisták és vannak a passzívak. Az aktív turisták elvárják, hogy az itt töltött időre valamilyen programot szervezzek nekik. Számos programlehetőség közül választhatnak. Keszölcésen végighalad a nemzetközik kerékpárútvonal, a Duna túloldalán Vajkán található a Duna holtág-rendszere, ahol vízi sportokra van lehetőség, illet vízi túrákat szervez a kolléganőm, ami egy nagyon szép egész napos túra, sőt két-három napot is el lehet ott tölteni. A természeti rezervátum egy különlegesség, ami a természet paradicsomaként is lehet nevezni. Különleges flóra- faunával rendelkezik, ahol fekete gólyák is találhatók. Érdemes kajakkal végigevezni. Emellett Csallóköz bővelkedik a termálvizekben és a határ túloldalán Győr, Mosonmagyaróváron is kiváló minőségű termálvizek találhatók. Emellett lovaglás, csézával való kocsikázás, halászás, csónakázás és a csárdák hangulata is vonzza az idelátogatókat. Nővérem búvárkodást szeretné bevezetni. 
Naplemente a Dunán

A passzív turisták viszont arra vágynak, hogy ne legyen semmilyen program, hanem sokáig aludhassanak, és élvezhessék a falusi turizmus nyújtotta nyugalmat. 

Azonkívül, hogy elszállásolással foglalkozunk, magyar ételeket is kínálunk a Duna parti étteremben, ahol a magyar esteket összekapcsoljuk a magyar gasztronómiával. 

A téli időszakot mennyire lehet kihasználni?
Ez valóban szezonális turizmus. Március végétől egészen szeptember végéig tart. Télen betévedő vendégek ritkábbak. Az elszállásolás mellett rendezvényszervezéssel is foglalkozom. Nemrég erdélyi vendégek voltak, akik az írók találkozója alkalmával voltak itt. 

Télen rendezvényeket, bálokat szervezek, amelyeknek kifejezetten falusi jellege van mulatós zenével. Keszölcésen nagyon ügyes tűzoltócsapat tevékenykedik, akik minden versenyt megnyernek. Lassan több a kupa a kiskocsmában, mint a lakos. A polgármesteri kupáért való versenyen idején ökörsütés, káposztaleves főzés is van, így a magyar gasztronómiát meg lehet kóstolni. Ilyenkor mindig vannak vendégek is a panzióban. Havonta legalább egy rendezvény megszervezek, amely különbözőek: írói tábor, ami a kultúra vonala, enviromentális táborokat szervezek édesapám segítségével és könnyűzenei kisfesztiválokat is. 

Amikor megszületett a rancs gondolata arra is vigyáznunk kellet, hogy falu familiaritását ne bontsuk meg. Ugyanis a településre is tekintettel kell lenni, hogy a lakosok nyugalmát ne zavarjuk. Talán ezzel egy kis színt hoztunk a faluba, hiszen a kocsma állandóan tele van. Picit lendítettünk a falusi életen, de pozitív irányba. Úgy gondolom a rancs méreteiben beleillik a falu környezetébe. 

A.K.
(Megjelent Csallóköz 2012 júniusában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése