Oldalak

2014. március 13., csütörtök

Magyar kastélyok és kúriák sütemény receptjei


A receptes könyv a mai Dél-Szlovákia területén élő nemesi családok megőrzött hagyatékából 63 cukrászreceptet tartalmaz, mindezt magyar és szlovák nyelven. A lévai Aldox kiadó gondozásában megjelent könyv két szerkesztője – Renáta Gesenová és Alena Gajdošová – fontosnak tartotta, hogy a receptes gyűjtemény kétnyelvű legyen, hiszen a receptek az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származnak.



A könyv rendhagyó módon egy kis történelmi ízelítővel indít. Rámutat Dél-Szlovákia szépségére és vidéki bájára. Kiemeli az öreg kastélyok és kúriák csodálatraméltó építészetét, amelyek szinte minden faluban fennmaradtak. Megtudhatjuk, a kurtanemesek szabad nemesemberek voltak, akik földet birtokoltak és a király emelte őket nemesi rangra. A tekintetes uramnak vagy uramnak megszólított nemesek és azok családjai a földjeiken éltek, és gondosan művelték. 
A nemesasszonyok szakácstudománya az osztrák és mindenekelőtt a magyar konyhán alapult. Kiválóan főztek, sütöttek és odafigyeltek a gondos asztalterítésre, a jó minőségű étkészletekre és a háztartásból a porcelánok sem hiányozhattak.

A gyűjtemény tartalmazza: a minyonok és a habcsókok készítését, mézes, gyümölcsös és diós szeletek, tekercsek, teasütemények, tojáskrémek, torták, pogácsák és sós péksütemények receptjeit. Külön foglalkozik a vadászatra és az esküvőre készített édességekkel és sósakkal.

A receptekhez egyszerű nyersanyagok szolgálnak – amiket annak idején a saját gazdaságokban is megtermeltek – de annál érdekesebb, mennyi variációt voltak képesek ezekből az alapanyagokból előállítani. A receptek jól érthetőek, könnyen elkészíthetőek. Emellett a régi családi fotók – amelyek a Komáromy, a Bógyó és a Dyčka család archívumából kerültek elő – tökéletesen illenek a könyv mondanivalójához. A régi bevált finomságok megsütése után öröm újra fellapozni a receptes gyűjteményt. 

Ando Krisztina
Fotók: szerző (3), net (1)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése