Oldalak

2013. április 21., vasárnap

Szükséges a felnőttképzés kiépítése


Interjú Losonci Lászlóval, a felnőttképzési konferencia szervezőjével

A felnőttképzés gyakorlata nálunk még gyerekcipőben jár, de ugyanez Magyarországon évtizedek óta jól működik. Múlt évben Nyíregyházán elindult egy nemzetközi konferencia-sorozat, amelyre Szlovákiából, Ukrajnából és Romániából érkezett a hallgatóság. Tőlünk az Alsóbodoki Magyar Tannyelvű Magán-szakközépiskola és az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola és Kereskedelmi Akadémia képviseli Szlovákiát, de további érdeklődőket is szívesen várnak. A konferencia-sorozat fontosságáról és a felnőttképzés lényegéről kérdeztem Losonci László szervezőt.



Miért hozták létre és mi a lényege a konferencia-sorozatnak?
Az Európai Uniós támogatással megvalósuló program célja, hogy bemutassuk a Magyarországon kialakult jól működő szakképzési rendszert más országok pedagógusai, felnőttképzésben dolgozó szakemberei számára. A program 2011-ben került kiírásra. A projektet Szép Enikővel és Vajda Sándorral álmodtuk meg, amivel új kapcsolatokat építhetünk más országokkal, illetve a meglévőket tovább erősíthetjük. A visszajelzésekből láttuk, hogy a jelenlévő három országokban a felnőttképzés jóval alacsonyabb szinten működik és szerveződik. A szakképzés is hasonló gondokkal, problémákkal küszködhet, mint nálunk. Magyarországon 2005 körül elindult egy Térségi Integrált Szakképző Központ (TISZK) szervezési hullám. Minden megyében létrejött ilyen központ, ami a mai napig sikeresen működik. Úgy gondoltuk, hogy ezt oly módon lehetnek megismertetni a külföldi partnerekkel, hogy egy konferencia-sorozatot szervezünk, és felkérünk magyarországi szakképzéssel és felnőttképzéssel foglalkozó szakembereket, akik öt alkalommal négy városban adnak elő. Nyíregyházán volt a kiindulópont és a befejezés is ott lesz, mert az a székhelyünk, Ezenkívül Hajdúszoboszlón, Egerben és Miskolcon lesznek előadások. A négy városban működő szakképzéssel foglalkozó TISZK-et is meglátogatjuk. Az elméleti tudás megszerzése és a gyakorlati példák mellett nyolc szakember segítségével új képzési programokat fogunk létrehozni és kidolgozni, amiket a résztvevő iskolák kipróbálhatnak, illetve a honlapunkon nyilvánossá tesszük, és bárki felhasználhat.

Van lehetőség arra, hogy menetközben más iskolák és intézmények is bekapcsolódjanak?
Igen, a pályázat beadása előtt nekünk egy szakmai koncepciót kellett bemutatnunk, hogy milyen kapcsolatrendszerünk van az érintett országokban és honnan kívánunk résztvevőket toborozni. Már a pályázat benyújtásakor megvolt, kik szeretnének ebben részt venni. A konferenciák többsége munkanapokon valósul meg és nem tud mindenki minden alkalommal eljönni, ezért még van lehetőség arra, hogy mások is csatlakozzanak a további három konferenciára. Mivel nemzetközi konferencia, így az előadások szlovák nyelven is olvashatóak, illetve tudunk szlovák fordítást is biztosítani.

Hogy látja a konferencia-sorozat második találkozója után a résztvevők miként vélekednek?
A jelenlévő hallgatóság túlnyomó többsége szakképzésben dolgozik és a felnőttképzésben kevesebb tapasztalatuk volt idáig. Ez párhuzamosan arányban van azzal, hogy a többi országban a felnőttképzésnek még nem volt eddig olyan súlya, mint Magyarországon. Ezek az országok egy új piaci lehetőség előtt állnak és ezt ki is fejezték. Előbb-utóbb náluk is jelentkezik majd, hogy a munkapiac igényeihez szükséges képzéseket felnőttképzés keretében oldják meg. A magyarországi jogszabály megismerése nem annyira mérvadó számukra, mert ez országonként változó, de a TISZK-ben való látogatás a leghatékonyabb, hogy megismerjék az ottani módszereket, feltételrendszert és koncepciót, hogy miként szervezik a költség-hatékonyan és a eredményesen az iskolarendszerű szakképzést. Lényeges, hogy az élethosszig tartó tanulás, mint az Európai Unió egyik fontos alapelve, más országokban is megvalósulhasson. Ha már Magyarországon kialakult egy jó gyakorlat, ezeket megismerjék, hazavigyék és erre építsenek.

Ando Krisztina
Kép: Losnczi Gábor
(Megjelent: Szabad Újság 2013 áprilisában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése