Oldalak

2012. augusztus 11., szombat

Ízek, étkek, élvezetek



Kamocsán 11. alkalommal rendezték meg Szlovákia legnagyobb Nemzetközi Gasztrofesztiválját, amelyre még Törökországból és Ciprusról is voltak csapatok. Volt minden, mi szem szájnak ingere! Közel 300 főzőcsapat versenyzett a különféle díjakért, majd este a szórakozásé lett a főszerep.

A Vág homokos partján, amely egy igazi oázis – a helyiek számára ez a Balaton, sőt akár a tenger – öröm megpihenni. Míg a folyón csendesen ringatóztak a jachtok, addig a campingben lázasan készülődtek az igazi megmérettetésre. 

A pontozást komolyan vették.

A 40 tagú zsűri, amelynek szinte a kezdetektől az olimpiai bajnok mesterszakács, mestercukrász Benke Laci bácsi az elnöke, különböző kategóriákban értékelte az egyes csapatok műveit: a legszebb kinézet, tálalás és nem utolsó sorban az íz volt pontozva.

Ha valaki először járt a fesztiválon, azt hihette, hogy egy megkésett farsangi buliba csöppent, hiszen találkozhatott cowboy-jal, Asterix és Obelix-szel, boszorkánnyal vagy épp az Üvegtigrissel. Mindez szintén része a megmérettetésnek, hisz a csapat ötletessége, az öltözéke és a hangulata is versenybe szállt a többiekével.

Örömmámorban a verseny győzteseinek egy része.

A látványfőzés és a gasztronómiai különlegességek mellett, kirakodóvásár és a jó zene sem maradhatott el. Este desszertként szolgált a Republic, Zuzana Smatanová, Kacor Feri, a Kancsapda, az Érsekújvári Rockszínpad és még sokan mások. A blues sátorban valódi blues maratont futottak az idővel. Péntek este fél héttől másnap estig 24 órás állandó blues koncert volt óránként váltakozó zenekarokkal, amellyel kivívták maguknak a blues maraton szlovákiai Guinness rekordját.

Az ICS-s győzelmet ünnepelték
A rendezvénnyel egyidőben, egy helyen zajlott a 9. Határtalan Fesztivál. „A Via Nova ICS, valamint a Fiatalok a Jövőnkért Polgári Társulás szervezésében és az Érsekújvári Rockszínpaddal együtt valósítottuk meg a Határtalan Fesztivált, amelynek 250 résztvevője volt” – számolt be lapunknak Samu István, Via Nova ICS alelnöke. A határtalan játékokra hat csapat nevezett be. A két nap során számtalan szellemi, frappáns és sportos jellegű csapatjáték volt. Vetélkedőben megmutathatták, melyik csapat tud többet Felvidékről és a Via Nova ICS-ről – hiszen a magyar identitás erősítése fontos szempont számukra.


Az első a Negyedi ICS, a második a Lévai ICS és a harmadik helyen a Nagyölvedi ICS végzett. Ők azok a szerencsések, akik között kisorsolják a Brüsszeli utazást, amelyet Bauer Edit és Mészáros Alajos ajánlott fel, illetve a következő Kapocs Táborba való ingyenes részvételt.


A technika ott még nem tart, bár Japánban már elkészült a vakok számára illatosított étlap, hogy írásom által ínycsiklandó illatokat is közvetíteni tudjak, ezért ha idén bárki lemaradt volna az Gasztro Fesztiválról, akkor ezt a csemegét jövőre ne hagyja ki!

A.K.
(Megjelent: Szabad Újság 2012 augusztusában)
Fotók: szerző

Felelevenítették a koloni hagyományokat.

A Flinstones család is beköltözött a kempingbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése