Oldalak

2012. július 5., csütörtök

Barangolás délen



A Kovácspataki-hegyek – más néven Helembai-hegység, szlovákul Burda – a Börzsöny egy kis darabkája az Ipolyon túl, Szlovákia legdélibb fekvésű és legalacsonyabb hegysége, ami sajátos mikroklímával rendelkezik és 1966-tól természetvédelmi terület.

A Visegrádi-hegységtől északra, a Duna bal partján emelkednek. Délről a Duna, keletről az Ipoly, északról Leléd és Bajta községek, nyugatról Garamkövesd, a Garam és a Bajtai-patak határolja. Nevét a Garamkövesd és Helemba közötti Kovácspatak üdülőtelepről kapta.

Legnagyobb szélessége 3,5 km, hosszúsága 7,5 km. Legmagasabb csúcsa a 395 m magas Keserős-hegy (Kopasz-hegy), mégis jellemző, domináns hegytetőként az ettől kb. 500 m-re északkeletre emelkedő 388 m magas Burdát adják meg a leírások.
Különleges, jellemző növényi az érdeslevelű árvalányhaj, a magyar zergevirág, a dunai szegfű, a fekete kökörcsin, a leánykökörcsin és a törpemandula. Állatvilágából megemlítendő a zöld gyík, a pannon gyík, a darázsölyv, az uhu, a parlagi sas és a muflon.

A helembai pincesor
Ha gyalogtúrázunk, akkor Garamkövesdről érdemes indulni a pirossal jelzett turistaúton a déli kovácspataki nemzeti rezervátum irányába. A térségben három turistaút halad. A piros jelzés Garamkövesdről keletre a Kovácspataki-sziklákon át Kovácspatak volt vasúti megállóhelyéig; a sárga jelzés Kovácspatak vasúti megállóhelytől keletre Kovácspatak üdülőterületre, a kék jelzés pedig – ez utóbbi folytatásaként – észak felé fordulva a Nagy-völgyön keresztül az Ipoly-menedékházig (Helemba pusztai vadászházig) nyugatra egy ideig a Bajtára vezető erdőgazdasági úton halad, majd tovább, a Király-hegy alatti Rakottyás-tó felől csatlakozik a piros jelzésű ösvénybe. A Helemba pusztai vadászháztól Helembára is eljuthatunk, ahol megtekinthetjük az egyedülálló, több mint 300 éves borospincéket.

A hegység a térkép jobb felső sarkában látható. 
Az út során csodálatos panoráma nyílik a Duna-kanyarra, Esztergom felé, a Pilis-hegységre, a Duna és a Garam torkolatára. 
A tájat és élővilágát Garamkövesd és Kovácspatak között – kb. 2 óra alatt bejárható, 6 állomást tartalmazó, 5 km hosszú és 220 m szintkülönbségű – természetvédelmi tanösvény mutatja be a piros turistajelzés mentén.
Kerékpárral az útirány: Párkány – Garamkövesd (5 km) – Helemba (7,5 km) – Leléd (7 km) – Párkány (11 km). Az útvonal hossza: 30,5 km és a szintkülönbség: 94 m, ami nem megterhelő.




A.K.
(Megjelent: Szabad Újság 2012. júniusában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése