Oldalak

2014. március 11., kedd

Egy óvoda, ahol fontosak a gyökerek

Riport az érsekújvári P. Blahu utcai magyar és szlovák nyelvű óvoda igazgatónőjével 

Vidám sárga falak, családias hangulat, játékos megoldások jellemzik az érsekújvári Pavel Blaho utcai Óvodát. A hét osztályos intézményben négy magyar és három szlovák nyelvű osztály található. Összesen 162 gyermek látogatja az óvodát. Egy igazi gyerekbirodalomba csöppenhetünk, ahol jó gyereknek lenni.
Szabó Eleonóra igazgatónővel az óvodai beiratkozások másnapján találkoztam. Az igazgatónő örömmel mutatta be intézményüket. Beszélgetésünket az óvodai beiratkozásokkal kezdtük.

A beiratkozások másnapján már látható, milyen az érdeklődés az óvoda iránt. „Jelenleg 83 gyermeket írattak be szüleik, de ez a szám még nem végleges. Tapasztalataink szerint június végéig változhat a létszám. Sok gyereknek tűnik, de a város minden óvodájában magas a létszám. Egyre több a gyermek, ami pozitív. Természetesen az is kérdés, hány gyermek jut el óvodába, mert a nagy arányú munkanélküliség is szerepet játszik ebben. Ugyanis az óvoda látogatása nem kötelező” – kezdte a beszélgetés az igazgatónő.
Az óvodaérettség kapcsán kiemelte, hogy minden szülőnek jogában áll, hogy gyermekét beírassa az óvodába. Ami fontos szempont, hogy a gyermek szobatiszta legyen. „Ki mivel jön otthonról, egyénenként változó. Minden szülő mással indítja a gyerekét. Az óvodának elsődleges feladata, hogy nevelje és megtanítsa azokra a készségekre, amelyekre az iskolában szüksége lesz. Felkészülést és alapot adunk a gyerekeknek” – sorolta a tényeket az intézményvezető.
Elengedhetetlen a rajzkézség, a beszéd- és a szókincsfejlesztés. Ugyanis ez utóbbiak segítik a gyerekeket, hogy egymással és a felnőttekkel is kapcsolatot tudjanak teremteni. Bátran tudjanak megszólítani és szóba elegyedni másokkal.
„Amíg az óvodát látogatják – 3-tól 6 éves korig – verseket, dalos körjátékokat, mondókákat, meséket sajátítanak el. Emellett a testnevelés és a mozgásos játékok is nagy szerepet játszanak az óvodai nevelésben. Ezáltal fejlesszük a gyermek koordinációs képességét, térlátását, és a mozgás javítja a testtartást. Fontos, hogy felébresszük a gyermek természetes kíváncsiságát a mozgás iránt. Sajnos, nagyon sok gyerek a számítógép és televízió előtt ül” – fejtette ki Szabó Eleonóra.
A beszélgetés során Vekerdy Tamás szavai is elhangzottak – aki már többször megfordult az intézményben és előadást tartott – nagyon fontos, hogy a gyermek mozogjon, az agya oxigénnel frissüljön, hiszen ez a lételemük.
Az óvodában a gyerekek számára van futballszakkör, ahol edző segítségével focizhatnak. Az igazgatónő szerint nem az a lényeg, hogy a jövő nagy focistáit neveljenek belőlük, egyszerűen szeressék és igényük legyen a mozgásra. A szabadidejüket kellemesen töltsék el.
A lányokról sem feledkeztek meg. Csinos tüll ruhában járnak a balett órákra. A helyes testtartás elsajátítása mellett, a szakkör a mozgás művészetéről és a harmóniáról szól. Emellett a zenei- és ritmus érzékük is fejlődik. 
„Ezeket a szakköröket úgy kell beosztani a gyermek óvodai napjában, hogy ne zavarja meg az egész napi nyugodt munkamenetet és az óvodai foglalkozást. A gyermek pedig mindezt úgy élje meg, ez része a napjának, ahol kikapcsolódhat és ne kötelezőként élje meg” – magyarázta az intézményvezető.
A városban ez az egyedüli óvoda, ami délután öt óráig nyitva tart. Ezzel is igyekeznek a szülők felé nyitni és megkönnyíteni a helyzetüket. Az intézmény azzal segít, hogy a szülő gyermekét biztonságban tudhatja. A szakkörök és plusz foglalkozások a koradélutáni időszakban vannak. Egy nagycsoportos gyermek számára, aki már kevesebbet alszik délután, ideális. Hamarabb felkell és lehetősége van arra, míg a többiek alusznak, hogy rajzoljon, angolozzon vagy épp jógázzon. 
Az intézmény óvodai nevelési programja a „Csak tiszta forrásból” címet viseli. Mindennek az alapja a népművészet és a népi hagyományok. „A magyar osztályban a magyar népművészetből, a szlovák osztályban a szlovákból indulnak ki a kolléganők. A kiszámoló, az altató, a versek és a mesék mind fontosak a gyerekek számára és a néptánccsoportban is szívesen táncolnak. Mindezen túl mindannyiunknak tudnunk kell, hogy honnan indultunk és hol vannak a gyökereink. Úgy gondolom ez egy jó indítás és szerencsés ötvözete a réginek és az újnak, hiszen a gyökerekkel indítunk, de amellett számítógéppel, tablettel és interaktív táblával is dolgozunk a foglalkozások ideje alatt” – magyarázta az óvoda filozófiáját az igazgatónő. 
A beszélgetés során a szülők választására is kitértünk, ami az óvoda nyelvezetét illeti, hiszen az intézményen belül magyar és szlovák osztályok is vannak.
„Tiszteletben tartjuk a szülők döntését, hogy melyik csoportba szeretnék íratni a gyermeküket. Ahogy a
szlovák osztályban vannak magyar gyerekek, úgy a magyar osztályba is kerülnek szlovák gyerekek. Úgy gondolom, hogy az óvodánk szép példája annak, hogy itt nem kérdés a nemzetiség. Mindezt a gyermek miként éli meg, csak ő maga tudná elmondani. Ami biztos, hogy a pedagógus mindent megtesz, hogy a gyermeknek sikerélménye legyen, és jól érezze magát az óvodai környezetben” – véleményezte Szabó Eleonóra.
A jövőbeli tervek és álmok is előkerültek. Ha sikerül megvalósítani, akkor az óvoda egy különleges kínálattal bővülne. „Bagdy Emőke és csapata a mai kor emberének dolgozott ki egy relaxációs programot. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyermek már kiskorában megtanulja, miként lehet a jelentkező stresszt kezelni. Hiszen az iskolában ez már jelen lesz. A stresszoldást szakavatott embertől kell megtanulnunk. A módszer egyszerre segíti a pedagógust és gyermeket. Utat mutat azon életmód felé, hogy miként lehetne szebben, jobban és pozitívabban megélni az életet. Egyébként a csapatunk már részt vett az erőszakmentes kommunikáció tanfolyamán, amiből nagyon sokat tanultunk. Segít, hogy nyugodtabbá és élhetőbbé tudjuk tenni a rohanó életet, világot. A mi csapatunk ha valami elhatározzuk, akkor azt véghez is viszi” – búcsúzott mosollyal az igazgatónő. 

Ando Krisztina
Fotók: a szerző
(Megjelent: www.felvidek.ma hírportálon 2014.03.10)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése