Oldalak

2013. augusztus 10., szombat

Rockélet Brockie Brekivel

A Pokolgép robbantott

Kiváló koncertek, remek szervezés és forró nyári hangulat jellemezte, az idei perbetei IV. Tumultus Fesztivált. A könnyűzenei fesztivál első alkalommal volt kétnapos, és mindkét nap a rockzenéé volt a főszerep.


A Gilotin zenekar nyitotta meg a fesztivált

A rendezvényt az imelyi Gilotin zenekar nyitotta meg, akik a hatéves fennállásuk alatt saját dalok mellett Red Hot Chili Pepers számokat is játszanak. Elnézve a rendezvény programját, kétségkívül ez a zenekar rendelkezik a legérdekesebb névvel. „Sokáig nem tudtuk eldönteni, hogy milyen nevet válasszunk, majd Tibor a basszusgitáros a hasára ütött és azt mondta, hogy legyünk Gilotin, ami nekünk is megtetszett – mondta az énekes Attila, amit Pogány Tibor még kiegészített. – „A gilotint a francia forradalomban használták, mert nem tetszett nekik a rendszer és valami újat szerettek volna. Mi úgyszintén valami forradalmat szeretnénk hozni a zene világába.”

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy a rendezvényen felvidéki amatőr zenekaroknak is teret adjanak. A csallóközcsütörtöki Phoenix zenekar egyenesen a próbateremből érkezett Perbetére, hogy a húrok közé csapjon.

Zanzibárra várva
Az est sztárvendégéről méltán mondhatjuk, hogy zenéjétől felrobbant a színpad és hatalmas energiák szabadultak fel. A Pokolgép repertoárjából nem hiányozhatott a Háború gyermeke, A jel, Gép-induló, Tépett madár, Ítélet helyett, de az olyan lírai dalok sem, mint a Hol van a szó, B. S. emlékére… A közönség végig együtt énekelt Tóth Attilával – akit a Társulat című műsorból ismerhetett meg az ország, és az énekesi posztra jó választás volt a zenekar részéről. A péntek estét a Rock-Stone zárta, aki Bátorkesziről érkeztek.
Másnap hagyományokhoz híven Tumultus kupát szerveztek, ahol serényen rúgták a bőrt. A hőségre való tekintettel igazi kihívásnak számított a futballmérkőzés. Késő délután pedig újból a zene kapott főszerepet. A funky, reggae és ska stílust játszó ZBG zenekar után a szőgyéni MadDogX lépett a színpadra. „A zenekar zenéje több komoly együttes nyomdokain haladva, és egy saját stílust kiépítve egy komplex, változó, gyakori ütem- és tempó-váltásokkal megtűzdelt, ugyanakkor erőteljes és technikás rockzene” – olvasható jellemzésükben.

Terecskei Rita a rajongók gyűrűjében és Brockie Brekivel

Az Arizóna együttes a saját dalai mellett olyan feldolgozásokat is eljátszott, mint a Valami Amerika, de a Bonanza Banzait is megidézet egy dallal. Jogosan mondható, hogy megalapozták a jó hangulatot a Zanzibar koncertjéhez. Terecskei Rita, a Zanzibar énekese számára kiemelt nap volt a szombat, hiszen aznap ünnepelte a születésnapját, igazán remek hangulatban. Nem mellesleg egy fergeteges dobszólóval is megajándékozta a közönséget! A fesztivált a MTB Iron Maiden tribute band koncertjével zárult.

A szervezők elégedetten nyugtázták a rendezvényt. „Aki eljött szemmel láthatóan jól szórakozott. A zenekarokról is ugyanezt lehetett elmondani, hiszen a színpadról ez sugárzott” – összegezte az eseményeket Geleta Zsolt, a Tumultus Polgári Társulás egyik szervezője. Azt is elárulta, hogy nagy valószínűséggel jövőre is kétnapos lesz a fesztivál.

Ando Krisztina
Fotók: Geleta László
(Megjelent: Szabad Újság 2013 augusztusában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése