Oldalak

2013. április 7., vasárnap

Egy népi eledel nagy sikere

Búzacsírából készül a kőtés


Kőtés, biracs, csíramálé, csiripiszli… igazi hagyományos böjti étel, aminek idén 10. alkalommal rendeztek fesztivált Kürtön. Mi a kőtés? Búzacsírából, vízből és lisztből készült kása, amelyet régen kemencében, manapság sütőben készítenek. Ez a tavaszi ételt egészséges és tápláló.

Egy a "versenyzők" közül

Március 23-án Kürtön megtelt a faluház kőtés szeretőkkel és ismerkedőkkel. A versenybe 19 fő nevezett be a legtöbben kürtiek, de jöttek Gútáról, Tardoskeddről, Perbetéről és Galántáról is. „Mindig kevesen sütnek kőtést, de sokan szeretnének kóstolni. A kőtés készítése igényes feladat, hiszen nehéz pont a fesztivál napjára időzíteni, hiszen a búza csírázási ideje változó” – kommentálta a dolgokat Danczi Mónika szervező.


Zsűri a látványt pontozza
A héttagú zsűrinek először az étel látványát, majd az ízét, állagát és végül az alkotások összhatást kellett

értékelni. Agócs Gergely néprajzkutató, mesemondó – a rendezvényen is fellépett –, Póda Erzsébet szakácskönyvíró, Farkas Iván az MKP alelnöke,

Bujna Terézia kürti háziasszony, Korpás András és Melecski Tibor kürti borászok voltak a bírálóbizottságban. „Nagyon szeretem a kőtést, de ritkán van alkalmam enni belőle. A többi zsűritagtól tudom, hogy az idei színvonal felülmúlta a tavalyit. A legtöbb kiváló minőségű kőtés volt. A szervezők szenzációs eseményt tudtak létrehozni építve a kürti hagyományokra. Néhány éve odahaza is ettem kőtést, mert az anyósom készítette úgy, ahogy az ő szülei annak idején. Ma már ez a hagyomány nem él úgy Muzslán, mint Kürtön. Egész Dél-Szlovákia szerte sok ilyen rendezvényre lenne szükség, ahol a hagyományokat ily módon felelevenítjük és népszerűsítjük” – értékelte a rendezvényt Farkas Iván.

Polák Klára magyarázza a kőtéskészítést

A zsűri mellett a közönség is választhatott és leadhatta szavazatát a legjobb alkotásra. A különleges gasztronómiai verseny aranykőtés díjasai: Sütő Rozália (Kürt), Sütő Katalin (Kürt), Futó Izabella (Kürt), Futó Csilla (Galánta) Huska Ilona (Kürt). Az aranykőtés vándordíjat a legjobb kőtés készítője Sütő Rozália kapta, a közönség díját pedig Futó Csilla nyerte el.


Idén először készítettek helyszínen is kőtést. Polák Klára kürti háziasszony segítségével öt szerencsés
kipróbálhatta az édes eledel sütését. Nem olyan egyszerű ám, hiszen a hozzávalók aránya nagyban meghatározza a kőtés ízét.

A kicsiknek is jutott kóstoló

De nem csak kóstolni lehetett, hanem vásárolni is, ami a rendezvény kezdetén pillanatok alatt elfogyott. Emellett házi sajtot és házikenyeret is lehetett venni. „Sajnos a faluházat nem tudjuk igény szerint nagyobbítani. Így is több mint 250-en voltunk” – magyarázta a szervező a helyszűkét. Idén először autóbusszal is érkeztek érdeklődők Gútáról, de mindig vannak magyarországi vendégek is.


Akik megméretettek és akik győztek
A rendezvény kőtéskóstolóból nőtte ki magát fesztivállá. Így a gasztronómia mellett számos kísérőprogram szórakoztatta a jelenlévőket. A gyerekek különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt és a szövést is kipróbálhatták. Tizenöt fiatal
lehetőséget kapott, hogy megmutassa tehetségét: Fotókiállítások mellett festményeket, grafikákat, ólomüvegeket és horgolásokat tartalmazott a kiállítás.

A fiatalok kiállítását is meg lehetett csodálni
Križanovič Ferenc táplálkozás-szakértő szerint a tavasz megfelelő időpont az étkezési szokások változtatására. Skala Csilla dietetikus előadása is számos példával a helyes táplálkozásról szólt.
Remélhetőleg jövőre is kóstolhatjuk, süthetjük és értékelhetjük a föld adta tápláló ételt, ami képes összehozni az embereket.

Ando Krisztina
Képek: Cserepes Erika
(Megjelent: Szabad Újság 2013 áprilisában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése