Oldalak

2013. március 17., vasárnap

A könyvek birodalmában és bűvöletében


Beszélgetés Bresťák Sándorral, a Kultúra Könyvesbolt és Antikvárium tulajdonosával


Ahányszor bemegyek a könyvesboltba bensőséges, otthonos légkör fogad. Beszélgetésünk kezdetén kávéval is kínálnak. Ez az érsekújvári könyvesboltban természetesnek számít. A visszatérő vásárlók jól tudják, hogy egy finom kávé mellett könnyebben válogatnak a könyvekből, a tulajdonos pedig mindezt szeretetből kínálja. A könyvekről, a könyvesboltról és az olvasásról beszélgettem Bresťák Sándorral, az érsekújvári Kultúra Könyvesbolt és Antikvárium tulajdonosával.

– A bolt jellegzetessége a régi és az új találkozása, azaz az antikváriumi rész, a bolt régies kirakata és a legújabb könyvek. Egy jól működő hanglemezjátszónk is van, ami napközben mindig szól. A pult melletti vitrint vásárlók féltve őrzött „ereklyéivel” van tele. Először mi is meglepődtünk a vásárlói felkérésen, de nagyon megörültünk neki. Lehet, eddig a kincseit a fiók mélyén őrizgette és most bárki szemügyre veheti. Így került a vitrinbe lornyon, régi pénzek, csipkekesztyű, óra, ezüst kiskanál… Listám van arról, hogy kik mit adtak nekünk kölcsön.
Emellett nagyon sok bagoly van nálunk. Csak úgy „beköltöztek”. Amálka volt az első, akit egy kedves vásárlónk Zágrábból hozott. A vásárló évente egyszer jön haza családjához, akkor meglátogat minket, bevásárol magyar könyvekből és üdvözli Amálkát. Kedves történetek ezek.
A forgalommal nem szoktunk elégedetlenkedni, mert a bolt számunkra örömet szerez, egyfajta szerelmetes munka. A mai rohanó és pénzközpontú világban sokan szeretnek nálunk megállni egy kis időre, mert itt feloldódnak, elfelejtik a problémájukat, jól érzik magukat. Felemelő érzés ezt visszahallani.

Mikor nyitották a könyvesboltot?
Idén november 8-án leszünk nyolc évesek. Nem olyan hosszú idő ez, de nekünk hihetetlen, hogy nyolc éve működünk. Idővel antikváriumi részt is kialakítottunk, aminek magyar és szlovák része is van. Sőt, most már az angol és a német könyvek is vannak. A célunk, hogy nagyobb teret adjunk a régi könyvek újrahasznosításának. Így a könyv élheti a következő életét.

A régi könyveket miként szerzik be?
Az utóbbi időben már válogatunk, mert tetemes mennyiségű könyvet kínálnak megvételre. Igyekszünk azt kínálni, amit a vásárlók keresni fognak: amik a múltban keresettek voltak, illetve hiánycikké váltak. A legnagyobb hiánycikk a szakácskönyvek és a régi mesekönyvek, de ez utóbbiból kevés érkezik. Valószínűleg, mindenki meghagyja emléknek.
Sokan kínálnak könyveket, de nem tudjuk hol raktározni. Belefogtunk egy nagyobb vállalkozásba, az antikváriumi könyvekről internetes katalógust készítünk. A magyar könyveket már feldolgoztuk. Bízunk a technikában, hogy a jegyzék segít abban, hogy olyan könyveket is kínáljunk, ami a polcon ugyan nem található meg, de kérésre szállítani tudjuk.

Az új könyvekből mi a kínálat?
A magyarországi könyvek mellett a hazai magyar kiadók könyvei is megtalálhatók. Nem állítom, hogy állandó kereslet lenne irántuk. Ha valaki a hazai könyvek iránt érdeklődik, van miből válogatnia. Külön polcon foglalnak helyet a városunk íróinak, költőinek a könyvei: Rozsnyó Jitka, Holbay László, Pénzes Tímea… Strba Sándor történelmi könyvei a legkeresettebbek. Van, amelyik évek óta hiánycikknek számít. Ezt így ma kimondani nagyon furcsa, mert könyvből túlkínálat van.
Idén jobban készültünk Márai könyvekből és kiemelt helyen szerepelnek a pulton, hiszen idén Kassa kulturális főváros. Ezáltal többet emlegetik, s vele együtt Márai Sándor is – így nagyobb figyelmet kap. Polcz Alain könyveit is újból kiadták, komoly mondanivalóját tekintve keresettek.

Mi az, ami iránt érdeklődnek?
Karácsony idején ajándékozás céljából olyan szerzők műveit vásárolták, amelyek komolyabb tartalommal bírnak: Márai Sándor, Wass Albert, Böjte Csaba, Müller Péter. Úgy látjuk, hogy még mindig ajándéknak számít a könyv, és kezd visszatérni méltó helyére. Nem tudni, hogy a gazdasági válság hatására, vagy egyszerűen fontosabbak lettek a gondolatok, a könyv, mint ajándék jobban kifejezi az ajándékozás erkölcsi értékét.
Fontos a vevők számára, hogy a kínálatban mindig legyenek újdonságok, de emellett lényeges, hogy itt legyen Wass Albert összes verse és jó pár regénye, de Petőfire, Adyra és a többi klasszikusra is érvényes. Sokszor szlovák könyveket is keresnek nálunk, de azok csak az antikváriumi részben kaphatók, hiszen a városban legalább három könyvesbolt van, ami csak szlovák könyveket kínál. A gyerekkönyvek iránt állandó a kereslet.

Milyen manapság egy jó gyerekkönyv?
Nagyon népszerűek a kreatív könyvek, amelyekben különböző ablakok vannak, játékosak, amiről beszélni tud a gyerek. Az alsó tagozatos diákok számára a könyveket nagyobb betűkkel írták, ritkábban vannak szedve, és képekkel van színesítve. A tanárok szerint fontos, hogy a gyerekeket ne ijessze el az egybefüggő szöveg. Egy másodikos diák már örömmel veszi, ha el tud olvasni egy könyvet.
Emellett a klasszikus könyveket, mint a Grimm meséket, a magyar népmeséket és a mondókákat is keresik, amelyekből a szülők olvasnak fel.

Miként látja, a szülők még felolvasnak esténkét mesét?
Igen. Sokáig szokás felolvasni, akár a 6 éves gyereknek is. Először olvassunk fel a gyermeknek, majd másodikos diákként kérhetjük tőle, hogy olvasson addig, amíg nem érünk rá. Emellett, a szülő példát mutat, ha gyermeke látja őt olvasni és nem csak újságot, hanem könyvet is. Ilyen családokban hamarabb alakul ki az olvasás szeretete.

Látok itt világatlaszt és lexikonokat is. Mennyire népszerűek ezek a könyvek az internet világában?
Már nem nagyon keresik. Ha a nagymama szeretne egy szép ajándékot az unokának, akkor vásárol ezekből. Emellett a szakácskönyvek iránt is megcsappant az érdeklődés. Új trend van kialakulóban, hogy a receptet az interneten keresik.

Jól tudom, együttműködnek a KultúrKorzóval?
A KultúrKorzóval a kezdetektől együttműködünk. A kis város lévén ismertük egymást, és ez remek társítás, hiszen mindketten a kultúrát képviseljük. Emellett a magyar alapiskolával is jó kapcsolatokat ápolunk.

Ando Krisztina
Fotó: B.S.
(Megjelent: Szabad Újság 2013 márciusában)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése